Επενδύσεις

Enough: Σε startup vegan προϊόντων επένδυσε το Ίδρυμα Ωνάση

  • Άντζελα Μπολέτση


Ποια είναι η startup μυκοπρωτεϊνών που αποτελεί τη νέα επενδυτική κίνηση του ιδρύματος Ωνάση – Το ρεκόρ επενδύσεων και η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου βιώσιμων πρωτεϊνών

Μετά τον τομέα της υγείας και την εμβληματική επένδυση στην ολλανδική εταιρεία αποκατάστασης και θεραπείας τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη, Onward, η Olympic Investments, η ελληνική επενδυτική εταιρεία συμφερόντων Ωνάση, στρέφεται στην υγιεινή διατροφή και επενδύει στη βρετανική startup φυσικών πρωτεϊνών και vegan προϊόντων, Enough.

Σε γύρο χρηματοδότησης σειράς Β, η startup, με έδρα τη Γλασκόβη, αναμένεται να συγκεντρώσει το ποσό των 51 εκατομμυρίων, με ηγέτες την Olympic Investments και τον ολλανδικό όμιλο παραγωγής ζωοτροφών και υδατοκαλλιέργειας Nutreco. Στα ονόματα των υπολοίπων επενδυτών περιλαμβάνονται η AXA Impact Fund-Climate & Biodiversity, η HAL Investments και η Tailored Solutions.

Επενδύσεις-ρεκόρ στον κλάδο των βιώσιμων πρωτεϊνών

Μάλιστα, το ίδρυμα Ωνάση δεν είναι ο μόνος επενδυτής που έβαλε στο στόχαστρο τον κλάδο των εναλλακτικών πρωτεϊνών, στον οποίο έχει σημειωθεί επενδυτική έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία, στον τομέα φέτος επενδύθηκαν 260% περισσότερα κεφάλαια (3,1 δισ. δολάρια) απ’ ό,τι το 2019 (858 εκατ. δολάρια).

Οι επενδύσεις στον κλάδο των εναλλακτικών πρωτεϊνών αναμένεται να συνεχίσουν να απογειώνονται και τα επόμενα χρόνια λόγω των σημαντικών τεχνικών δυσκολιών για την παραγωγή των εναλλακτικών πρωτεϊνών καθώς και λόγω της αύξησης της τιμής, που τείνει να εξισωθεί μ’ αυτή των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, απογειώνοντας τις δαπάνες για διανομή στην αγορά και μάρκετινγκ.

Enough: η startup που προωθεί την εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών

Με τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου, η ζήτηση για πρωτεΐνες έχει εκτοξευθεί. Όπως αποκαλύπτει το όνομά της, αυτό που πρεσβεύει η foodtech startup είναι ότι η ακόρεστη κατανάλωση κρέατος, που έχει αντίκτυπο τόσο στο ζωικό βασίλειο, όσο και στο κλίμα, πρέπει να σταματήσει.

Η Enough προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στο πρόβλημα, με βλέμμα στην ευημερία του οικοσυστήματος και στο κλίμα.

Η βασική καινοτομία του Enough είναι το Abunda, ένα προϊόν μυκοπρωτεΐνης για ανθρώπινη κατανάλωση που ζυμώνεται από μύκητες χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πρώτες ύλες.

Η startup επισημαίνει ότι το Abunda αποτελεί μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών, και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή, καθώς και ένα υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών, και το παρέχει σε επιχειρήσεις ως φυσικό υποκατάστατο κρέατος, θαλασσινών και γαλακτοκομικών ειδών.

Γνωστή στην αγορά ως 3F Bio, η startup ιδρύθηκε το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Εξασφάλισε αρχική χρηματοδότηση από το DCVC της Silicon Valley και άλλους επενδυτές τον Ιούλιο του 2017, και κατάφερε να συγκεντρώσει 8,51 εκατομμύρια δολάρια Σειράς Α τον επόμενο χρόνο και επιχορήγηση 20,2 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ τον Ιούλιο του 2019.

Με σύμμαχο την ‘αφρόκρεμα’ της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων

Τη μυκοπρωτεΐνη έχει επιλέξει και χρησιμοποιεί η creme de la creme της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή φυτικών προϊόντων. Βασικοί εμπορικοί συνεργάτες της Enough που κάνουν χρήση της Abunda είναι ο γίγαντας καταναλωτικών αγαθών Unilever, για τη σειρά φυτικών προϊόντων του Vegetarian Butcher, καθώς και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Marks & Spencer, για την παραγωγή vegan προϊόντων.

«Η αγορά για νόστιμα, θρεπτικά προϊόντα για χορτοφάγους αναπτύσσεται με ρυθμό που απαιτεί μια ριζική αλλαγή στην προμήθεια βιώσιμων πρώτων υλών και οι πελάτες μας το έχουν συνειδητοποίει αυτό» επισήμανε με αφορμή τον νέο γύρο χρηματοδότησης ο διευθύνων σύμβουλος της Enough, Τζιμ Λάιρντ.

Επενδυτές σε αυτόν τον γύρο

Το τιμόνι του γύρου χρηματοδότησης που θα εξοπλίσει την εταιρεία με 51 εκατομμύρια κινούν οι Nutreco, μια ολλανδική εταιρεία διατροφής ζώων και υδατοτροφών και η Olympic Investments.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nutreco, Ρομπ Κόρεμανς, ανέφερε σχετικά: «Αυτή η συνεργασία υποστηρίζει απόλυτα τις φιλοδοξίες μας να επιταχύνουμε τη συμβολή μας στην σίτιση ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Εάν θέλουμε να πετύχουμε την επίτευξη αυτού του στόχου με βιώσιμο τρόπο, θα πρέπει να παράγουμε πρωτεΐνες από διάφορες πηγές όπως η ζύμωση, που αποτελεί κοινό στόχο».

Μιλώντας για τους επενδυτές, ο Λάιρντ αναφέρει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε το Διοικητικό μας Συμβούλιο με το συνδυασμό της εμπειρογνωμοσύνης και του αντικτύπου εταιρειών, όπως η Olympic, η AXA και η Nutreco που μοιράζονται την άποψή μας σχετικά με την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας στον χώρο των τροφίμων για την κάλυψη της ανάπτυξης εναλλακτικών πρωτεϊνών και υποκατάστατων κρέατος τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Tζόναθαν Ντιν, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην AXA προσθέτει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε την Enough στην αποστολή της να παρέχει μια εναλλακτική λύση έναντι των ζωικών πρωτεϊνών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο, κλιματικό ευθυγραμμισμένο σύστημα τροφίμων. Η συνεργασία μας με την Enough καταδεικνύει τη συνεχή υποστήριξή μας σε καινοτόμες επενδυτικές λύσεις που ευθυγραμμίζονται με τον πρωταρχικό μας στόχο να επενδύσουμε σε λύσεις που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και διατηρούν τη βιοποικιλότητα».

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια και το εργοστάσιο πρωτεϊνών

Τα σχέδια της startup μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους μεγαλεπήβολά, όμως η Enough επισημαίνει ότι το πλάνο της είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Στόχος της είναι η αύξηση 1 εκατομμυρίου τόνων μυκοπρωτεΐνης κάθε χρόνο έως το 2032, κάτι που ισοδυναμεί με την αντικατάσταση 5 εκατομμυρίων αγελάδων ή 1 δισεκατομμυρίου κοτόπουλων από το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά έξι εκατομμύρια τόνους κατά την ίδια περίοδο, το ισοδύναμο της φύτευσης περισσότερων από 30 εκατομμυρίων δέντρων. Η startup ισχυρίζεται ότι η Abunda θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους χάρη στην «προνομιακή μετατροπή τροφοδοσίας, το αποτύπωμα χαμηλού άνθρακα και τη χαμηλή χρήση νερού».

Για να φτάσει πιο κοντά στο στόχο της, η Enough, κατασκευάζει ένα «είδος» εργοστασίου πρωτεϊνών, το οποίο αρχικά θα είναι σε θέση να παράγει 10.000 τόνους Abunda ετησίως, πριν αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο τόνους την επόμενη δεκαετία. Το βιοδιυλιστήριο – το οποίο θα βρίσκεται στην Ολλανδία – υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την κοινή επιχείρηση βιολογικών βιομηχανιών της ΕΕ. Η Enough ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί 97% λιγότερο νερό, έχει 82% χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και χρησιμοποιεί 97% λιγότερες ζωοτροφές.

Η startup έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην COP26, τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα λάβει χώρα στην πόλη της Γλασκόβης τον Νοέμβριο, με σκοπό να «επισημάνει τα πλεονεκτήματα μιας λύσης μεγάλης κλίμακας ως μέρος της αναμφισβήτητης, πλέον, ανάγκης για βιώσιμα τρόφιμα».

Διαβάστε ακόμη: 

Ετοιμάζονται για τη μάχη της λιτότητας τα «γεράκια» της Ευρωζώνης – Οι φόβοι για το «σύνδρομο Τρισέ»

e-EΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ποιες πληρωμές αναμένονται την εβδομάδα 5-9 Ιουλίου

Οικογένεια Δακτυλίδη: Οι βασιλιάδες των ξενοδοχείων στη Μύκονο