Ενέργεια & Περιβάλλον

Τιμολόγια ρεύματος: Eπιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας – 42 ευρώ η μέση ενίσχυση (vid)

  • newsroom


20 ευρώ η επιδότηση για το φυσικό αέριο - 65 ευρώ/MWh για τα εμπορικά τιμολόγια Μητσοτάκης: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη των νοικοκυριών

Tα νέα μέτρα τα οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας εξειδίκευσε το πλαίσιο των μέτρων για τους καταναλωτές με στόχο τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες.

Στήριξη νοικοκυριών

Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχους. Αφορά 4,2 εκατ. παροχές.. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο ανέρχεται στα 54 ευρώ.

 Στήριξη επιχειρήσεων

Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, ή αλλιώς με 65 ευρώ/MWh.

Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Για το φυσικό αέριο θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/ θερμική μεταβατώρα. 

  • Η επιδότηση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός. θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα, επιδοτούμε το 80% με 160 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική επιδότηση εκτιμάται στα 42 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για όλους.
  • Στο αέριο, επεκτείνεται η στήριξη σε όλη τη βιομηχανία, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.
  • Τα συνολικά μέτρα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο.
  • Τον Φεβρουάριο θα επαναξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα προσδιορίσουμε την ανάλογη επιδότηση, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Μητσοτάκης: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη των νοικοκυριών

Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έγραφε το newmoney, η κυβέρνηση επεκτείνει την ασπίδα προστασίας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους μήνες.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το ράλι τιμών του φυσικού αερίου, οι εκπτώσεις αποτέλεσαν εργαλείο ανακούφισης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.

Καθώς η ένταση της ενεργειακής κρίσης συνεχίζει να δείχνει τα «κοφτερά» της δόντια και οι διαθέσιμοι πόροι περιορίζονται, χρειάζεται να επανακαθοριστεί το πλαίσιο των δικαιούχων.

Μετά από διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πριν αλλά και μετά την Πρωτοχρονιά με την συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, του ίδιου του Πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του, η κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα ανακούφισης εκτιμώντας ότι η ένταση της κρίσης που συνεχίζεται, δημιουργεί συνθήκες ισχυρής οικονομικής πίεσης που σκορπά  αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ στη κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Καραγιάννης: Αυτές είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες του Ομίλου Olympia

Γερμανία: Είσοδος στην εστίαση μόνο για όσους έχουν λάβει ενισχυτική δόση

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα τα δικαστήρια