Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, την παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές ευθύνεται για 5,1 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Πρόκειται για το 61% των εκτιμώμενων 8,3 εκατ. ετήσιων θανάτων παγκοσμίως που καταγράφηκαν το 2019 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όλες αυτές οι ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης από το γερμανικό Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ στο Μάιντς.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, αλλά ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν αποδώσει θανάτους σε συγκεκριμένες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στον αριθμό των θανάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease 2019, στοιχεία για τα λεπτά σωματίδια, πληθυσμιακά δεδομένα και μοντέλα υπολογισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2019, 8,3 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν σε λεπτά σωματίδια (PM2,5) και όζον (O3), εκ των οποίων το 61% (5,1 εκατ.) ήταν από ορυκτά καύσιμα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερο στη Νότια και Ανατολική Ασία, ιδίως στην Κίνα με 2,44 εκατ. θανάτους ετησίως και ακολουθεί η Ινδία με 2,18 εκατ.

Οι περισσότεροι θάνατοι (52%) σχετίζονται με ασθένειες όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια (30%), το εγκεφαλικό επεισόδιο (16%), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (16%) και ο διαβήτης (6%). Περίπου το 20% πιθανόν να σχετίζεται με την υπέρταση και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος -οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα- δυνητικά περίπου 460.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, ή περίπου το 90% των θανάτων που σχετίζονται με τις ανθρωπογενείς πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, «η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είχε τεράστια οφέλη για τη δημόσια υγεία και το κλίμα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης και το φορολογικό και ο γάμος (που σχόλασε…), οι 11 και ο Στέφανος, ο τελικός Champions League Cosmote-Nova και το ράλι στα crypto 

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ