Μετέωρους αφήνει τους προμηθευτές η ρύθμιση για τα σταθερά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρώντας όπως αναφέρουν το κλίμα ασάφειας στην αγορά που βρισκόταν έτοιμη, να πατήσει την «σκανδάλη» για τα τιμολόγια μικρής διάρκειας 6 έως 8 μηνών.

Στελέχη από τον κλάδο των παρόχων και αρμόδιες πηγές της αγοράς μιλούν για αντιφάσεις επισημαίνοντας ότι η υπουργική απόφαση ορίζει μεν τα μικρής διάρκειας συμβόλαια 6 μηνών ως επιτρεπόμενα αλλά χωρίς να τα χαρακτηρίζει σταθερά. Συγχρόνως, όπως λένε, εισάγει στο τραπέζι τα μεικτά τιμολόγια που η απόφαση αναφέρει ότι μπορούν να συνδυάσουν χαρακτηριστικά των τεσσάρων χρωμάτων της σήμανσης (πράσινο, μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί), τα οποία  κατατάσσει στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης. Συμπεραίνουν δηλαδή ότι τα προϊόντα αυτά δεν θα έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Αρμόδια στελέχη του κλάδου της προμήθειας υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο που θέτει το ΥΠΕΝ δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά των σταθερών, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο και να βγάλουν ένα τιμολόγιο δίχως ρήτρα αποχώρησης που αποτελεί βασικό στοιχείο των προϊόντων αντιστάθμισης.

Εκφράζουν μάλιστα μεγάλη δυσαρέσκεια για τα «πίσω-μπρος» της τιμολόγησης του ρεύματος αλλά και την αξιοπιστία όσων νομοθετούν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με το ποιος ορίζει τους όρους και τους κανόνες της αγοράς.

Στην υπουργική απόφαση αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία κατά πληροφορίες θα αποσαφηνίσει ότι σταθερά με ρήτρα αποχώρησης είναι μόνο τα μπλε και ότι τα μικτά ως κίτρινης σήμανσης δεν μπορούν να ενσωματώνουν την επίμαχη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Οι εταιρείες προμήθειας τονίζουν πάντως ότι η απόφαση αυτή, αν δεν διευκρινιστεί θα φρενάρει την ανακοίνωση νέων τιμολογίων ολιγόμηνης διάρκειας που ήταν έτοιμες οι εταιρείες να λανσάρουν καθώς για τους παρόχους δεν νοείται σταθερό δίχως ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Με την χθεσινή υπουργική απόφαση του κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, το υπουργείο προχώρησε σε αναδιατύπωση των όρων σήμανσης των χρωματιστών τιμολογίων, «πατώντας» πάνω στο άρθρο 28 του Κώδικα Προμήθειας που αναφέρεται στην διάρκεια των συμβάσεων. Η υπουργική απόφαση βαπτίζει κίτρινα τα μεικτά τιμολόγια ρεύματος. Σε ότι αφορά την ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης προμήθειας ορίζεται σε ένα χρόνο εκτός και αν ο πελάτης συναινεί στην σύμβαση προμήθειας με μικρότερο χρόνο, επιχείρημα που στήριξε με την άποψή της και η Φυσικό Αέριο για να δικαιολογήσει το οκτάμηνο συμβόλαιό της.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η πολιτική του υπουργείου είναι να προσφερθούν στους καταναλωτές χαμηλές τιμές ρεύματος, επισημαίνοντας ως προς την ερμηνεία της υπουργικής απόφασης, ότι όσο διάστημα μία σύμβαση έχει σταθερή τιμή θα έχει ρήτρα, η οποία δεν θα υφίστανται όταν το τιμολόγιο γίνεται κυμαινόμενο.

Διαβάστε ακόμη

3+2 μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη γραμμή εκκίνησης (pics)

Δυναμικό ξεκίνημα το 2024 με νέα deals στον ελληνικό τουρισμό – Ποια είναι (pics)

Το Μ.Μ και το εκρηκτικό κοκτέιλ «αγρότες-χούλιγκανς-φοιτητές», οι νέες περιπέτειες του Καμμένου, η United πουλάει τις ελληνικές συμμετοχές της και η αγωνία για τα ναυπηγεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ