ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική κρίση: Πόσα δισ. δολ. θα κοστίσουν στη βιομηχανία της μόδας τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Θα δημιουργηθούν σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότερες θέσεις εργασίας, από ότι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα, καθώς η παραγωγικότητα επιβραδύνεται λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Τεράστιο πλήγμα πρόκειται να επιφέρουν στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας η υπερβολική ζέστη και οι πλημμύρες, με τέσσερις από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής ενδυμάτων στον κόσμο να κινδυνεύουν να χάσουν κέρδη 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell και την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Schroders.

Το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και η Καμπότζη φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, αφού προβλέπεται πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα υπάρξει μείωση 22% στα κέρδη από τις εξαγωγές τους – και ένα ευρύτερο οικονομικό πλήγμα – σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης.

Οι επωνυμίες μόδας που έχουν εκεί τις μονάδες παραγωγής τους, θα πρέπει να αλλάξουν τις ώρες εργασίας και να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους αρκετή ξεκούραση και ενυδάτωση ως απάντηση στις καιρικές συνθήκες, όπως μεταδίδει το CNN με βάση την έρευνα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότερες θέσεις εργασίας, από ότι αν δεν υπήρχε το πρόβλημα, καθώς η παραγωγικότητα επιβραδύνεται λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι τέσσερις ασιατικές χώρες επιλέχθηκαν για τη μελέτη λόγω του ρόλου τους ως βιομηχανικές δυνάμεις. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 18% των παγκόσμιων εξαγωγών ένδυσης, περίπου 10.000 εργοστάσια ένδυσης και υπόδησης και περισσότερους από 10,6 εκατομμύρια εργάτες στη μεταποίηση.

Αλλά οι τοποθεσίες είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ευάλωτες στην κλιματική κρίση, υπερβολική ζέστη και υγρασία.

Η ομάδα είπε ότι οι εκτιμήσεις του κόστους ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030 βασίστηκαν σε ένα σενάριο συνηθισμένων ρυθμών στην παραγωγή αλλά με υψηλή ζέστη και πλημμύρες, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Ωστόσο σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες εργοστασίων λάβουν προληπτικά μέτρα, μπορεί καταφέρουν να αποφύγουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα χαμένα κέρδη.

Διαβάστε ακόμα

Οι μακρές νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και το (χαμένο) αρχείο των μελών, οι βόλτες του Χρυσικού στον Παναμά, το Χίλτον και οι ιερές μπίζνες των Στέγγων

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Mytilineos: Μεγάλο deal για έργο διασύνδεσης €2,8 δισ. στη Βρετανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ