της Μαριάννας Τζάννε

Το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου» ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης, μιλώντας στο «Athens Investment Forum 2018», που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Πρόκειται για μια υποδομή εθνικής σημασίας, η οποία έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη.

Το κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών (TAP, IGB), των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.

Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 χιλιόμετρα νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

Επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas S.A, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την μετατροπή του σε αποθηκευτικό χώρο, μολονότι είναι μια πρόταση που έχει γίνει σχεδόν προ δεκαετίας. Η σύμβαση της Energean Oil & Gas λήγει με βάση την τελευταία παράταση, εντός του τρέχοντος μηνός.

Το κοίτασμα πέρασε το 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ και εσχάτως φιγουράρει στα assets του ταμείου που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, παρόλο που θεωρείται ένα έργο με αρκετές ιδιαιτερότητες.

Μάλιστα στο παρελθόν το ΥΠΕΝ είχε συγκροτήσει επιτροπή με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Εnergean Oil & Gas), η οποία είχε αποφανθεί ότι το κόστος μετατροπής του κοιτάσματος σε αποθήκη ήταν με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου (2010) στα 400 εκ. ευρώ.

Σήμερα, η προβλεπόμενη δαπάνη εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η δυναμικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου υπολογίζεται συνολικά σε 950 εκατ. κυβικά μέτρα.

Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Επιπλέον, θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπίρη, με άξονα το φυσικό αέριο, υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στην Ευρώπη με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια και εκτίμησε ότι σε αυτό το νέο τοπίο, η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η επικράτηση των τριών εταιρειών του TAP στην πώληση του ΔΕΣΦΑ με τόσο υψηλό τίμημα, που ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ και το δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων στην εταιρεία ύψους 330 εκατ. έως το 2023 είναι χαρακτηριστικά της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας».