Το θέμα του ενεργειακού κόστους που διαπερνά ολόκληρη την Ευρώπη και προκαλεί ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και μεγάλους καταναλωτές και στην Ελλάδα, θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει με ισχυρότερα όπλα τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και τις τεράστιες επιβαρύνσεις που δημιουργεί το ασφυκτικό διεθνές περιβάλλον τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η ελληνική πρόταση για μια πανευρωπαϊκή διαχείριση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Η ελληνική πρωτοβουλία προβλέπει την δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) ο οποίος θα συνδέεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και θα χρηματοδοτεί τις ακραίες διακυμάνσεις τιμών όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε.

Αυτός ο μηχανισμός θα μπορεί να αντλήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες και ειδικά οι βιομηχανίες θα μπορέσουν να αγοράσουν αρκετά δικαιώματα για να αντισταθμίσουν πλήρως την έκθεσή τους στις τιμές.

Εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, υποστηρίζουν ότι το ποσό που θα χρειαστεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του χειμώνα 2021 – 2022 θα είναι μεταξύ 5 έως 8 δις. ευρώ.

Η κατανομή των ποσών στα επιμέρους κράτη μέλη προβλέπεται να υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης αλλά και το ΑΕΠ των κρατών μελών.

Ως εργαλείο αντιστάθμισης, υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των κεφαλαίων σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές.

Παρόμοια στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης προσωρινού χαρακτήρα έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με την δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτείται επίσης από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων.

Μένει να φανεί τι αποδοχή θα έχει από την Κομισιόν η ελληνική πρωτοβουλία για την οποία αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη ενημερωθεί ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδιος για το Green deal Φρανς Τίμερμανς όσο και στην Επίτροπο Ενέργειας Κ. Σίμπσον.