Στη δεκάδα των πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των πολυτελών κατοικιών διεθνώς για το 2022 περιλαμβάνεται η Αθήνα, ανεβαίνοντας, πιο ψηλά, στο τοπ 5 των πόλεων για τους ιδιοκτήτες που προτιμούν έναν προορισμό για περισσότερο ήλιο.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Δείκτη Κατοικιών Υψηλού Προφίλ (Prime International Residential Index -PIRI 100) που δημοσιεύει η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank εξετάζοντας 100 δημοφιλείς αγορές για αγορά κατοικιών υψηλών προδιαγραφών που απευθύνονται στα άτομα πολύ υψηλής καθαρής θέσης (σ.σ. Ultra Ηigh Νet Worth Individuals -UHNWI με βάση τη διεθνή ορολογία).

H ανάλυση περιλαμβάνει 100 πόλεις ανά τον κόσμο ανάλογα με τις προτιμήσεις των UHNWI, αν δηλαδή προτιμούν μία μεγαλούπολη, έναν προορισμό για σκι τον χειμώνα ή με πολύ ήλιο, όπως είναι και η Αθήνα.

Η ελληνική πρωτεύουσα μπαίνει στον «χάρτη» λοιπόν των διεθνών μεγαλουπόλεων όπου στρέφονται εσχάτως οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών με μεγάλα πορτοφόλια και βρίσκεται στην 9η θέση των αγορών με τη μεγαλύτερη αύξηση το 2022 σε αυτή την κατηγορία των ακινήτων, έχοντας σημειώσει αύξηση τιμών σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Knight Frank κατά 13%.

Η ελληνική πρωτεύουσα είναι πιο ψηλά σε σύγκριση με το μέσο όρο αύξησης των τιμών (+8,4%) για τους προορισμούς που προσφέρουν περισσότερο ήλιο και βρίσκεται στο τοπ 5 μαζί με το Ντουμπάι, το Μαϊάμι, το Αλγκάρβε και τις Μπαχάμες. Επίσης είναι πιο ψηλά ως προς την αύξηση των τιμών και στην κατηγορία των αγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) μαζί με το Ντουμπάι επίσης, το Ριάντ, την Πράγα και το Αλγκάρβε.

Διεθνώς, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πολυτελών κατοικιών σημείωσε πέρυσι το Ντουμπάι, με +44,2% και ακολουθεί ένας χειμερινός προορισμός, το Ασπεν με +27,6%, το Ριάντ με +25%, το Τόκυο (+22,8%) και το Μαϊάμι (+21,6%).

Από τους 100 προορισμούς που περιλαμβάνονται στον PIRI 100 της Knight Frank oι 85 είχαν αύξηση τιμών ή παρουσίασαν σταθερότητα. Το Ντουμπάι κατακτά την πρωτιά για δεύτερη χρονιά, «εδραιώνοντας τη θέση του ως δεύτερο σπίτι για τους πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνδυασμό και με τα κίνητρα για τη χορήγηση βίζα», όπως αναφέρεται στην ανάλυση. Αντίστοιχα, «οι προορισμοί που προσφέρουν ήλιο και θάλασσα» (σ.σ. όπως και η Αθήνα) «υπεραποδίδουν και ξεπερνούν τα ski resorts έστω και οριακά».

Οσον αφορά τα σημεία -κλειδιά όπως προκύπτουν από τους αναλυτές της Knight Frank γενικότερα για την αγορά πολυτελών κατοικιών από τους λεγόμενους αλλιώς και ‘’ultra rich’’:

– H μεγάλη αύξηση των δαπανών που παρατηρήθηκε ως τάση, απόρροια της πανδημίας, εξακολουθεί και υφίσταται.

-Το υβριδικό μοντέλο εργασίας που επίσης υιοθετήθηκε ως τάση εν μέσω και μετά τους περιορισμούς της πανδημίας είναι η βασική αιτία για την υπερ- απόδοση των προορισμών resorts, καλοκαιρινών και χειμερινών, όπου έχει αυξηθεί η ζήτηση για αγορά πολυτελών κατοικιών.

-Mία ακόμη τάση έχει να κάνει με την αυστηροποίηση του πλαισίου και των κανόνων για την αγορά κατοικιών από ξένους αγοραστές σε έναν προορισμό (σ.σ. και στη χώρα μας, όπως συνέβη με την μεταβολή του πλαισίου και την αύξηση του χρηματικού ορίου για τη χορήγηση Golden Visa).

-Η επιβράδυνση στις τιμές των κατοικιών είναι πιο εμφανής, διεθνώς, στις περιοχές της Ασίας- Ειρηνικού και των μεγαλουπόλεων.

-Οι τιμές παρουσίασαν πτώση μόνο σε 15 αγορές διεθνώς γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Διαβάστε ακόμη 

Tραγωδία στα Τέμπη: Ολόκληρη η κατάθεση του επιθεωρητή Νικολάου

Σε ποιες περιπτώσεις η εφορία μπορεί να απενεργοποιήσει το ΑΦΜ σας

Αποστάσεις Κ. Καραμανλή από τις δηλώσεις Ρουσόπουλου για την υποψηφιότητα του Κ. Αχ. Καραμανλή