Ένα φιλόδοξο έργο που περιμένει χρόνια και αναμένεται, πέραν της κυρίως επένδυσης με δημόσιους, ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους συνολικού ύψους 267 εκατ. ευρώ, να κινητοποιήσει και ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν, με βάση τις εκτιμήσεις να προσεγγίσουν ακόμη και το μισό δισ. ευρώ.

Ο λόγος για τη Διπλή Ανάπλαση, για την οποία τα μέλη του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ψήφισαν υπέρ την περασμένη Τετάρτη σε ποσοστό 68,5%, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η ευρείας κλίμακας χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, που θα οδηγήσει, με βάση τουλάχιστον το σχεδιασμό, στη δημιουργία δυο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό του δήμου Αθηναίων.

Από πλευράς δε, του δήμου υποστηρίζεται ότι η «Διπλή Ανάπλαση» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το γήπεδο μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα, με το χρονοδιάγραμμά να προβλέπει ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Ως προς τα νούμερα του project, συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών  και ιδιωτικών πόρων και ειδικότερα:

  • 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν σε έργα του δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το γήπεδο, με βάση και κυβερνητικές δεσμεύσεις. Μάλιστα ο αρχικός προϋπολογισμός στο παρελθόν ήταν στα 85 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει ανέβει στα 115 εκατ. ευρώ ακριβώς λόγω και των ανατιμήσεων στο κόστος αλλά και των πολύ υψηλών προδιαγραφών.
  • Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επιπλέον με βάση την έκθεση ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή η κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή θα μπορούσε να προσεγγίσει μελλοντικά τα 470 εκατ. ευρώ, έστω κι αν περιλαμβάνει παρεμβάσεις που έχουν πολύ δρόμο μπροστά για έργα που είχαν συζητηθεί από το παρελθόν και δεν είχαν προχωρήσει -όπως η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Soulis ή του συγκροτήματος της Λιβάνης- και άλλα τα οποία είναι πιο μπροστά όπως η ανάπλαση των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Softex, η μετεγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ κ.α.

Τι περιλαμβάνει το έργο

H μεγάλη αστική παρέμβαση της Διπλής Ανάπλασης προβλέπει με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα:

  • Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ
  • Στο Βοτανικό τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών. Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έως 40.000 θέσεις θεατών, θα έχει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου; Οι μελέτες έχουν συνταχθεί από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής, κοστολογείται όπως προαναφέρθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου, σύμφωνα με το δήμο, έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση.

Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου από το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.

Το project περιλαμβάνει υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις – πρότυπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ερασιτέχνη και συγκεκριμένα:

  • Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.
  • Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.
  • Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.
  • Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.
  • Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.
  • Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.
  • Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

Υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι

Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα 97 εκατ. ευρώ σε υποδομές και κοινόχρηστους χώρους και τα 43 εκατ. σε κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών. Οι υποδομές περιλαμβάνουν δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.

Αναλυτικότερα ως προς τις υποδομές σε αριθμούς με συνολικό προϋπολογισμό 40,84 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν:

  • 4.479 μέτρα διάνοιξης δρόμων
  • 3.343 μέτρα διεύρυνσης υφιστάμενων δρόμων
  • 7.822 μέτρα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις)
  • 9.225 μέτρα ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων (όμβριων, φωτισμού κλπ.)
  •  600 μέτρα αποκατάσταση κοίτης ρέματος Προφήτη Δανιήλ
  • 2.200 μέτρα ανάπλασης και κατασκευής ποδηλατοδρόμου

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τους κοινόχρηστους χώρους είναι στα 55,91 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν σε αριθμούς:

  •  Απόδοση σε κοινή χρήση: 92.200 τ.μ. που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου.
    Πράσινο 75.000 τ.μ. διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.
    Ανάπλαση, εξυγίανση και υποδομές στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.
    138.500 τ.μ. που εμπίπτουν εντός της περιοχής της Διπλής Ανάπλασης (τα 101.875 τ.μ. διαμορφώνονται αμιγώς σε χώρους πρασίνου).
    • 235.600 τ.μ. κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα προκύψει επιπλέον μετά την υπό εκπόνηση Πράξη Εφαρμογής.

Οι τρείς συμβάσεις

Για το έργο έχουν γίνει δύο διμερείς και μία τριμερής σύμβαση, μεταξύ δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ, μεταξύ δήμου και ΠΑΕ ΠΑΟ και η τριμερής μεταξύ δήμου -ΑΕΠ Ελαιώνα – Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ περιλαμβάνει τα έργα στο Βοτανικό και τα έργα στη Λ. Αλεξάνδρας. Ειδικότερα ώς προς τα έργα στο Βοτανικό αφορούν το γήπεδο ποδοσφαίρου (έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων) όπου ο δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου).

Μέσω της σύμβασης, ο δήμος παραχωρεί στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του γηπέδου (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού για 99 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής του).

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες). Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη.

Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού. Επιπλέον για τις αθλητικές εγκαταστάσεις Π.Α.Ο (7.500 τ.μ.), ο δήμος παραχωρεί στον Π.Α.Ο. τη χρήση της οικείας έκτασης, καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

Ως προς τα έργα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από τους χώρους της λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στο δήμο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).

Επίσης προβλέπεται αθλητικό μουσείο – εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον Π.Α.Ο, ενώ σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).

Η δεύτερη σύμβαση παραχώρησης εμπορικών χρήσεων γηπέδου, μεταξύ δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Π.Α.Ο. περιλαμβάνει το κομμάτι των εμπορικών χρήσεων γηπέδου. Ο δήμος Αθηναίων ως ιδιοκτήτης του γηπέδου παραχωρεί εκ του νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος, καθώς και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου.

Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των χώρων εμπορικής χρήσης, καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την ΠΑΕ Π.Α.Ο. προς τον δήμο. Το ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο έσοδο λοιπών εμπορικών χρήσεων για τον δήμο Αθηναίων (από την ΠΑΕ Π.Α.Ο.) θα ανέρχεται στο ποσό των 270.000 ευρώ ανά μισθωτικό έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του τιμάριθμου.

Το συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για το δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο είναι 415.000 ευρώ ανά έτος (145.000 ευρώ από τις σουίτες + 270.000 ευρώ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις – τα ποσά τεκμηριώνονται από την έκθεση ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

Ως προς την τριμερή σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ δήμου Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα και Ερασιτέχνη ΠΑΟ, αυτή προβλέπει την ανέγερση και χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., έκτασης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο., να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο., να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο..

Από την πλευρά του, το Σωματείο του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, καθώς και με κάθε εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών του εγκαταστάσεων. Να προωθεί άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του».

Τέλος, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου με δικές του δαπάνες, να προωθεί χωρίς καθυστερήσεις κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του και να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Το κρυφό deal του Έλον Μασκ: Πώς η Tesla θα αντιμετωπίσει τον Νο1 κίνδυνο της ηλεκτροκίνησης

Τελεσίγραφο Πούτιν: Μόνο με ρούβλια το φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου

Μητσοτάκης για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος»: Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τα μέσα του 2025 (vid)