Η πολιτική είναι ο μοχλός για να ανοίξουν δρόμοι. Στην περίπτωση του East to Med data Corridor (EMC), ψηφιακοί δρόμοι που φιλοδοξούν να αλλάξουν μια για πάντα τις προοπτικές της χώρας αλλά και τους ευρύτερους συσχετισμούς! Το περιβόητο project του «καλωδίου broadband» του 1 δισ. ευρώ που θα ξεκινάει από τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα, περνώντας μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας, μπορεί να ακούγεται κάτι απλό, όμως μόνο αυτό δεν είναι!

Αποτελεί ξεκάθαρα μια win-win κατάσταση, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα-πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε. και παράλληλα διασυνδέοντάς την όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την Ασία. Παράλληλα αποτελεί ένα όχημα ενίσχυσης του άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ριάντ σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, εμπορικό, επενδυτικό, αλλά και γεωπολιτικό.

Ενα project για το οποίο, όπως εξηγεί στο «business stories» ο εκτελεστικός διευθυντής της TTSA που βγήκε μπροστά για αυτό το σημαντικό deal, Αλέξανδρος Σίνκα, έχει προηγηθεί μια αθόρυβη αλλά επίμονη δουλειά επί μία τριετία ώστε η ιδέα να αποκτήσει στέρεες βάσεις για να γίνει τελικά πραγματικότητα. Αυτές τις βάσεις έθεσε η υπογραφή του πλαισίου της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών που θα συγκροτήσουν την κοινοπραξία την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του deal

Από την πλευρά της Ελλάδας θα συμμετάσχουν η ΔΕΗ και η TTSA, από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ο επιχειρηματικός κολοσσός της Saudi Telecom και από την πλευρά της Κύπρου η Cyta. Η κοινοπραξία, όπως λέει ο κ. Σίνκα, θα μετουσιωθεί σε εταιρική οντότητα με έδρα την Κύπρο όταν πλέον διαμορφωθούν οι τελικοί όροι της συμφωνίας έως το τέλος Ιουλίου. Στόχος είναι το project να ενεργοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Και από εκεί και έπειτα ήδη σχεδιάζεται η δεύτερη φάση του, που μπορεί να φτάσει έως την Ιαπωνία, όπως εξηγεί.

«Το σημαντικό στοιχείο αυτού του project είναι πως η Ελλάδα πλέον γίνεται πύλη απ’ όπου όχι μόνο φεύγουν, αλλά και έρχονται δεδομένα. Και αυτό είναι ο πραγματικός καταλύτης για την ανάπτυξη όλου αυτού του οικοσυστήματος των μεγάλων επενδύσεων στην τεχνολογία, όπως τα data centers, και γενικότερα της ψηφιακής -και όχι μόνο- οικονομίας», λέει ο κ. Σίνκα. «Τα παρακλάδια που σήμερα συνδέουν ή στο μέλλον θα συνδέσουν τη χώρα με μεγάλα καλώδια του εξωτερικού, δυστυχώς, αποτελούν δρόμους εξαγωγής δεδομένων. Η Ελλάδα δεν διαθέτει υποδομή “full drop”, όπως ονομάζεται. Φανταστείτε την όλη κατάσταση σαν ένα αεροπλάνο το οποίο, όταν μιλάμε για full drop, ανεβάζει και κατεβάζει επιβάτες. Από την Ελλάδα, λοιπόν, η δυνατότητα σήμερα είναι μόνο να ανεβαίνουν επιβάτες (σ.σ.: τα data) και να φεύγουν έξω, δεν κατεβαίνουν. Το EMC θα έρθει να δώσει αυτή τη δυνατότητα. Πλέον η Ελλάδα θα καταστεί ανατολική πύλη εισόδου και εξόδου της Ε.Ε. για τα data. Ετσι και τα data centers της Microsoft και όλων των υπολοίπων αποκτούν ουσιαστική και πέραν της τοπικής αγοράς αξία. Γιατί τα data είναι τρία πράγματα: δημιουργία, μεταφορά και αποθήκευση. Η δική μας δουλειά, λοιπόν, θα είναι η μεταφορά και ίσως σε δεύτερη φάση η αποθήκευση. Και ο πλούτος των data είναι αυτός που τροφοδοτεί την τοπική οικονομία, η επεξεργασία τους, η εκμετάλλευσή τους. Ετσι δένει το οικοσύστημα, έτσι πολλαπλασιάζονται οι επενδύσεις και έρχονται και μεγάλοι παίκτες. Πλέον οι προοπτικές της Ελλάδας είναι μεγάλες και όλοι το αναγνωρίζουν».

Μπορεί το καλώδιο αυτό να μην είναι το πρώτο που θα διασυνδέσει την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, αποτελεί όμως μια εναλλακτική σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Σίνκα. «Ολα τα καλώδια σήμερα διέρχονται της Αιγύπτου, κυρίως μέσω του Σουέζ, ποντισμένα όλα με κατάληξη τη Μασσαλία. Το δικό μας θα διέρχεται και από εδάφη, καθώς από τη Σαουδική Αραβία θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο, όπου θα ποντιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα. Με απλά λόγια, πέραν του ότι θα είναι μία εναλλακτική οδός, θα είναι και η πιο γρήγορη, αφού θα μικραίνει την απόσταση», λέει. «Και αυτό είναι καίριας σημασίας σε έναν τομέα όπου το κάθε millisecond απόκρισης μετράει. Σήμερα όλα τα καλώδια που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη καταλήγουν στη Μασσαλία και από εκεί ταξιδεύουν πίσω προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα, λοιπόν, θα κόψει χιλιάδες χιλιόμετρα», επισημαίνει.

Και για τη Σαουδική Αραβία, όμως, η συμφωνία είναι εξαιρετική, διότι, όπως και η Ελλάδα, έτσι και για την ίδια θα είναι η πρώτη φορά που θα διέρχεται από το έδαφός της ένα καλώδιο και θα δημιουργηθούν οι σχετικοί σταθμοί. «Θα είναι το κεντρικό hub της Μέσης Ανατολής», λέει ο κ. Σίνκα. «Πλέον θα μπορεί να χτίσει υποδομές που θα διασυνδεθούν με κρίσιμο τρόπο για την ανάπτυξη που θέλουν να επιτύχουν και οι ίδιοι», προσθέτει. «Σήμερα στη σύνδεση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό hub στο κέντρο, τη Μέση Ανατολή. Το Ντουμπάι το έχει καταφέρει εν μέρει, αλλά οι βλέψεις της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλες στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου “Οραμα 2030” που έχει συγκροτήσει για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της. Κι αυτό ήταν το “μαγικό κλειδί” που το αγκάλιασαν οι Σαουδάραβες. Είναι ένα έργο που συνδέεται άμεσα με τις φιλοδοξίες που έχουν να αποτελέσουν ένα παγκόσμιο hub. Και μέσω αυτού να αναβαθμιστεί και η Ελλάδα αφού θα είναι ο βασικός partner».

Πώς έκλεισε το deal

Γι’ αυτό εξάλλου και η πολιτική ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για μια συμφωνία, όπως παραδέχεται ο κ. Σίνκα. Εξάλλου είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος από τη 15ετή θητεία του ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗ.ΣΥ. στην Κύπρο. «Εάν δεν ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να χτίσει τις καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία δεν θα ήμασταν εδώ», λέει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το project ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού τον περασμένο Οκτώβριο στο Ριάντ. «Επομένως, μπορώ να πω ότι τα τρία συστατικά της επιτυχίας αυτής είναι: πρώτον, ο πρωθυπουργός, που έφερε το όραμα αυτό, το οποίο αξιοποιεί επιτέλους τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, και βοήθησε τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας να πιστέψει σε αυτό. Δεύτερον, η ΔΕΗ, γιατί έχει τέτοιο μέγεθος που μπορεί να κάνει διεθνείς κοινοπραξίες. Και τρίτον, οι προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια προωθώντας την ιδέα του project και πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα να διαπραγματευόμαστε με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε να πάρουμε “landing rights” και, τελικά, φτάνοντάς το σε ένα σημείο που μπορούν πλέον να μπουν και οι μεγάλοι και να υλοποιηθεί», τονίζει. «Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω και τη σημαντική συμβολή της Cyta, αλλά και του ίδιου του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, που έδωσε τον χώρο εκείνο ώστε η Ελλάδα να βγει μπροστά σε αυτό το μεγάλο project, το οποίο μεθοδεύαμε τόσο καιρό».

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του deal

Εμπορική λειτουργία και επέκταση

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι του καλωδίου, αυτό επικεντρώνεται ουσιαστικά στην πώληση των οπτικών ινών που θα έχει. Συνήθως σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, κυβερνήσεις ή μεγάλους OTT players (Google, Facebook κ.ο.κ.). «Το εύκολο είναι να πουλάς ολόκληρη ίνα, μπορείς να πουλήσεις όμως και κομμάτι της», εξηγεί ο κ. Σίνκα. Συνήθως ένα καλώδιο έχει 16 ή 24 οπτικές ίνες.

Ο ίδιος δεν αρνείται ότι γίνονται ήδη ζυμώσεις και για τις επόμενες κινήσεις, αφού ολοκληρωθεί το πρότζεκτ το 2025. «Θα μπορούσε να συνδεθεί από τη Σιγκαπούρη στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, που σήμερα είναι συνδεδεμένες με το Χονγκ Κονγκ και αναζητούν εναλλακτικές των Κινέζων», λέει ο κ. Σίνκα υπενθυμίζοντας ότι η ιστορία των καλωδίων που μεταφέρουν data αρχίζει να συνδέεται πλέον και με τη γεωπολιτική κατάσταση και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται.
«Είναι επίσης και ένα εργαλείο προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής, είτε μιλάμε για χώρες της Ανατολικής Αφρικής, π.χ., ή της Ασίας. Γενικά θα είναι ένα μεγάλο asset για τη χώρα», σπεύδει να συμπληρώσει.

Η TTSA

Στην TTSA έχει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή από το 2015, ενώ είναι και μέτοχος μαζί με τα αδέλφια Αλέξανδρος και Νίκος Βλάχου. Οι τελευταίοι ίδρυσαν την TTSA το 2007. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της PCCW Global του δισεκατομμυριούχου Λι Κα Σινγκ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών δικτύωσης και τηλεπικοινωνιών, εκμεταλλευόμενοι τεχνολογίες επίγειας και δορυφορικής μετάδοσης και εγκαταστάσεις μεταγωγής σε όλο τον κόσμο. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών μεγάλων οργανισμών στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.
Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται πάροχοι περιεχομένου και υπηρεσιών Διαδικτύου, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμοί, media, καθώς και άλλοι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες.

Το 2019 η TTSA S.A. επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Κύπρο, ιδρύοντας την TTSA Cyprus, η οποία εξειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην εκτέλεση έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τηλεπικοινωνιακά έργα υποδομής.

Στον τομέα της ενέργειας η TTSA S.A. συμμετέχει στην ελληνική εταιρεία R Energy 1 S.A. H τελευταία, που έχει έδρα στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2012 με αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τον Αύγουστο του 2016 και βρίσκεται σε διαδικασία εισόδου στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Γ.Μ. Ρόκα, από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ΑΠΕ.

Λειτουργεί ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 44,2 MW και έχει υπό κατασκευή 15 MW αιολικών πάρκων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ τρίμηνο του 2023, καθώς και 40 MW φωτοβολταϊκών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δ’ τρίμηνο του 2023. Στο pipeline της εταιρείας υπάρχουν άδειες ισχύος 60 MW φωτοβολταϊκών, καθώς και 35 MW αιολικών.

Διαβάστε ακόμα:

Cryptos: Βουτιά χωρίς τέλος – Στα ύψη ο «δείκτης φόβου» των επενδυτών

Βασίλης Κέρτσικωφ: Ο Χρυσός Σκούφος και η πικρή γεύση από τις φουρτούνες σε στεριά και θάλασσα (pics)

Το χρυσάφι της ΕΥΔΑΠ, ο έρωτας του Capital Group με την Ελλάδα, το χαρτί που… καίει τη Λύκος και ο Μασούτης που (δεν) πουλάει