Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο εάν εγκριθεί, θα καταστήσει την Κροατία τη χώρα με το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό project στην Ευρώπη, έχει στα σκαριά η El Sun Energy d.o.o.

Η κροατική εταιρεία, με έδρα στο Ζάγκρεμπ, κατέθεσε πριν λίγες μέρες, όπως αναφέρει το PV Magazine, πρόταση στις κρατικές αρχές για την κατασκευή ηλιακού έργου ισχύος 950 MW. Το project έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθεί στην περιοχή Šibenik-Knin, στη νότια Κροατία.

Η πρόταση της El Sun Energy d.o.o περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων που εξετάζονται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κροατίας.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει 216 έργα ανανεώσιμης ενέργειας με συνδυασμένη δυναμικότητα 5,95 GW, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν σταθμούς ηλιακής ενέργειας. Το μεγαλύτερο είναι το έργο των 950 MW στο Šibenik-Knin, ενώ το μικρότερο έχει δυναμικότητα μόλις 500 kW.

Εάν εγκριθούν από τις κροατικές αρχές, τα έργα αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα να ανταγωνίζονται σε δημόσιες δημοπρασίες ενέργειας ή να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.

Η Hrvatski Tržišta Energije (HROTE), η Κροατική ρυθμιστική αρχή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ξεκίνησε πρόγραμμα δημοπρασιών 2,2 GW για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το προηγούμενο έτος. Τον Απρίλιο, ξεκίνησε δημοπρασία για τη διάθεση δυναμικότητας 322 MW από ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η Κροατία διέθετε στα τέλη του 2021 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 309 MW.