Ανεβάζει ρυθμούς η οικοδομή παρά τις πιέσεις από το ράλι των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου, η άνοδος ήταν στο 12,8% το τελευταίο 12μηνο με τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης να εμφανίζουν μεγάλη ανοικοδόμηση.

Όπως φαίνεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους να εμφανίζονται αυξημένες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Νέα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 44,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 42,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 38,6% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023.

Ωστόσο, η αγορά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις διάφορες περιοχές, με την Αττική να εμφανίζει τη μικρότερη άνοδο, μόλις στο 2,9% σε τετραγωνικά την ίδια ώρα που σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά τα ποσοστά αύξησης ήταν 79,2% και 140,7%, στην Ηπειρο 126,7% και στη Θεσσαλία 90,6%.

Οι υψηλές τιμές ιδιαίτερα στην Αττική και η περιορισμένη ζήτηση για νέα ακίνητα φαίνεται να αποτρέπουν τους κατασκευαστές ή τους ιδιώτες από την ανέγερση ακινήτων.

Στο μεταξύ οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών κατέγραψε τον Απρίλιο αύξηση της τάξης του 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: τούβλα (13,5%), αγωγούς χάλκινους (8,7%), πλαστικούς σωλήνες (8,5%), υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%), θερμαντικά σώματα (7,4%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,3%), ηλιακούς θερμοσίφωνες (7,1%), πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,1%), διακόπτες (6,7%), παρκέτα (6,3%), τσιμέντο (6,2%), κουφώματα αλουμινίου (5,9%), πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (5,9%), μαρμαρόπλακες (5,8%), ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,2%), σίδηρο οπλισμού (3,9%) και έτοιμο σκυρόδεμα (3,7%).

Πάντως, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, επίσης στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 41,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 37,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του έτους 2023.

Διαβάστε ακόμη 

NBG Securities: Βλέπει υπεραπόδοση, δίνει υψηλότερες τιμές για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Κλιματική κρίση: Πώς τα δάση θα γίνουν πιο ανθεκτικά

Singapore Airlines: Πώς αποζημιώνει τους επιβάτες που τραυματίστηκαν από τις ισχυρές αναταράξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ