Αντίστροφα ξεκινά να μετρά από σήμερα η κλεψύδρα για την μεγάλη παραχώρηση της Αττικής Οδού καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι έξι υποψήφιοι για να υποβάλλουν ενστάσεις. Στο ΤΑΙΠΕΔ επικρατεί αισιοδοξία ότι οι μνηστήρες δεν θα προβάλλουν εμπόδια στην συνέχιση του διαγωνισμού και ικανοποίηση για την ταχύτητα των διαδικασιών παρά το χρόνο που ροκάνισαν οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε αύριο 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και μεθαύριο να ανακοινωθούν όλα τα τιμήματα  από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των κανόνων διαφάνειας που επιδιώκει να τηρήσει το Ταμείο για την σημαντικότερη παραχώρηση του χαρτοφυλακίου του. Το επόμενο σκαλοπάτι που θα κρίνει και το χρόνο ανάδειξης του προτιμητέου επενδυτή είναι αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία των βελτιωμένων προσφορών.

Το ΤΑΙΠΕΔ, έχει αποφασίσει να ζητήσει βελτιωμένο τίμημα από τους υποψήφιους μνηστήρες μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν προσφορές που είναι μικρότερες κατά 5% από τον πλειοδότη. Μια τέτοια εξέλιξη θα χρειαζόταν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Διαφορετικά και εφόσον ο πρώτος έχει διαφορά μεγαλύτερη από 5% μπορεί να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής, διαδικασία που εκτιμάται ότι μπορεί να «τρέξει» ακόμη και πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού να συμπεριληφθεί και στην Πρωθυπουργική ομιλία το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, οι υποψήφιοι του διαγωνισμού είχαν όλο το χρόνο να «ξετινάξουν» του φακέλους και τα δικαιολογητικά των ανταγωνιστών τους, έχοντας πλέον αποκτήσει άριστη γνώση των προσφορών. Μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ώρες αν θα πατήσουν σε κενά των συνυποψηφίων τους ή θα αξιοποιήσουν άλλα νομικά παράθυρα για να καθυστερήσουν την διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως τα αποκαλυπτήρια των προσφορών που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του διαγωνισμού δεν θα αργήσουν με την αγορά να προεξοφλεί τιμήματα έκπληξη που μένει να επιβεβαιωθούν.

Για το διαγωνισμό δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έχουν καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ισπανική Abertis, η κοινοπραξία της πορτογαλικής Brisa με την Intrakat, η κοινοπραξία της αυστραλιανής Macquarie με τον όμιλο Κοπελούζου, η κοινοπραξία της γαλλικής Vinci με τη Mytilineos και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ με τη γαλλική επενδυτική εταιρεία Meridiam.

Με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή ξεκινά για το ΤΑΙΠΕΔ ένας νέος μακρύς κύκλος διεργασιών με κύριο στόχο η υπογραφή της νέας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2024, οπότε και λήγει η υφιστάμενη σύμβαση του οδικού άξονα που διαχειρίζεται η κοινοπραξία Αττική Οδός (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ). Η σύμβαση θα χρειαστεί να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να κυρωθεί από τη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ