Υπολείμματα παρασιτοκτόνων, φαρμάκων, βιομηχανικών χημικών ουσιών και πλαστικών προσθέτων μπορεί να καταλήξουν στο ανακυκλωμένο πλαστικό, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Data in Brief.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ουσίες να ανιχνεύονται πριν την παραγωγή πλαστικών προϊόντων. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει πιο δύσκολη η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού καθώς θα περιέχει παράγοντες επιβλαβείς για τον καταναλωτή.

Οι ερευνητές εξέτασαν 28 δείγματα πλαστικού (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας – HDPE) από εργοστάσια ανακύκλωσης σε 13 χώρες σε όλη την Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτά ανιχνεύθηκαν 491 οργανικές ενώσεις που στη συνέχεια χώρισαν σε 17 κατηγορίες μεταξύ των οποίων βαφές, αναστολείς διάβρωσης, εντομοαπωθητικά, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, βιομηχανικές χημικές ουσίες και πλαστικά πρόσθετα. Ο καταναλωτής, αλλά και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις εκτίθενται σε αυτές τις επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες μπορούν να εισέλθουν στο πλαστικό κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου «ζωής» του, αλλά η παραγωγή του είναι η πιο σημαντική στιγμή καθώς μπορεί να ασκηθεί έλεγχος μέσω εφαρμογής συγκεκριμένων κανονισμών.

Από προηγούμενες μελέτες είχε προκύψει ότι πολλές ουσίες που περιέχονται σε πλαστικό τύπου PET μπορούν να «μεταναστεύσουν», για παράδειγμα, σε ποτά ή τρόφιμα που περιέχονται σε μπουκάλια και δοχεία κατασκευασμένα από αυτό το υλικό.

«Η ανακύκλωση πλαστικού έχει διαφημιστεί ως λύση στην κρίση της ρύπανσης, αλλά οι τοξικές χημικές ουσίες στο πλαστικό περιπλέκουν την επαναχρησιμοποίηση και την απόρριψη και εμποδίζουν την ανακύκλωση», προειδοποιεί η Μπέθανι Κάρνεϊ Άλμροθ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Σουηδία. Η Άλμροθ δηλώνει πως σταδιακά πρέπει να καταργηθούν οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα πλαστικά που μπορεί να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για ανιχνεύσιμη χημική σύνθεση των πλαστικών καλώντας σε αυστηροποίηση των ισχυόντων κανονισμών ιδίως κατά την παραγωγή τους, ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι για την ανακύκλωσή τους να είναι σε θέση να ελέγξουν την παρουσία τέτοιων ουσιών.

Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Science από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, του Πανεπιστημίου του Άαρχους στη Δανία και του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρεται ότι: «Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες εγκυμονούν κινδύνους για όσους εργάζονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης και τους καταναλωτές, καθώς και για το περιβάλλον. Πριν η ανακύκλωση συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά, η βιομηχανία πλαστικών πρέπει να περιορίσει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες».

Συνολικά, περισσότερες από 13.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, με το 25% να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «καμία χημική ουσία πλαστικού [δεν μπορεί] να χαρακτηριστεί ασφαλής».

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Πέρασαν από την πιο αυστηρή άσκηση ανθεκτικότητας, αλλά «είδαν» τις καταθέσεις τους να μειώνονται

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ