ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τζον Σαρμπάνης: Σχέδια για αμερικανικό Ενεργειακό Κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών εξαίρει την ελληνική θέση στον ενεργειακό χάρτη, σημειώνει τις προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης ΑΠΕ και εξηγεί τα σχέδια για ίδρυση ενός Κέντρου Ενέργειας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

O Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act) ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο το 2019. Στόχος του είναι «η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήλωση Πολιτικής (Statement of Policy) του νομοσχεδίου. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η ίδρυση ενός Ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό ακριβώς το έργο βρίσκεται στην ατζέντα ομάδας μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, που προωθούν τη συγκέντρωση των απαραίτητων κονδυλίων. Μεταξύ αυτών είναι και ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, που βρέθηκε στην Αθήνα για το Συμπόσιο “Ψυχική Υγεία και Δημοκρατία” και μίλησε στο euronews για τα σχέδια αυτά.

«Στο πλαίσιο του νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει πρόβλεψη το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να ιδρύσει ένα Ενεργειακό Κέντρο Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών» ανέφερε ο Τζον Σαρμπάνης. «Σίγουρα η Ελλάδα, ως βασικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα είναι εταίρος σε αυτές τις προσπάθειες. Πιστεύω ότι θα είναι ένας από τους κεντρικούς εταίρους. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Εξάλλου, ήδη υπάρχει ισχυρή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, για παράδειγμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας γύρω από την ενέργεια. Παράλληλα, νέες πρωτοβουλίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών συζητήσεων στο μέλλον.»

Ο Τζον Σαρμπάνης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει μία κυρίαρχη θέση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, με προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυσή της.

«Η Ελλάδα έχει ήδη καθιερωθεί ως αποτελεσματικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή» είπε. «Έχει καταστεί ηγέτης, όπως γνωρίζουμε, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις προσπάθειες για ΑΠΕ. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πολύ συναρπαστικό. Όλοι εξετάζουμε ποια θα είναι τα επόμενα “σύνορα” αναφορικά με το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ηγετική θέση εντός της ΕΕ. Οπότε προσβλέπουμε σε νέες συνεργασίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.»

Τα «αλλά» της Τουρκίας

Η μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο συμβάλλει στις προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής ως ενεργειακό και οικονομικό κέντρο, ωστόσο ο Τζον Σαρμπάνης αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη νέα στάση της τουρκικής ηγεσίας.

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε» απάντησε για τη νέα εποχή της διακυβέρνησης Ερντογάν. «Υπάρχουν ελπίδες και προσδοκίες- με βάση κάποιες πρόσφατες δηλώσεις και θέσεις που έχει λάβει ο Πρόεδρος Ερντογάν- ότι ίσως είναι πρόθυμος “να ρίξει τους τόνους”. Αλλά με τον Ερντογάν, πάντα βρίσκω ότι το καλύτερο είναι να ακολουθούμε αυτά που κάνει, όχι αυτά που λέει. Πρέπει να αποδείξει ότι οι πράξεις του μπορούν να είναι αξιόπιστες. Θα δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Έχουμε τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου, που μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να γίνουν κάποιες συζητήσεις και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ προκλητική, είναι επιθετική. Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας σύμμαχος πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν άλλο σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ανησυχίες και επικρίσεις για αυτό. »

Σε ότι αφορά στο «σίριαλ» της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F16 στην Τουρκία, ο Αμερικανός Βουλευτής προσγειώνει τις προσδοκίες της Άγκυρας.

«Και πάλι, πρέπει να το δούμε» είπε στη συνέντευξη στο euronews. «Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Σίγουρα οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο αν η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό είναι μόνο ένας παράγοντας. Πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπτήσεις σε ελληνικό εδάφος, οι οποίες είναι πολύ αποσταθεροποιητικές για την περιοχή. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν πρέπει να αποσυρθεί από το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, το οποίο είναι μια επιθετική στάση. Υπάρχουν και άλλα πράγματα για να αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να συμπεριφερθεί ως υπεύθυνος, αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, άλλων μελών του ΝΑΤΟ και πέραν αυτού. Αν καταφέρει να τα αποδείξει και αν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά, τότε μπορούμε να εξετάσουμε την πώληση των F16.»

Διαβάστε ακόμη:

Ideal: Το στοίχημα των 400 εκατ. με την εξαγορά των Attica Stores και η επόμενη μέρα (pics)

Εκλογές 2023: Απανωτές συσκέψεις κυβερνητικής προετοιμασίας στην οδό Πειραιώς

Το πλάνο για την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο το 2024 και τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""