Δύο νέες σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις βρίσκονται προ των πυλών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τον ρόλο που αποκτά η πόλη ως ψηφιακή περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έπειτα από ένα μπαράζ επενδύσεων που δεν λέει να σταματήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «b.s.», και οι δύο νέες επενδύσεις αφορούν τη δημιουργία δύο ακόμα hubs για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που θα προστεθούν στη διευρυνόμενη λίστα των τεχνολογικών επενδύσεων στην πόλη που πλέον σχηματίζουν ένα ισχυρό οικοσύστημα εταιρειών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα hub θα αποτελέσει μία σημαντική επένδυση της Chubb Insurance, μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως με ετήσιο τζίρο πέρυσι 41 δισ. δολ. και κεφαλαιοποίηση 82 δισ. δολ. Το δεύτερο hub αφορά επένδυση εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας που κινείται στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις και για τις δύο επενδύσεις, τις οποίες φρόντισε να σκιαγραφήσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στο περιθώριο των εργασιών της ΔΕΘ, αναμένονται σχετικά σύντομα.

Chubb Insurance

Σε πιο προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται οι διαδικασίες για την επένδυση της Chubb Insurance. Η τελευταία, που θεωρείται κορυφαίος οργανισμός ασφάλισης επιχειρήσεων (commercial/business insurer) στην αγορά των ΗΠΑ, θέλει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Ψηφιακών Λύσεων και Υπηρεσιών για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Για το project αυτό έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Deloitte, η οποία έχει διευρυμένη παρουσία στη συμπρωτεύουσα λειτουργώντας το Alexander Competence Center. Μέσω αυτής η Chubb έχει αρχίσει και το recruiting στελεχών και προσωπικού προσλαμβάνοντας κυρίως μηχανικούς πληροφορικής (σ.σ. java developers, digital architects, data analysts).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυεθνική αμερικανικών συμφερόντων με έδρα της μητρικής την Ελβετία βρίσκεται για πάνω από έναν χρόνο σε επαφή τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και με το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται δυναμικά. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την επένδυση του πολυεθνικού ομίλου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο οι συστάσεις του Αλμπερτ Μπουρλά αλλά και το προηγούμενο της επένδυσης της Pfizer που λειτουργεί ως καταλύτης για όλη την πόλη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στελέχη της Chubb Insurance έχουν επισκεφτεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο τη Θεσσαλονίκη εξετάζοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επένδυσης.

Ο Ομιλος, σύμφωνα με το «Forbes», είναι ο 11ος μεγαλύτερος παίκτης στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Δραστηριοποιείται συνολικά σε 54 χώρες ανά τον κόσμο, τα εκτελεστικά της γραφεία βρίσκονται σε Ζυρίχη, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι και απασχολεί περί τις 34.000 άτομα προσωπικό.

Αλμπερτ Μπουρλά

Η μητρική Chubb Ltd είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NYSE με τη μετοχή της ενταγμένη στον δείκτη S&P 500. Μεγαλύτεροι μέτοχοι στον Ομιλο είναι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Κατά σειρά η Vanguard Group εμφανίζεται να ελέγχει άνω του 8% του μετοχικού κεφαλαίου, η BlackRock το 6,25%, η Wellington Management το 5,32%, η Price (T.Rowe) Associates το 5,21% κ.ο.κ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εισηγμένης φθάνουν σε αξία στα 200 δισ. δολ., ενώ τα εγγεγραμμένα της ασφάλιστρα το 2021 έφτασαν στα 46,8 δισ. δολάρια. Η πιστοληπτική αξιολόγηση των κύριων εταιρειών του Ομίλου από την S&P είναι από ΑΑ ως ΑΑ+++.

Στο πελατολόγιο της Chubb υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και πολυεθνικοί όμιλοι, καθώς και ιδιώτες υψηλών εισοδημάτων, κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων με μεγάλη αξία.

Η εταιρεία του Nasdaq

Η δεύτερη επένδυση αφορά επίσης τη δημιουργία ενός hub για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από την επένδυση βρίσκεται αμερικανική εταιρεία, εισηγμένη στον Nasdaq με κεφαλαιοποίηση περίπου 4 δισ. δολ. που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Αν και το συγκεκριμένο project υπολείπεται ελαφρώς χρονικά της φάσης στην οποία βρίσκεται η υλοποίηση της επένδυσης της Chubb Insurance, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές μεταξύ του επενδυτή και φορέων του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ώστε να ξεκινήσει ως το τέλος της χρονιάς η προπαρασκευαστική φάση υλοποίησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο επένδυσης, το νέο hub θα απασχολεί σε πρώτη φάση 200 άτομα, με την προοπτική όμως τα επόμενα χρόνια να φθάσει ακόμα και τα 1.000.
Ολα αυτά βέβαια συμβάλλουν στο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μια τεράστια δυναμική στον χώρο της ψηφιακής καινοτομίας θέτοντας όμως και μια μεγάλη πρόκληση, την εξασφάλιση του απαιτούμενου εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού για να στηριχτεί αυτή η επιταχυνόμενη ανάπτυξη.

Μπαράζ επενδύσεων

Ενα σημείο που δεν φανταζόταν κανείς μόλις πέντε χρόνια πριν όταν η Deloitte, στα τέλη του 2017, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο επιστημονικό δυναμικό της συμπρωτεύουσας και τις προοπτικές της πόλης δημιουργούσε το Deloitte Competence Center, ένα κέντρο καινοτομίας το οποίο πλέον απασχολεί σχεδόν 900 στελέχη και αποτέλεσε το εφαλτήριο για το μεγάλο μπαράζ επενδύσεων από κολοσσούς του παγκόσμιου επιχειρείν στον χώρο της ψηφιακής καινοτομίας και των υπηρεσιών.

Ακολούθησε η Cisco με το DT&S, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις των πρώην δημοτικών σφαγείων. Στον συγκεκριμένο χώρο προωθούνται συνεργατικές δικτυώσεις επιχειρήσεων αλλά και φορέων του Δημοσίου με νεοφυείς επιχειρήσεις όπου αναπτύσσονται λύσεις που απασχολούν οποιονδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Την κορυφή όλων βέβαια αποτελεί η επένδυση του βιοφαρμακευτικού γίγαντα της Pfizer από το 2019. Η πολυεθνική, στης οποίας το τιμόνι βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός κ. Αλμπερτ Μπουρλά, έχει ήδη εγκαταστήσει το Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) όπως και το Global Business Center για ενδο-ομιλικές υπηρεσίες, στα οποία ήδη συνολικά απασχολούνται 720 άτομα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο αντίκτυπός της στην τοπική οικονομία και κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερος. Το ΙΟΒΕ με πρόσφατη μελέτη του υπολόγιζε ότι η επένδυση στην πλήρη εξέλιξή της θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας. Σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, ο πήχης θα έχει τοποθετηθεί πολύ πιο ψηλά, αφού ο ίδιος εκτιμά πως τα δύο κέντρα της πολυεθνικής θα δημιουργήσουν 2.600 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, αποφέροντας παράλληλα 1,6 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ. Το σημαντικότερο όμως, όπως φάνηκε και στις δύο νέες αμερικανικές επενδύσεις που μεθοδεύονται στην πόλη, είναι ότι το ρίσκο και η επιτυχία της Pfizer οδηγούν κι άλλες σημαντικές εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Accenture προχώρησε στα εγκαίνια του νέου κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Πυλαίας. Το ψηφιακό hub, το οποίο πρωτοξεκίνησε το 2020, απασχολεί πλέον έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα χώρου. Ως εκ τούτου η μεταφορά σε έναν μεγαλύτερο κρίθηκε αναγκαία. Οι νέες εγκαταστάσεις ξεπερνούν σε έκταση τα 1.000 τ.μ. και πληρούν όλες τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου εργασίας, ενώ υποστηρίζουν το ισχυρό πλάνο προσλήψεων της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως σε ρόλους που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Πέραν των αμερικανικών πολυεθνικών, ενδιαφέρον για τη δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη εκφράζουν πλέον τόσο ευρωπαϊκές όσο και ισραηλινές δυνάμεις. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Deutsche Telekom που στον απόηχο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ξεκίνησε τη μετεγκατάσταση στην πόλη του κέντρου ανάπτυξης λογισμικού της θυγατρικής Deutsche Telekom IT Solutions, που πριν είχε έδρα στην Αγ. Πετρούπολη. Η δημιουργία του νέου κέντρου εκτιμάται πως θα ανοίξει 300 θέσεις εργασίας για Ελληνες προγραμματιστές (IT experts) ενώ θα προστεθούν και 300 Ρώσοι που εργάζονταν ήδη στην Αγία Πετρούπολη. Στόχος είναι το ψηφιακό στρατηγείο της εταιρείας να λειτουργήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023 το αργότερο, και να προσανατολιστούν στην αρχή σε μια προσωρινή λύση.

Η περίπτωση του Thess INTECH

Και καθώς αρχίζει να διογκώνεται το οικοσύστημα της πόλης, το μεγάλο project, το οποίο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση ώστε η Θεσσαλονίκη να καταστεί περιφερειακός παίκτης στην ανάπτυξη ψηφιακών καινοτομιών ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα, αφορά τη δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC. Το Πάρκο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 760 στρεμμάτων στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Περαία, θα φιλοξενεί ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο-ενυδρείο. Πρόσφατα μάλιστα το έργο εντάχτηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον εταιρειών να εγκατασταθούν σε αυτό είναι μεγάλο. Ηδη ένα μεγάλο τμήμα του έχουν δεσμευθεί ότι θα το χρησιμοποιήσουν και θα το αναπτύξουν οι Ισραηλινοί του Τεχνολογικού Πάρκου Gav Yam Negev, με το οποίο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας.

Στόχος είναι η διασύνδεση των δύο τεχνολογικών πάρκων και η δραστηριοποίηση ισραηλινών εταιρειών επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startups και των ερευνητικών κέντρων στο Τεχνολογικό Πάρκο.

Στο πλαίσιο να ενισχυθεί το προφίλ ψηφιακής καινοτομίας που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται γύρω από τη Θεσσαλονίκη κρίνεται σημαντική και η κίνηση να λειτουργεί ετησίως μέσα στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo μία μεγάλη έκθεση γύρω από την τεχνολογία. Οπως έλεγε πρόσφατα στο «b.s.» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάσος Τζήκας η έκθεση «Beyond» που θα διεξάγεται στο τέλος Σεπτέμβρη (σ.σ. φέτος θα γίνει 29/9-1/10) φιλοδοξεί με τις παράλληλες εκδηλώσεις της να πατήσει στα πρότυπα της MWC της Βαρκελώνης και να εξελιχθεί στο μέρος συνάντησης και τεχνολογικών ζυμώσεων της ΝΑ Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:

Όταν η Ναυτιλία παίζει γκολφ στο Costa Navarino

Εγκαίνια για την πρώτη υπεράκτια πλατφόρμα παραγωγής πράσινου υδρογόνου (pic)

Google: Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης