Επενδύσεις

Γαλλική «απόβαση» επιχειρηματιών στην Αθήνα

  • Στέλιος Μορφίδης


Τα στελέχη των μεγάλων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων υπό τον Πρόεδρο του MEDEF κ. Geoffroy Roux de Bézieux αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων και επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκετούς υπουργούς, το ΣΕΒ ενώ θα πραγματοποιηθούν και τετ α τετ με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες

Επενδύσεις και νέες επιχειρηματικές συνεργασίες θα βρεθούν στο «μενού» της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιήσουν από σήμερα το μεσημέρι στη χώρα μας η πολυπληθής και σε υψηλό επίπεδο επιχειρηματική αποστολή του «γαλλικού ΣΕΒ», MEDEF, με τη συμμετοχή 23 μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Τα στελέχη των μεγάλων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων υπό τον Πρόεδρο του MEDEF κ. Geoffroy Roux de Bézieux αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων και επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκετούς υπουργούς, το ΣΕΒ ενώ θα πραγματοποιηθούν και τετ α τετ με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

Πηγές από το ΣΕΒ, που απεύθυναν την πρόσκληση στο MEDEF, σημείωναν στο newmoney πως η επίσκεψη «ανοίγει ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, που θα ενισχύσει περαιτέρω τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών».

Ως επικεφαλής της αποστολής έχουν οριστεί: ο Πρόεδρος του MEDEF και ιδρυτής της εταιρείας Holding Notus Technologies κ. Geoffroy Roux de Bézieux, ο Πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου L’Oreal και Πρόεδρος του Γαλλο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ. Jean-Paul Agon καθώς και ο Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του MEDEF και Πρόεδρος της BRICS ACCESS κ. Gerard Wolf.

Σε ο,τι αφορά τις γαλλικές εταιρείες που θα έχουν παρουσία, αρκετές από αυτές είναι σήμερα καλά εδραιωμένες στην Ελλάδα, και διαθέτουν παραγωγική βάση στη χώρα μας, ενώ άλλες έρχονται για να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, σε μια σειρά από δυναμικούς τομείς, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια, τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές, οι έξυπνες πόλεις, οι κατασκευές, η ναυτιλία, και ο τουρισμός.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην αποστολή θα συμμετέχουν:

Ο Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης και Ισραήλ της Airbus κ. Cesar Sanchez Lopez

Από το χώρο των μεγάλων κατασκευαστικών θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Bouygues Batiment International κ. Christophe PETIT και η Δ/ντρηα Ανάπτυξης σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική της Vinci Concessions, κα Fabienne Marhem.

Από το χώρο της άμυνας – και όχι μόνο – στην αποστολή θα βρίσκονται ο Αντιπρόεδρος Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης της Thales κ. Roger Daix, η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Safran κα Marie de Saint – Cheron, ο Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης του Naval Group κ. Cyrille Bret

Στην αποστολή συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Sulo, κ. Michel Kempinski καθώς και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ύδρευσης Saur International κ. Gilles Lassartesse.

Επίσης στην αποστολή ξεχωρίζουν τα ονόματα των εταιρειών Bollore, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France και Ratp Developpement.

Το πρόγραμμα και οι επαφές

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα η γαλλική επιχειρηματική αποστολή που θα φθάσει το μεσημέρι στην Αθήνα θα έχει σήμερα επαφές με τους Έλληνες τραπεζίτες ενώ το βράδυ θα παραθέσει προς τιμήν τους δείπνο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος με την παρουσία πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχουν προσκληθεί να απευθύνουν ομιλία ο υπ. Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερακάκης.

Αύριο, Τρίτη, θα υπάρξει μπαράζ επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τετ α τετ μεταξύ επιχειρηματιών.

Τη γαλλική επιχειρηματική αποστολή θα δουν διαδοχικά η ΓΓ Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπ. Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης. Το βράδυ θα υπάρξει εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει επιστρέψει απ’ την επίσκεψη του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την ίδια μέρα ο κ. Agon θα έχει και μια «πιο στενή» συζήτηση με κάποιους Έλληνες CEOs στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Η γαλλική επιχειρηματική αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία την ερχόμενη Πέμπτη.

Αύξηση των διμερών συναλλαγών

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη σημαντική εκδήλωση μέσα σε ένα μήνα για την οποία έρχονται στην Αθήνα σημαντικοί παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής της Γαλλίας. Μόλις προ μηνός η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα είχε συνδιοργανώσει με την Ελληνική στο Ζάππειο Μέγαρο ημερίδα για την συνεργασία των δύο χωρών με τον τίτλο «Growing Together». Σε αυτή είχαν συμμετάσχει επιχειρηματίες και επενδυτικοί οργανισμοί και απ’ τις δύο χώρες, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες καθώς και ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

Σημειώνεται πως οι ελληνογαλλικές επιχειρηματικές σχέσεις διάγουν τα τελευταία χρόνια μία περίοδο ακμής. Είναι ενδεικτικό πως το 2021 ο όγκος των εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατέγραψε αύξηση κατά 11,2%.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακό πακέτο: Φρένο στην ακρίβεια από τον Αύγουστο μετά τα νέα μέτρα

Συνέδριο ΝΔ: Στρατηγική πρώτης κάλπης για την αυτοδυναμία

Ναι με «αστερίσκους» από την αγορά για την πρόσθετη δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα (pics)