Στο 72% ανήλθαν τον Δεκέμβριο οι εισαγωγές LNG από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, ποσοστό που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το υγροποιημένο φυσικό αέριο για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το μηναίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ  (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας έφτασαν τις 5.5 TWh (τεραβατώρες) και προήλθαν εκτός από την  Ρεβυθούσα κατά 13% από το  Σιδηρόκαστρο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, από το οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, 4% μέσω των Κήπων, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας ενώ 11% μέσω της Νέας Μεσημβρίας μεταφέροντας μέσω του αγωγού TAP αζέρικο  αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν στο 42%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 που ανήλθε στο 43%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 26% τον περασμένο Δεκέμβριο από 34% τον Δεκέμβριο του 2021. Ο λιγνίτης κάλυψε το 17% της ζήτησης, οι καθαρές εισαγωγές το 10% και τα υδροηλεκτρικά το 4%.

Όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας, αυτή κινήθηκε ανοδικά μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες καθοδικής πορείας. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,395 MW, αυξημένο κατά 5% σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά μειωμένο κατά 18% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Δεκέμβριο ανήλθε στα 3,591 MW, ενώ το μέγιστο στα 7,245 MW.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022 από τα διάφορα σημεία εξόδου κατανέμονται ως εξής:  στην μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (589,655 MWh), στην μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο (451,284 MWh), στην αντίστοιχη μονάδα της Μotor Oil στους Αγίους Θεοδώρους (451,134 MWh), στο σημείο εξόδου στην Αθήνα (442,130 MWh ) και στην μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας (412,241 MWh).

Για το ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών της Ελλάδας ανήλθε στις 27,062 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 838,925 MWh. Σε ότι αφορά την κατανομή των εισαγωγών ανά διασύνδεση, το 33% προήλθε από την Βουλγαρία, το  24% από την Αλβανία, το 21% από την Βόρεια Μακεδονία, το  18%  από την Ιταλία και το 4% από την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατατάχθηκε  στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως ως προς την αύξηση των εισαγωγών LNG το δεκάμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου περυσινού έτους. Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, η Ελλάδα ήρθε στη 12η θέση σε σύνολο 45 χωρών παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022. Η χώρα μας έφερε περισσότερα φορτία κατά περίπου 1 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι της περυσινής περιόδου. Πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο των εισαγωγών ήταν η Γαλλία, η οποία αύξησε κατά περίπου 10 εκατ. τόνους (mtpa) τις εισαγωγές LNG. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 6 εκατ. τόνων, η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα που διεύρυνε σχεδόν κατά 6 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Σε καθοδική τροχιά πάλι η τιμή λόγω… άφθονου LNG

Έρευνα: 82 ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων έχουν στόλους με χωρητικότητα άνω του 1 εκατ. τόνων

Ενα ταξίδι ζωής στην Παναμερικάνα των 48000 χιλιομέτρων. Αλάσκα – Αργεντινή: Διασχίζοντας τη ραχοκοκαλιά του πλανήτη