Στο υψηλότερο επίπεδο του 2022 σκαρφαλώνει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς η προοπτική επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυξάνει σημαντικά το κόστος για φυσικό αέριο και άνθρακα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία αυξάνονται κατά 6% και προσεγγίζουν τα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστοιχη άνοδο εμφανίζουν και οι τιμές σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σκανδιναβία. 

Η ανοδική πίεση οφείλεται στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μηδενίζοντας τις εισαγωγές σε βάθος έξι μηνών. Κάτι που αναμφίβολα, θα αυξήσει τη ζήτηση της ηπείρου για εναλλακτικές μορφές ορυκτών καυσίμων, όπως αέριο και άνθρακα. 

Την ίδια στιγμή, όμως, το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στην αγορά παραμένει οριακό, ενώ το μπρα-ντε-φερ με τη Μόσχα για τον τρόπο πληρωμής των συμβολαίων παράδοσης αερίου έρχεται να επιτείνει τις πιέσεις στις ενεργειακές τιμές. 

Η Ρωσία καλύπτει περίπου το ½ των ευρωπαϊκών εισαγωγών σε πετρέλαιο και ενδεχόμενο εμπάργκο θα μπορούσε να πλήξει το 10% του ρωσικού ΑΕΠ. Αυτό καθιστά νευρική τη Μόσχα, η οποία αναμένεται να αντιδράσει, ασκώντας -με τη σειρά της- περισσότερη πίεση στην Ευρώπη, έχοντας ως όπλο το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το Κρεμλίνο έκοψε τις ροές αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια (κόντρα στα συμφωνηθέντα, τα οποία προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ). 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η τιμή των ετήσιων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σκαρφάλωσε στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,2% και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021. Τα ημερήσια συμβόλαια δε, κινήθηκαν στα 181,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Η παραπάνω εικόνα, όπως προαναφέρθηκε, είναι απόρροια των μεγάλων αυξήσεων σε άνθρακα και φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του πρώτου ενισχύθηκε στα 252 δολάρια ανά τόνο (υψηλό δύο μηνών) και η τιμή του δεύτερου στα 107,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα (άνοδος 3,2%).  

Την ίδια ώρα, η τιμή του Brent βρίσκεται σταθερά τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα -στα 108 δολάρια- καθορίζεται η τιμή του αμερικανικού WTI, κάτι που συντηρεί τις ενεργειακές πιέσεις και ανεβάζει την ένταση του πληθωριστικού φαινομένου (7,5% στην Ευρωζώνη, 8,5% στις ΗΠΑ). 

Ας σημειωθεί ότι, με φόντα τα παραπάνω, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται και μια ολοκληρωμένη λύση – πλαίσιο από πλευράς Βρυξελλών.

Διαβάστε επίσης:

Η «επιστροφή» του λογαριασμού, η στήριξη στις κατασκευές, το ταμπλό για την Ελλάκτωρ και «το μυστήριο με το τίμημα του Πόρτο Καρράς» 

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»

Στη δίνη των ρωσικών κυρώσεων η ελληνόκτητη ναυτιλία