Λέγεται το νησί των ονείρων, ή το νησί των θεών αφού περισσότεροι από 10.000 ινδουιστικοί ναοί συγκεντρώνονται σε έκταση μικρότερη των 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φημίζεται για τις δαντελωτές ακτές της με τα τιρκουάζ νερά, αλλά και με τη μαύρη ηφαιστειακή άμμο που συναντάται στις παραλίες βορειοανατολικά του νησιού, ενώ το 76% των γνωστών ειδών κοραλλιών παγκοσμίως συναντάται στο τρίγωνο του κοραλλιογενούς υφάλου του. Κάτι δεν πάει καλά, όμως, στον παράδεισο του Μπαλί, αφού το νησί της Ινδονησίας με τους περίπου 4 εκατ. κατοίκους είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και για την περιβαλλοντική ρύπανση.

Παραφωνία στις ειδυλλιακές τοποθεσίες αποτελούν οι σωροί σκουπιδιών που ξεπροβάλλουν σε κάθε σημείο του νησιού, αφού ετησίως παράγονται περίπου 1,6 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, με τις συνθήκες να έχουν επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία από τις αθρόες αφίξεις επισκεπτών που αγγίζουν συνολικά τα 13 εκατ. ετησίως. Δρόμοι, ορυζώνες, ποτάμια, ακτές και θάλασσα «πνίγονται» στα σκουπίδια με τους ποταμούς να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 20 πιο μολυσμένους στον κόσμο. Όσο για τη θαλάσσια ρύπανση, η Ινδονησία κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα με το πλαστικό να παρασύρεται στον ωκεανό ακόμα και από τα γειτονικά νησιά εξαιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεβράστηκαν μπουκάλια, καλαμάκια, μπάζα ακόμα και κουφάρια ζώων κατά την περίοδο των μουσώνων.

Σε δύο από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, η Κούτα και η Λέγκιαν, κινδυνεύει να αλλοιωθεί η εξωτική ομορφιά από την ποσότητα απορριμμάτων που φτάνουν ακόμα και τους 60 τόνους ετησίως. Οι τοπικές αρχές πάρα τις προσπάθειες και τις εκστρατείες καθαρισμού μοιάζουν ανήμπορες να διαχειριστούν τη σοβαρή περιβαλλοντική κρίση που πλήττει το νησί, αφού η αδιάκοπη ροή πλαστικού φαντάζει αδύνατο να καμφθεί.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής κρίνονται ανεπαρκείς για τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, ενώ παράνομα λειτουργούν περισσότερες από 350 χωματερές. Συνέπεια των κενών στα μέτρα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι οι κάτοικοι να θεωρούν την καύση των σκουπιδιών στην αυλή τους ως τη μόνη λύση, η οποία ωστόσο εντείνει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την απελευθέρωση τοξικών αερίων.

Όπως αναφέρει ο τουριστικός οδηγός Bali.com οι τοπικές αρχές ενισχύουν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της διάθεσης αποβλήτων με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές να εκπαιδεύουν τους ντόπιους για την ανακύκλωση και σωστή απόρριψη των οικιακών σκουπιδιών.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που μάχονται κατά της πλαστικής ρύπανσης στο νησί είναι και η Sungai Watch, η οποία συγκεντρώνει πλαστικά από τα ποτάμια του Μπαλί και στη συνέχεια τα μετατρέπει σε καλαίσθητες, μίνιμαλ πολυθρόνες που παραπέμπουν σε σύγχρονα έργα τέχνης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sungai Design (@sungai_design)

Η οργάνωση από την έναρξη της δράσης της το 2020 έχει καταφέρει να απομακρύνει σχεδόν 2.000 τόνους πλαστικού από τα ποτάμια του εξωτικού νησιού αποτρέποντας το να καταλήξει στη θάλασσα.

«Αποστολή μας είναι να ανακυκλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πλαστικό σε όμορφα προϊόντα με μεγάλη διάρκεια για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό των ποταμών σε όλο τον κόσμο. Με την ανακύκλωση του πλαστικού σε πολύτιμα προϊόντα η Sungai Design ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή βιώσιμου σχεδιασμού και προϊόντων», αναφέρει η θυγατρική εταιρία Sungai Design, η οποία αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία των επίπλων από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Photo: Instagram/ sambencheghib

Οι μαχητές των ποταμών

Η περιβαλλοντική οργάνωση Sungai Watch ιδρύθηκε από τρία αδέλφια που μεγάλωσαν στο Μπαλί. Οι Κέλι, Γκάρι, Σαμ Μπέντσγκιμπ από την εφηβεία τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν μόλις 12, 14 και 16 όταν το 2009 ίδρυσαν την οργάνωση Make A Change Bali σε μία προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους συνομήλικούς τους να καθαρίσουν τις ακτές του νησιού. Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Σαμ εξήγησε πως τα τρία αδέλφια περνούσαν πολλές ώρες την ημέρα στην παραλία απολαμβάνοντας τη θάλασσα. Διανύοντας μεγάλο διάστημα στην ακτή, όμως, διαπίστωσαν τον όγκο σκουπιδιών που συγκεντρώνονταν. Τότε γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσουν εκστρατεία καθαρισμού των ακτών.

«Σύντομα συνειδητοποιήσαμε πόσο όμορφη ήταν η διαδικασία καθαρισμού, αλλά την επομένη η παραλία ήταν πάλι σε κακή κατάσταση. Και αυτό γιατί πολλά από τα πλαστικά απορρίμματα προέρχονται από τους ποταμούς. Έτσι, αρχίσαμε να εστιάζουμε στα ποτάμια, την εκπαίδευση και σταδιακά το εγχείρημά μας τράβηξε την προσοχή του κοινού», είπε ο Σαμ Μπέντσγκιμπ.

Το 2017 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αποστολή καθαρισμού σε έναν από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου, τον Τσιτάρουμ στην Ινδονησία, με ένα ιδιότυπο μέσο που σίγουρα, όμως, έκανε τη διαφορά και τράβηξε το ενδιαφέρον: Κανό κατασκευασμένα από 300 πλαστικά μπουκάλια. Κατέγραψαν την προσπάθειά τους σε βίντεο, τα οποία στη συνέχεια ανήρτησαν στο Διαδίκτυο προσελκύοντας εκατομμύρια θεάσεις και σχόλια. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμα και ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δεσμεύθηκε για τον καθαρισμό του ποταμού επιστρατεύοντας 7.000 στρατιώτες για το σκοπό αυτό.

Η επιτυχής προσπάθεια των τριών αδελφών οδήγησε στην ίδρυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sungai Watch, η οποία με την πολύτιμη συνδρομή 100 «μαχητών των ποταμών» -οι εθελοντές που συμμετέχουν στην προσπάθεια- απαλλάσσει τα ποτάμια από τα απορρίμματα. Από το 2022 περισσότερες από 23.000 ώρες δαπανήθηκαν στον καθαρισμό και πάνω από 534.728 κιλά μη οργανικών αποβλήτων απομακρύνθηκαν από τις υδάτινες οδούς.

Photo: Instagram/ sambencheghib

Πώς λειτουργεί

Με την εγκατάσταση απλών φραγμάτων -στόχος η τοποθέτηση συνολικά 1.000- στους ποταμούς η ομάδα σταματάει τη ροή των σκουπιδιών προς τη θάλασσα. Οι συνεργάτες της οργάνωσης καθημερινά προσεγγίζουν τα σημεία όπου βρίσκονται τα φράγματα και αποσύρουν όλα τα σκουπίδια.

Μετά τον καθαρισμό και τη διαλογή, τα απόβλητα μεταφέρονται στα κεντρικά της Sungai Design, η οποία τεμαχίζει και συμπιέζει το υλικό δημιουργώντας μεγάλα πάνελ. Με τη βοήθεια μηχανών CNC (Computerized Numerical Control) που κόβουν με ακρίβεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, το ανακυκλωμένο πλαστικό μεταμορφώνεται σε ράχη, πόδια και μπράτσα πολυθρόνας που διατίθεται σε δύο σχήματα και τρία χρώματα.

Όπως εξηγούν, οι πλαστικές σακούλες περνούν από εντατική διαδικασία καθαρισμού και στη συνέχεια 2.000 από αυτές μετατρέπονται σε σκληρά ανθεκτικά φύλλα που αποτελούν τη βάση για τη σύγχρονη πολυθρόνα, τα οποία σμιλεύονται περίτεχνα σε πάνελ και καταλήγουν να σχηματίζουν τη ράχη του επίπλου. Τα τμήματα συναρμολογούνται από ντόπιους τεχνίτες και το αποτέλεσμα είναι μία μοντέρνα, καινοτόμα και άνετη πολυθρόνα που έχει κατασκευαστεί βιώσιμα ώστε να μην αφήνει πίσω της υπολείμματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Κάθε μία έχει δημιουργηθεί από 2.000 πλαστικές σακούλες (περίπου 30 κιλά πλαστικού) και όπως υποστηρίζουν οι ιδρυτές της οργάνωσης δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό έπιπλο, αλλά για μία ολόκληρη ιστορία που αφηγείται τις δυνατότητες της ανακύκλωσης και την απόδειξη ότι ο πλανήτης μπορεί να προστατευθεί, ακόμα και με μία σακούλα τη φορά.

Photo: Instagram/ sambencheghib

Διαβάστε ακόμη

Κρήτη: «Κρατάνε» οι τουριστικές κρατήσεις στα περσινά επίπεδα – Ελπίδες για μικρή αύξηση των αφίξεων

ΒΟΑΚ: Το δύσκολο σταυρόλεξο της μεγάλης παραχώρησης του 1,8 δισ. και τα επόμενα ορόσημα

Η μομφή στη Βουλή για τα Τέμπη και τα… «γαλλικά» στο Whatsapp των γαλάζιων βουλευτών, το δείπνο του €1,6 εκατ. του Πόλσον με το κορίτσι του και η είσοδος των εφοπλιστών στην Q&R

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ