Ενέργεια & Περιβάλλον

Στην παράταση οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο-ΒΔ Πελοπόννησο

  • Σταύρος Γριμάνης


Τα αιτήματα από Energean και ΕΛΠΕ και οι αποφάσεις της ΕΔΕΥ για μετάθεση τον Μάρτιο 2023 και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Στην παράταση οδηγούνται οι εργασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιονίου και Β.Δ. Πελοποννήσου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, με δύο αποφάσεις της ΕΔΕΥ που εκδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή 12 Μαρτίου, παρέχεται η συναίνεση της Εταιρείας, -η οποία υπέχει θέση εκμισθωτή-, στα σχετικά αιτήματα που είχαν υποβάλει η Energean και τα ΕΛΠΕ, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, η ΕΔΕΥ, με την υπογραφή του Διευθύνοντος Συμβούλου Αριστοφάνη Στεφάτου, (μετά το αίτημα της Energean που υποβλήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ζητώντας περαιτέρω παράταση 24 μηνών), δίνει παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο Πέλαγος για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών της Πρώτης Φάσης.

Όπως τονίζεται, μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει, έως την 15η Μαρτίου 2023, την προβλεπόμενη γνωστοποίηση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών και την υποχρέωση ελάχιστης δαπάνης της Δεύτερης Φάσης. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι πρόθεση του μισθωτή είναι να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εργασιών του προγράμματος ελάχιστων εργασιών της Πρώτης Φάσης.

Πώς η Energean «μπήκε» στο Ιόνιο

Η Energean εισήλθε στην παραχώρηση του «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, όταν πριν έναν χρόνο, απέκτησε τη συμμετοχή 50% της Total, η οποία ήταν και operator. Ο γαλλικός κολοσσός επεδίωκε επί μήνες την αποχώρηση από το Ιόνιο, δεδομένης αφενός της ισχυρής παρουσίας του στην Ελλάδα, με τα «οικόπεδα» νότια και δυτικά της Κρήτης, αφετέρου του timing κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησε τις oil mayors σε αναδιάταξη των επενδυτικών τους πλάνων.

Από την άλλη, για την Energean αποτελούσε μια σημαντική ευκαιρία καθώς υποκατέστησε την Total αναλαμβάνοντας εναπομείνασες καθαρές επενδυτικές δαπάνες στο πλαίσιο των ελάχιστων υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί ύψους μόλις 500.000 ευρώ, αποκτώντας, όμως ταυτόχρονα έναν μεγάλο όγκο σεισμικών δεδομένων (2D καταγραφές) για μια συνολική έκταση 1.800 χιλιομέτρων. Επιπλέον, όπως τονιζόταν τότε από πηγές του ελληνικού ομίλου, ο δυνητικός στόχος της δομής στο «οικόπεδο 2» του Ιονίου εμφανίζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, στο οποίο η Energean απέκτησε συμμετοχή 60% ως operator, μετά την εξαγορά, -πέρυσι-, της Edison Exploration & Production.

Δεδομένου ότι στο «οικόπεδο 2» του Ιονίου, συμμετείχαν, πέραν της Total, οι όμιλοι Edison και ΕΛΠΕ με ποσοστό 25% έκαστος, τώρα η Energean ελέγχει το 75% της σύμβασης παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες διαδοχής της Edison, -μέσω της εξαγοράς της Edison E&P-, από την Energean ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η έγκριση μεταβίβασης του ποσοστού 50% από την Total E&P Greece B.V. στην Energean Hellas Ltd και η ακόλουθη αλλαγή εντολοδόχου για τη σύμβαση του Ιονίου ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Τι γίνεται με τα ΕΛΠΕ στην Πελοπόννησο

Στη χερσαία περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου παραχωρησιούχος είναι κατά 100% ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τον περασμένο Αύγουστο η θυγατρική «ΕΛΠΕ Β.Δ. Πελοπόννησος», στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα, υπέβαλε στην ΕΔΕΥ αίτημα παράτασης για 20 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, προκειμένου να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή τους.

Η ΕΔΕΥ με επιστολές της στις 4 Νοεμβρίου 2020 και στις 26 Φεβρουαρίου 2021 προς την εταιρεία, ζήτησε ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφορικά με την πλήρη χρονική καταγραφή των τεχνικών εργασιών της Πρώτης Φάσης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και τις υπολειπόμενες.

Με την απόφαση της ΕΔΕΥ, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρέχεται η συναίνεση στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Προβλέπεται δηλαδή μέχρι τότε η συνέχιση των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών.

Σύμφωνα με την απόφαση, μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει, -έως την 15.09.2021-, την προβλεπόμενη γνωστοποίηση για την εκκίνηση της Δεύτερης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών.

Οι συγκεκριμένες παρατάσεις έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντίστοιχων διαδοχικών αποφάσεων της ΕΔΕΥ και για άλλες παραχωρήσεις, όπως αυτή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων.