Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο του όρου «sustainable fashion», βιώσιμη μόδα δηλαδή, καταλήγει σε περίπου 271.000.000 αποτελέσματα. Ανάμεσα σε αυτά δημοσιεύματα glossy περιοδικών, μελέτες του Harvard Business Review μέχρι και εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έντονο ενδιαφέρον που προκύπτει αποδεικνύει ότι η βιώσιμη μόδα δεν είναι απλά μία τάση, αλλά η συνειδητοποίηση της έκτασης και σοβαρότητας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής παραγωγής ρουχισμού στον πλανήτη.

Τι σημαίνει, όμως, βιώσιμη μόδα και πώς οι αγοραστικές συνήθειές μας έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη;

Για να χαρακτηριστεί βιώσιμο ένα ένδυμα θα πρέπει να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, να είναι ηθικά κατασκευασμένο και από φυσικά υλικά μεγάλης διάρκειας. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι οι εταιρίες υιοθετούν έναν υγιή τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους με σεβασμό στους εργαζομένους τους, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες, επενδύοντας στην εντοπιότητα των πρώτων υλών και ακολουθώντας συγκεκριμένες τακτικές που, μεταξύ άλλων, αποκλείουν τη χρήση επιβλαβών χημικών.

Ωστόσο, η δημιουργία μίας βιώσιμης και ηθικής γκαρνταρόμπας δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην επιλογή εταιριών ρουχισμού που ενδέχεται να σημαίνει πως θα πρέπει να πείτε αντίο σε αγαπημένες σας μάρκες αναδιαμορφώνοντας την καταναλωτική συμπεριφορά σας με στόχο τον περιορισμό του οικολογικού αποτυπώματος.

Βέβαια, κάθε αλλαγή ακόμα και μικρή είναι ένα βήμα για έναν πιο καθαρό πλανήτη, επομένως αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα ρούχο το φοράμε περίπου 7-10 φορές πριν το πετάξουμε, σύμφωνα με το ίδρυμα Ellen Macarthur.

Κάθε χρόνο παράγονται 92 εκατ. τόνοι απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Από τα 100 δισ. ενδύματα που παράγονται κάθε χρόνο, 92 εκατ. τόνοι καταλήγουν σε χωματερές. Αυτό σημαίνει ότι ένα απορριμματοφόρο γεμάτο ρούχα φτάνει σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε δευτερόλεπτο. Εάν συνεχιστεί η τάση, ο αριθμός των απορριμμάτων γρήγορης μόδας αναμένεται να ανέλθει στους 134 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως αναφέρει το περιβαλλοντικό think tank earth.org.

Οι εκπομπές αεριών από τη βιομηχανία ένδυσης θα αυξηθούν κατά 50% έως το 2030

Αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων της γρήγορης μόδας οι εκπομπές αερίων από τη βιομηχανία γρήγορης μόδας πιθανότατα θα διπλασιαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού για την παραγωγή μίας μπλούζας

Για να φτιαχτεί μόνο ένα μπλουζάκι χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού, ποσότητα αρκετή για να ξεδιψάσει ένας άνθρωπος για 900 ημέρες!

Περίπου 10% των μικροπλαστικών που διοχετεύονται στις θάλασσες κάθε χρόνο προέρχονται από είδη ρουχισμού

Τα ενδύματα είναι τεράστια πηγή μικροπλαστικών, καθώς πολλά από αυτά κατασκευάζονται από νάιλον ή πολυεστέρα. Κάθε φορά που τα ρούχα πλένονται και περνούν από το στεγνωτήριο αποβάλλονται μικρονήματα που διοχετεύονται μέσα από το αποχετευτικό σύστημα σε υδάτινες οδούς. Υπολογίζεται ότι μισό εκατ. τόνοι αυτών των ρύπων φτάνουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με την ρύπανση που προκαλούν περισσότερα από 50 δισ. πλαστικά μπουκάλια.

Οδηγός… επιβίωσης για ευαισθητοποιημένους καταναλωτές

Αγοράστε κάτι με την προοπτική ότι θα το φοράτε για πάντα

Ήταν το 2015 όταν η Ιταλίδα παραγωγός ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια Λίβια Τζούτζολι, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Κόλιν Φερθ, και η Βρετανίδα δημοσιογράφος Λούσι Σίγκλ έδωσαν πνοή στο 30 Wears Challenge, καλώντας τους καταναλωτές να αναρωτηθούν αν θα φορούσαν ένα κομμάτι ρουχισμού τουλάχιστον 30 φορές πριν το αγοράσουν. Με την πάροδο των χρόνων, ωστόσο, ακόμα και αυτή η προοπτική φαντάζει ξεπερασμένη. Στόχος είναι η αγορά ρούχων που θα έχουν χώρο στη ντουλάπα μας για πάντα. Επομένως, επενδύστε σε διαχρονικά κομμάτια που θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλές περιστάσεις και θα μπορούν να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως.

Επιλέξτε ρούχα που θα μπορούν να φορεθούν σχεδόν όλες τις εποχές

Αγοράστε κομμάτια που μπορούν να φορεθούν όλο το χρόνο. Τζιν, μπλούζες, φορέματα, ελαφριά σακάκια που μπορούν να είναι χρήσιμα όλες τις εποχές.

Φροντίστε τα ρούχα σας ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια

Μπορεί να μοιάζει δεδομένο αλλά είναι πολύ σημαντικό. Αν αγοράζετε ρούχα καλύτερης ποιότητας είναι αναμενόμενο ότι θα διαρκέσουν περισσότερο. Επιπλέον, αν τα φροντίζετε σωστά, ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες πλυσίματος και στεγνώματος, τότε δε θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε συχνά.

Αγοράστε μεταχειρισμένα

Κάντε μία βόλτα στα καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα και αγοράστε κάτι που «κουβαλά» τη δική του ιστορία. Θα έχετε αποκτήσει ένα μοναδικό κομμάτι με παρελθόν, δε θα έχετε ξοδέψει μία περιουσία και θα έχετε μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Επιπλέον, μπορείτε να δωρίσετε ρούχα που δε χρειάζεστε πια ενισχύοντας την κυκλική μόδα.

Επιλέξτε ποιότητα και όχι ποσότητα

Αγοράστε ποιοτικά ρούχα από βιώσιμες εταιρίες παρά από τις φθηνότερες εναλλακτικές γρήγορης μόδας. Πιθανώς να κοστίσουν λίγο περισσότερο, ωστόσο θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και η αγορά τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Εξάλλου, ο μέγιστος αριθμός ρούχων που πρέπει να αγοράζουμε ετησίως είναι πέντε σύμφωνα με το think tank Hot or Cool Institute που ασχολείται με ζητήματα βιωσιμότητας.

Επιδιορθώστε και μεταποιείστε τα ρούχα σας

Αν ένα κομμάτι τρυπήσει ή σκιστεί πριν το πετάξετε σκεφτείτε μήπως μπορείτε να το επιδιορθώσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν αποχωρίζεστε το αγαπημένο σας ρούχο και παράλληλα ενισχύετε και τον επαγγελματία που θα αναλάβει την επιδιόρθωσή του.

Διαβάστε ακόμη

Άλλες πέντε πολυεθνικές στο μικροσκόπιο των Αρχών για παραβίαση του πλαφόν κέρδους

«Athenaeum Palace & luxury suites»: Μετά τη φωτιά οι τίτλοι τέλους με… βαρύ σφυρί €15,57 εκατ. (pics)

Μega ξενοδοχειακό deal μεταξύ της GIC των Sani/Ikos και της Blackstone με ελληνικό ενδιαφέρον (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ