Με νέα έργα αιολικών, αλλά και φωτοβολταικών πάρκων ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο leader των ΑΠΕ στη χώρα μας, με μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «πράσινη ρελάνς» εξασφάλισε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για νέα projects συνολικής ισχύος 483 MW.

Το ενδιαφέρον, πέραν των άλλων, είναι ότι πρόκειται για έργα που επεκτείνουν τη δραστηριότητα του ομίλου και στον τομέα των πλωτών φωτοβολταικών πάρκων, ο οποίος πλέον «εγκαινιάζεται» και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ΤΕΝΕΡΓ είχε υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις χορήγησης βεβαίωσης παραγωγού, -τις οποίες και έλαβε χθες-, για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας παραγωγής καθαρής ενέργειας αφορούν στην εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Εκτός Natura και με ποσοστό κάλυψης έως 5,5%

Τονίζεται ιδιαίτερα, ωστόσο, ότι η στρατηγική κατεύθυνση του ομίλου σε αυτόν τον τομέα είναι ότι πρέπει να ακολουθείται μια λελογισμένη ανάπτυξη προκειμένου να μην επηρεάζεται το ευρύτερο περιβάλλον. Για αυτό και είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία αυτά projects βρίσκονται εκτός περιοχών Natura ενώ προβλέπεται ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5%, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.

Tα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν μια νέα τεχνολογία για την Ελλάδα, που καθίσταται ελκυστική καθώς δεν απαιτούν αγορά γης, ενώ η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επίσης μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ το κόστος, αν και μεγαλύτερο σε σχέση με τα χερσαία φωτοβολταικά, βαίνει μειούμενο λόγω νέων τεχνολογικών λύσεων.

Ασφαλώς, η ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες όπου έχουν δημιουργηθεί υδροηλεκτρικά φράγματα, έχει περιορισμούς καθώς όταν ανεβοκατεβαίνουν οι υδατοφράκτες τους, αυξομειώνεται και η ποσότητα του νερού. Κάτι που σε τεχνικό επίπεδο σημαίνει ότι η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνεται στο κέντρο της λίμνης ώστε να μην επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις της ποσότητας ροής του νερού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο αναμένονται σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (για έργα 50MW στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα και σε λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας), ενώ ανάμεσα στους διεθνείς παίκτες που αναπτύσσουν τέτοια έργα συγκαταλέγονται ορισμένοι με παρουσία και στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική EDP, η γαλλική Akuo και η γερμανική BayWa r.e.

Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε χθες βεβαίωση παραγωγού και για ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 72 MW στην περιοχή Τοπείρου Ξάνθης. Γεγονός που δείχνει ότι ετοιμάζει τη δική της «αντεπίθεση» και στην ηλιακή ενέργεια, πέραν της αιολικής όπου ούτως ή άλλως αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του κλάδου.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα σε λειτουργία τρία φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 8,5 MW, σε Αττική και Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχει υπό αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW.

Χθες η ΤΕΝΕΡΓ έλαβε το «πράσινο» της ΡΑΕ και για επτά νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 146 MW στις περιοχές Ορεστιάδας (45MW), Φωκίδας (40MW, 15MW, 10 MW, 10MW), Κάτω Νευροκοπίου Δράμας (20 MW) και Ελλήσποντου Κοζάνης (6MW).

Άνω των 3 GW ο πήχης για την πενταετία

Οι νέες επενδύσεις του ομίλου έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί,  αυξάνοντας τον στόχο για συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσεχή πενταετία σε επίπεδα άνω των 3 GW.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) εντός και εκτός συνόρων, αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου διεθνώς. Με τις μέχρι τώρα επενδύσεις να φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ και τις νέες στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα ο όμιλος ανακοίνωσε και τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, όπου, παρά την πανδημική κρίση, ανέβασε τον τζίρο του κατά 9,7%, στα 328,1 εκατ. ευρώ (έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2019) και τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, κατά 39,3%, στα 71,8 εκατ. ευρώ, (έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2019). Για όλους αυτούς τους λόγους, άλλωστε, αναδεικνύεται και σε «μαγνήτη» για εγχώριους και ξένους επενδυτές.