Στον απόηχο της συζήτησης που έχει ανοίξει για το παλιό κτιριακό απόθεμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και τα λοιπά αστικά κέντρα της χώρας, σε συνδυασμό και με την αρνητική εισήγηση, προ ημερών, από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων για τη μεταφορά υπουργείων και λοιπών δημοσίων φορέων από το κέντρο της πόλης στο παλιό ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης-Υμηττού οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις είναι τώρα πιο επίκαιρες από ποτέ.

Και αν το κέντρο της Αθήνας έχει βρεθεί πιο πολύ στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, είναι γεγονός, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι σε όλη την Αττική, συμπεριλαμβανομένου και του Πειραιά, έχουν δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή, πέραν των επιμέρους κτιριακών παρεμβάσεων, πάνω από 10 projects ευρύτερων αναπλάσεων, με τη Θεσσαλονίκη επίσης να έχει πάρει τη σκυτάλη με τουλάχιστον 5 μεγάλες επενδύσεις.

Ενδεικτικά -και πέρα από τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού– αναφέρονται εδώ έργα που ξεκινούν από το παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου και τις αναπλάσεις στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά, μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στα βόρεια, στο Μαρούσι και φυσικά τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας που κινητοποιεί νέες ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτή στο πρώην ακίνητο της Softex.

Επίσης, στην οδό Πειραιώς αναφέρεται το επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίηση των 70 στρεμμάτων πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ενός μεικτού πολυχώρου με χρήσεις πολιτισμού, τουρισμού, κατοικιών, εμπορικές, γραφείων και εστίασης ως τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» μητροπολιτικής εμβέλειας μεταξύ Αθήνας – Πειραιά (εκεί όπου θα συλλειτουργούν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με νέους μουσειακούς χώρους και τη νέα επένδυση τoυ ομίλου Στασινόπουλου), την προωθούμενη Πολιτεία Καινοτομίας στο ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ, ενώ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και το πλάνο για το μεγάλο κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

Στη συμπρωτεύουσα, πέραν των επιμέρους παρεμβάσεων σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειας στο παραλιακό μέτωπο και όχι μόνο, από τα πλέον εμβληματικά αλλά και πολύπλοκα έργα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη από τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, αφορούν την πολυσυζητημένη ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Εκθεσης – αν και οι προσδοκίες είναι υψηλές, αφού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΘ Ηelexpo κ. Τάσος Τζήκας, το έργο αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη με το 55% της έκτασης να μετατρέπεται σε αστικό πάρκο με έντονο και το υδάτινο στοιχείο.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός τα προωθούμενα επενδυτικά σχέδια σε ξεχασμένους βιομηχανικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στο ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο των Κεραμείων Αλλατίνη στην Πυλαία, το πρώτο «πράσινο» επιχειρηματικό πάρκο στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται υπό κατασκευή και εφάπτεται στο πρώην Ζυθοποιείο Φιξ μαζί και με το εμβληματικό διατηρητέο βιομηχανικό ακίνητο. Η «βεντάλια» ανοίγει μελλοντικά και για άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπως π.χ. στην Πάτρα, με το «άνοιγμα» της πόλης προς το λιμάνι ή στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και την ένταξη του σημερινού αεροδρομίου στον αστικό ιστό.

Σύμπραξη Δημοσίου – ιδιωτών

Κι ενώ διαχρονικά στην Ελλάδα αυτού του είδους οι μεγάλες αναπλάσεις μπορεί να παίρνουν ακόμη και… δύο ζωές από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, «η ώρα των μεγάλων αναπλάσεων είναι τώρα και είναι καταλυτική για την υλοποίησή τους η σύμπραξη Δημοσίου – ιδιωτών. Ρόλο-καταλύτη έχει και ο ιδιώτης που έχει όραμα ώστε να υποβοηθήσει το Δημόσιο», όπως σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Η εταιρεία έχει προτεραιοποιήσει εδώ και χρόνια στις δραστηριότητές της το κομμάτι των αναπλάσεων έχοντας «τρέξει» στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας την επιτυχημένη, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, πρώτη φάση της ανάπλασης στις πρώην εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά, με ενεργό τον ρόλο και του δήμου.

Τώρα, στο λιμάνι, προχωρά η β’ φάση σημαντικών αναπλάσεων με ιδιωτικά έργα που μπορεί να ξεπεράσουν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νέων οικιστικών έργων στον Αγιο Διονύσιο, του εν εξελίξει project της μεγάλης ανάπλασης του Πύργου Πειραιά, ύψους 85 εκατ. ευρώ, σε μακροχρόνια παραχώρηση από τον δήμο, από την κοινοπραξία των Dimand- EBRD-Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, το έργο των 81 εκατ. ευρώ για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά με τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, η νέα, σχεδιαζόμενη επένδυση στο πρώην εργοστάσιο ζυμαρικών «Κορώνα», προϋπολογιζόμενου ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ, το ακίνητο Μυτιληναίου κ.ά. Παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις, προχωρούν σταδιακά και οι δημόσιες παρεμβάσεις για την ανάπλαση της αγοράς του Πειραιά, της περιοχής στα πέριξ του νέου σταθμού μετρό και των επιμέρους οδών γύρω από τον Αγιο Διονύσιο.

«Από το 2015 με την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, που ήταν και η αφορμή για την αναμόρφωση των εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, έγινε παραπάνω από κατανοητό ότι οι αναπλάσεις, για να επιτύχουν, απαιτούν σύμπραξη με νέους όρους, συνεννόηση και συνεργασία του δημόσιου τομέα με τον ιδιώτη», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. «Αν απουσιάζει το ένα μέρος από τα δύο, δεν γίνεται ανάπλαση, γιατί αφενός αυτή προϋποθέτει δημόσιο χώρο, αφετέρου δεν ξεκινάει αν δεν υπάρχει και ιδιωτική επένδυση. Είναι τόσο απλό. Με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πειραιά, της Περιφέρειας που έβαλε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μιας πολύ μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ στον Αγιο Διονύσιο αποτυπώθηκε στην πράξη ότι μία μεγάλη ανάπλαση, όπως η α’ φάση του Αγίου Διονυσίου, μπορεί να γίνει με αυτήν ακριβώς τη σύνθεση συνολικά μέσα σε μία επταετία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση – χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και πέντε χρόνια για τις δημόσιες παρεμβάσεις. Με βάση ακριβώς αυτό το μοντέλο προχωρούν τώρα τα έργα της β’ φάσης στον Πειραιά και παράλληλα αυτό το μοντέλο μας έκανε να αναμειχθούμε με τη μεγάλη, Διπλή Ανάπλαση της περιοχής Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ειδικά την αξιοποίηση του ακινήτου της Softex».

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ο κ. Ανδριόπουλος σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι το αρχικό Προεδρικό Διάταγμα που όριζε το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή πάει πίσω στη δεκαετία του ’90 και «χρειάστηκαν κοντά 30 χρόνια για να ξεκινήσει η υλοποίηση του project, με τη συνδρομή, αυτή τη φορά, δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων». Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις για το project, τώρα, ήδη ο μεγάλος διαγωνισμός για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (σ.σ. με προσφορά από το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) και η χρηματοδότηση των 123 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (115 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Ανάκαμψης (8 εκατ. ευρώ) με ορίζοντα το 2026. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων προετοιμάζεται προσεχώς για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς που θα συμπληρώσουν το παζλ της ανάπλασης του Βοτανικού. Πρόκειται για τα δύο μεγάλα, συνοδά έργα συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, κατ’ αρχάς για τον διαγωνισμό δημιουργίας βασικών υποδομών και οδοποιίας κι έπειτα τον διαγωνισμό για τις αναπλάσεις, το πράσινο και τις διαμορφώσεις. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί και κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις ακινήτων, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες από τον Δήμο Αθηναίων για το μεγάλο project της Διπλής Ανάπλασης με συνολικά, προβλεπόμενα κεφάλαια στις δύο περιοχές Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας ύψους 267 εκατ. ευρώ, η δημοτική αρχή υπό τον κ. Κώστα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για επιπλέον κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή που θα μπορούσαν να φτάσουν σε βάθος χρόνου δεκαετίας στα 470 εκατ. ευρώ. Από τα κεφάλαια αυτά, στις ράγες ήδη έχει μπει το μεγάλο project των 165 εκατ. ευρώ για το ακίνητο της πρώην Softex, στις παλιές εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στον Βοτανικό, πολύ κοντά στην Ιερά Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος, η δημιουργία ενός «πράσινου» συγκροτήματος με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 79.827 τ.μ., με συνολική αξία ανάπτυξης στα 165 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί. «Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και είμαστε στο στάδιο των εκσκαφών-αντιστηρίξεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους επόμενους 24 έως 30 μήνες», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. Η εταιρεία έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες και για το έτερο μεγάλο project στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία του πρώτου επιχειρηματικού πάρκου με «πράσινα» χαρακτηριστικά στη συμπρωτεύουσας, στη δυτική πύλη, γνωστό και ως HUB 26, με αξία ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωση στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί και το εμβληματικό παλιό βιομηχανικό ακίνητο του Φιξ για ένα μεικτό project συνολικής αξίας 185 εκατ. ευρώ.

Το έργο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη

«Πρόκειται για άλλη μία περιοχή, όπου ο δήμος προχωρά σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό masterplan με τη συνδρομή της Αlumil», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος.

ΠΥΡΚΑΛ και κέντρο Αθήνας

Σε αυτή τη συγκυρία πάντως, έχει ανοίξει ευρέως η συζήτηση και για το κέντρο της Αθήνας, μετά τις εξελίξεις προ ημερών, αφενός με την παρουσίαση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πατησίων για την επέκταση και αναβάθμισή του, αφετέρου με τη διαφωνία που εξέφρασε ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τον σχεδιασμό για το κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού και κατά συνέπεια την επικείμενη μαζική απομάκρυνση από το κέντρο της πόλης εννέα υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια.

Ο δήμος ζητεί «να μην προχωρήσει το σχέδιο εάν δεν προηγηθεί διαβούλευση και οι αναγκαίες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός επιρροής του εγχειρήματος στην πόλη της Αθήνας». Ο κίνδυνος που βλέπει η δημοτική αρχή έχει να κάνει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με «μαύρες τρύπες» και «μαζική ερημοποίηση κτιρίων με 127 τσιμεντένια κουφάρια στο κέντρο της Αθήνας», αλλά και στροφή της πρωτεύουσας σε ένα «μοντέλο υπερ-τουριστικοποίησης», αφού τα προς εκκκένωση μισθωμένα κτίρια «θα προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες για τουριστική αξιοποίηση, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ασκεί έντονες πιέσεις κυρίως εις βάρος της κατοικίας και των μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Εξού και εκφράζεται η ανάγκη να πραγματοποιηθούν μελέτες ώστε να συναχθεί εάν και με ποιο τρόπο η εν λόγω παρέμβαση θα έχει θετικό πρόσημο για την περιοχή ή τι είδους θεσμικές παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες ούτως ώστε το εγχείρημα να αποβεί προς όφελος του κέντρου της πόλης. Προς την κατεύθυνση αυτή και τη δυνατότητα επανάχρησης των κτιρίων που απελευθερώνονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προωθούνται τρεις ανεξάρτητες μελέτες, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και το Urban Land Institute, τον γνωστό διεθνή οργανισμό για τα ακίνητα με περισσότερα από 3.800 μέλη στην Ευρώπη σε 14 εθνικά συμβούλια δικτύων χωρών και περισσότερα από 46.000 μέλη σε όλον τον κόσμο.

Υπό κατασκευή το πρώτο «πράσινο» επιχειρηματικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη

Οσον αφορά τις γειτονιές γύρω από το Μουσείο, οι προσδοκίες για αναβάθμιση, σε συνδυασμό και με τους ιδιώτες που έχουν τοποθετηθεί ήδη στην ευρύτερη περιοχή είναι τώρα απτές: «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, από κοινού Δημόσιο και ιδιώτες να δουλέψουν μαζί προς την κατεύθυνση της επιστροφής των κατοίκων στο κέντρο, της -εκ νέου- αστικοποίησης της οδού Πατησίων, αλλά και της επιστροφής της Ομόνοιας ως ενός καθαρού σημείου συνάντησης, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα και την περιοχή του Πολυτεχνείου», σχολιάζει ο κ. Ανδριόπουλος, έχοντας αναλάβει το έργο της ανάπλασης του ακινήτου του ΜΙΝΙΟΝ, που έχει ήδη ξεκινήσει με ένα κόστος περί τα 55 εκατ. ευρώ για μια μεικτή επένδυση που θα περιλαμβάνει εκτός από επαγγελματικούς χώρους (εμπορικά, γραφεία, εστίαση) και κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand «έτρεξε» στην πλατεία Ομονοίας το έργο της μετατροπής του Σαρόγλειου Μεγάρου στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» της Αθήνας (ένα έργο που έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ) με μακροχρόνια παραχώρηση ως ένα παλιό ασφαλιστικό ακίνητο, ενώ πολύ κοντά στην πλατεία Κοτζιά, επί της οδού Απελλού, σχεδιάζεται ένα νέο έργο, επίσης για κατοικία με σύγχρονα χαρακτηριστικά.

Η χρήση της κατοικίας θα εξεταστεί επίσης και για ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων που βρίσκεται στο κέντρο από το μεγάλο project «Skyline» της Alpha Bank, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της τράπεζας και της κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. – Premia Properties ΑΕΕΑΠ για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης ενός χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων διαφόρων τύπων ανά την Ελλάδα, αξίας 438 εκατ. ευρώ. «Με την κατοικία θα αναπτυχθεί παράλληλα και το λιανεμπόριο και οι δύο χρήσεις μαζί μπορούν να δώσουν ζωή και να αναβαθμίσουν γειτονιές».

Βασική φωτό κειμένου: Ο Πύργος Πειραιά, όταν ολοκληρωθεί το έργο

Διαβάστε ακόμη 

Σε άνοδο τιμές στα ξενοδοχεία και αφίξεις στην Αθήνα – Στα 119 ευρώ η μέση ξενοδοχειακή τιμή τον Μάρτιο

Nέο πρωτοποριακό – μοριακό pap test από Έλληνες – Από τον Παπανικολάου στην Dr. Lucy Gilbert   

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’60: Ανθος Ορύζης, Tαμ-ταμ, Καλμόλ, Προ-πο, Φλορέτα, Μπρούσκο Ναούσης και Vat 69