Ενέργεια & Περιβάλλον

ZeniΘ: Αλλάζει όνομα και ταυτότητα η θυγατρική της ιταλικής ΕΝΙ στην Ελλάδα

  • Μαριάννα Τζάννε


Και το όνομα αυτής Plenitude - Γιατί οι Ιταλοί ακυρώνουν το ισχυρό brand - Το σχέδιο εισόδου της νέας θυγατρικής στο χρηματιστήριο

Σε μια νέα θυγατρική εταιρεία η οποία θα ενσωματώσει τις δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, μεταφέρει ο Ιταλικός κολοσσός της ΕΝΙ την ελληνική θυγατρική ΖΕΝΙΘ.  

Τέσσερα χρόνια μετά την αλλαγή του ονόματος της πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, η ΖΕΝΙΘ μετατρέπεται σε Plenitude, ακολουθώντας την στρατηγική αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Ο άνεμος αλλαγής θα φυσήξει  στην ελληνική θυγατρική, η οποία έχει χτίσει ένα ισχυρό brand στη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας πρόσωπα της τηλεόρασης και καλλιτέχνες αλλά και χορηγίες σε μεγάλα επικοινωνιακά event. Aυτό έφερε μια σημαντική αύξηση της διείσδυσης με περίπου 500.000 πελάτες.

Την νέα εταιρεία η Ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εισάγει στο χρηματιστήριο εντός του 2022. Κατά αντιστοιχία επωνυμία θα αλλάξουν εκτός από την ΖΕΝΙΘ, οι εταιρείες του ομίλου στην Ιταλία και η Aldro στην Ισπανία. Στην Ισπανία η εταιρεία έχει περίπου 300.000 πελάτες, στη Γαλλία 1,3 εκατ., στην Σλοβενία γύρω στις 100.000 ενώ στην Ιταλία πλησιάζουν  τα 7,8 εκατομμύρια.

Με την είσοδο στο χρηματιστήριο, η ΕΝΙ θα πωλήσει περίπου το 30% της Plenitude. Στον τομέα της λιανικής, που σήμερα κινείται η Eni gas e luce, η οποία ελέγχει στην Ελλάδα και το 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης –Θεσσαλίας, οι Ιταλοί ανέφεραν πρόσφατα ότι φέτος θα έχουν λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κοντά στα 600 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν σε 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Πρόκειται για προβλέψεις που οδηγούν σε κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρείας κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία θα επενδύει περίπου 1,8 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025 με το 80% να επικεντρώνεται στις ΑΠΕ.  Σήμερα ο ιταλικός όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ 2 GW σε ΑΠΕ και στόχο να φτάσει τα 6 GW μέχρι το 2025 κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Βρετανία. Μικρό ποσοστό των νέων επενδύσεων φαίνεται πως κατευθύνονται προς αγορές όπως η Ελλάδα.