Δώδεκα ηγέτες κρατών από τις χώρες της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που κινδυνεύουν να βυθιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό θα είναι μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων της Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που διοργανώνει η Ελλάδα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα μας φιλοξενεί από τις 15 έως τις 17 Απριλίου ένα κορυφαίο και παγκόσμιας εμβέλειας περιβαλλοντικό γεγονός και θα βρεθεί στο επίκεντρο του πλανήτη – όχι τυχαία. Η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη με σημαντική βιοποικιλότητα και πρωταγωνιστεί  στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, στον οποίο συγκαταλέγονται η ναυτιλία, η αλιεία, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές και οι λιμενικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, η χώρα πρωτοστατεί στην Ευρώπη στον τομέα της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης έχοντας πετύχει ήδη διείσδυση 50% στο ενεργειακό της μείγμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μπροστά από ώριμες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία. Αποτελεί επομένως τον καλύτερο πρεσβευτή της Ε.Ε. σε ζητήματα προσαρμογής και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και σε πολιτικές απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν τα αέρια του θερμοκηπίου.

Η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση του σημαντικού event από το 2022, με την υποστήριξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που είναι ο «πατέρας» του «Our Ocean Conference» και ο οποίος θα είναι μεταξύ των επιφανών προσκεκλημένων της μεγάλης διοργάνωσης, στην οποία αναμένεται να παραστούν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι. Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει επίσης πλήθος υπουργών και αναπληρωτών υπουργών και από άλλες χώρες, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εκπροσωπήσει ο σεΐχης των Θαλασσών, αρμόδιος για την προστασία των ωκεανών.

Η Διάσκεψη για το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ξεκίνησε το 2014 ως υπουργός Εξωτερικών ο πρώην γερουσιαστής. Ο Τζον Κέρι έχει αγωνιστεί διεθνώς για τις προκλήσεις της θαλάσσιας προστασίας, της ανεξέλεγκτης αλιείας και της κλιματικής αλλαγής. Παρότι μάλιστα πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, ο κ. Κέρι δεν παύει να είναι μια προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία, η οποία ανέλαβε να αποκαταστήσει την αμερικανική δέσμευση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

«Τα ζητήματα παγκόσμιας διακυβέρνησης των ωκεανών είναι πολύπλοκα, πολυπαραγοντικά, και επειδή αφορούν και γεγονότα σε διεθνή ύδατα, συχνά δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να αναλάβει κάποιο κράτος μόνο του δράση», αναφέρει στο «business stories» η Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τον Ωκεανό κατά το πρότυπο των ΗΠΑ και άλλων κρατών.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως τονίζει, υπεγράφη από τα κράτη υπό τον ΟΗΕ η πρώτη διεθνής συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και επιτρέπει την υιοθέτηση παγκόσμιων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην Ανοιχτή Θάλασσα, δηλαδή τα διεθνή ύδατα, πέραν της δικαιοδοσίας των κρατών. Ακόμα όμως δεν έχει κυρωθεί και δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο του πλανήτη όπως η ρύπανση από τα πλαστικά, η μείωση των αλιευμάτων που στερεί από πολυπληθείς φτωχές χώρες τη δυνατότητα να θρέψουν τον πληθυσμό τους, την πειρατεία που επηρεάζει το κόστος των προϊόντων, την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης και τη διάβρωση των ακτών, επισημαίνει η κυρία Αυγερινοπούλου, που έχει και όλο τον συντονισμό της Διάσκεψης. Η ίδια, παρά τις μαραθώνιες επαφές και τα ταξίδια που έκανε τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό, συναντώντας περί τους 850 συνέδρους της Διάσκεψης, δηλώνει μεγάλο ενθουσιασμό για τη διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στα κρίσιμα ζητήματα της θαλάσσιας προστασίας και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Ζυμώσεις και συνεργασίες

Μέσω του «Our Ocean Conference», για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα βρεθούν δεκάδες ερευνητές, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από τα πιο μακρινά μέρη του κόσμου.
Τη χώρα μας θα επισκεφθούν μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα συζητήσουν συνεργασίες με αντίστοιχα ελληνικά και θα ανακοινώσουν τις πρωτοβουλίες τους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το AMOU που θα υπογραφεί ανάμεσα στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΚΕΠΑ) για την προστασία της φώκιας μονάχους-μονάχους. Το Μονακό θα αναλάβει ακόμη και τη διοργάνωση της περιβαλλοντικής αποστολής στη Μεσόγειο, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και την Αλόννησο.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα βρεθούν ακόμη σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις και υποδομές στη χώρα μας και γενικότερα στη Μεσόγειο.
Οι σύνεδροι καλούνται να έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής και να ανακοινώσουν μετρήσιμες δεσμεύσεις, κοστολογημένα έργα και μέτρα που αναλαμβάνουν για τη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τη θαλάσσια προστασία. Από το 2014, η Διάσκεψη έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 2.100 ανακοινώσεις, αξίας περίπου 128 δισ. δολαρίων, στους έξι μόνιμους τομείς δράσης της Διάσκεψης: προώθηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προώθηση μιας βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υποστήριξη της θαλάσσιας ασφάλειας, προώθηση της βιώσιμης αλιείας και καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης έχουν προγραμματιστεί και μια σειρά από παράλληλες δράσεις. Περισσότεροι από 100 νέοι που ασχολούνται με τη Γαλάζια Οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν από τις 13 έως τις 15 Απριλίου στο OOC-Youth Leadership Summit. Στόχος του είναι να δώσει βήμα στους νέους και να διευκολύνει τις ιδέες τους να αναπτυχθούν.

Οι νεαροί σύνεδροι θα συμμετέχουν επίσης σε δραστηριότητες καθαρισμού παραλιών, εκστρατείες καθαρισμού δασών, σε σεμινάρια για networking και mentoring. Στη Σύνοδο των Νέων θα δοθεί βήμα στις startups και θα διοργανωθεί Blue Tech Competition. Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα του «Our Ocean Conference», με τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πρώτη Σύνοδο, θα δώσει επίσης έναν επετειακό χαρακτήρα στη φετινή Διάσκεψη, με την προβολή ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Δρ Γιώργος Πατέρας: «Η βιωσιμότητα θέλει βιώσιμες και όχι ανέφικτες προτάσεις»

Ισραήλ: Το Ιράν πρέπει να πληρώσει – Ολα τα σενάρια στο τραπέζι του Νετανιάχου (tweet)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνεται στη μάχη ενάντια στη Ρωσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ