Το μέγεθος δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων είναι η έκταση του «βουνού από μωρομάντηλα», το οποίο έχει σκεπάσει μέρος του Τάμεση, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η ροή του ποταμού στη μητρόπολη του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί έχουν συνηθίσει να απορρίπτουν το χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας στη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά δυστυχώς κάνουν το ίδιο και με τα μωρομάντηλα, τα οποία αποτελούνται συνήθως από πλαστικό και δεν διασπώνται στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

«Βρίσκεται κοντά στην γέφυρα του Χάκερσμιθ στον Τάμεση και σε κάποια σημεία αποτελείται αποκλειστικά ως μωρομάντηλα σε βάθος ενός μέτρου ή και περισσότερο» είπε μιλώντας σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για το περιβάλλον και τα τρόφιμα.

«Έχει μάλιστα αλλάξει τη ροή του Τάμεση», του δεύτερου μακρύτερου ποταμού της Βρετανίας, επισήμανε η Άντερσον, η οποία έχει προτείνει την απαγόρευση των πλαστικών μωρομάντηλων.

Το «νησί» ανακαλύφθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Thames21, η οποία καταγράφει τα πλαστικά απορρίμματα που ξεβράζονται στις όχθες του Τάμεση. Σε διάστημα πέντε ετών, η βρόμικη μάζα βρέθηκε να έχει ψηλώσει κατά 1,4 μέτρα, με την πυκνότητα των μωρομάντηλων να κυμαίνεται από 50 έως 200 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέρυσι, εθελοντές της Thames21 συνέλεξαν σε ένα διήμερο περισσότερα από 27.000 μωρομάντηλα από διαφορετικό σημείο δίπλα στην γέφυρα του Μπάτερσι.

Εκτός όμως του ότι συσσωρεύονται στην κοίτη του Τάμεση, τα μωρομάντηλα έχουν επίσης την τάση να προσκολλώνται σε μεγάλες μάζες από λίπη που συχνά φράσσουν τους υπονόμους.

Έκκληση για αποφυγή της χρήσης μωρομάντηλων απηύθυνε η υπουργός Φυσικής Αποκατάστασης Ρεμπέκα Πόου, η οποία αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να σκεφτεί σύντομα προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει».

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Παραιτείται η διευθύντρια επικοινωνίας του Μπάιντεν λίγο πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές

Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης: Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις – Ποιοι ευνοούνται

Νέες επενδύσεις – εξαγορές ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει το CVC