Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αναφερόμενος ο υπουργός στη σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης, τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ, όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση, αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.

Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε, είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σημείωσε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ.

Επίσης, τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία, η ορθότητα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν από τους αιρετούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.

Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν, την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.

Για τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά με το σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.

Για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την τιμολόγηση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα και ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο νόμου και να ζητήσει απλά τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσέρχεται με διάθεση να συζητήσει εξαρχής το ζήτημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η ΚΕΔΕ, θα προσέλθει σε διάλογο με το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και σε αυτό της άρδευσης.

Συνεργασία ΚΕΔΕ και Πράσινου Ταμείου

Την πρόθεση του Πράσινου Ταμείου να υπάρξει θεσμοθετημένη συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τα χρηματοδοτικά προγράμματα κατέθεσε ο πρόεδρος Γιάννης Ανδρουλάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι επιτελικό στοίχημα του Πράσινου Ταμείου είναι η προώθηση δράσεων περιβαλλοντικού ισοζυγίου για τους δήμους.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική στη συνεργασία Πράσινου Ταμείου και δήμων, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά μέτρα ειδικής στόχευσης για ορεινούς, νησιωτικούς δήμους και περιοχές natura. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Πράσινο Ταμείο σχεδιάζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την τεχνική υποστήριξη δήμων, καθώς και για την παροχή τεχνικής βοήθειας για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι φέτος, λόγω των φυσικών καταστροφών, το Πράσινο Ταμείο θα διαθέσει σημαντικό ποσό για την αποκατάσταση περιοχών και δημοσίων χώρων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και τους σεισμούς.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις απαλλοτριώσεις χώρων από τους δήμους. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι πρέπει να διατεθούν άμεσα πόροι του Πράσινου Ταμείου για την εξαγορά των προς απαλλοτρίωση χώρων, που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω άρσης του καθεστώτος απαλλοτρίωσης.

Διαβάστε ακόμη

Ερευνα: Το προφίλ του «σκοτεινού» στόλου των δεξαμενόπλοιων – Ξεπερνούν τα 1.600 (γραφήματα)

COP28: Ιστορική συμφωνία για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων (upd)

Περιοδικό Nature: Στους newsmaker της χρονιάς το ChatGPT και μια Ελληνίδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ