Δεν έχει τέλος το «ράλι» στις τιμές πώλησης των ακινήτων, όπως τουλάχιστον αυτές καταγράφονται στις αγγελίες, με διψήφια ποσοστά ανόδου μέσα σε ένα χρόνο σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ειδικά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του “Spitogatos” (www.spitogatos.gr) στο τέλος του β’ τριμήνου του 2023, πανελλαδικά, οι τιμές πώλησης των ακινήτων στις αγγελίες «τρέχουν» με ρυθμούς αύξησης άνω του 7% εντός του τρέχοντος έτους, ενώ όσον αφορά τα ενοίκια, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στα πέριξ του 6%.

Ειδικά όσον αφορά τις αξίες πώλησης, η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης με +21,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -20%.

Ποιο είναι το μάξιμουμ και το μίνιμουμ των ζητούμενων τιμών;

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.511 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στην Καστοριά με 585 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι τιμές πώλησης

Πάντως, ειδικά, τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας εξακολουθούν και σημειώνουν σταθερά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών με εντυπωσιακή, ειδικά σε αυτό το β’ τρίμηνο του 2023, την πορεία των τιμών στη συμπρωτεύουσα.

Σε διψήφιους ρυθμούς αύξησης, επέστρεψε το κέντρο της Αθήνας, όπου η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει πλέον στα 1.887 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+11%) έναντι των 1.700 ευρώ του β’ τριμήνου του 2022, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ετήσια βάση, σημειώνουν τα νότια προάστια με ένα +14,7% και μία μέση τιμή στα 3.511 ευρώ ανά τ.μ..

Εχοντας σαφώς χαμηλότερη βάση εκκίνησης, σημαντική αύξηση άνω του 14% σημειώνουν στην Αττική τόσο τα δυτικά προάστια, με μία μέση τιμή τώρα στα 1.714 ευρώ ανά τ.μ., όσο και τα προάστια του Πειραιά φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 1.563 ευρώ ανά τ.μ.. Με βάση τις τιμές στις αγγελίες, η μικρότερη άνοδος σε ετήσια βάση κατά 5,4% καταγράφεται στο υπόλοιπο της Αττικής, με μία μέση τιμή στα 1.815 ευρώ ανά τ.μ..

Οσον αφορά τη συμπρωτεύουσα, είναι εντυπωσιακή η άνοδος των τιμών στον δήμο Θεσσαλονίκης με μία μέση τιμή πλέον στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ. και ένα +21,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ και στους περιφερειακούς δήμους καταγράφεται σημαντική άνοδος κατά 17% με μέση τιμή στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ..

Κατά τα λοιπά, στην υπόλοιπη Ελλάδα και με βάση πάντα τα στοιχεία από το δίκτυο του “Spitogatos”, μεγάλη άνοδο με ένα +18,5% σημειώνεται σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως στο νομό Κέρκυρας όπου πλέον η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ή στο νομό Χανίων με ένα +16,3% σε ετήσια βάση και μία μέση τιμή στα 2.143 ευρώ ανά τ.μ..

Στον αντίποδα και πέρα από την Καστοριά όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση, πτώση σημειώνεται επίσης στη Βοιωτία (-7,9% με μέση τιμή στα 1.346 ευρώ ανά τ.μ.), στην Κοζάνη (-5,1% με μέση τιμή στα 652 ευρώ ανά τ.μ.), την Πέλλα (-3,6% με μέση τιμή τα 761 ευρώ ανά τ.μ.), στην Αρκαδία (-3,7% στα 1.111 ευρώ ανά τ.μ.), το Κιλκίς, την Ηλεία και τη Δράμα.

Τα ενοίκια

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, οι αυξήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι σαφώς πιο μετριοπαθείς και κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, ωστόσο είναι θεαματική, με +40,2% μέσα σε ένα χρόνο, η αύξηση στην Κέρκυρα όπου η μέση τιμή έχει φτάσει στα 10,9 ευρώ ανά τ.μ. πιθανότατα λόγω των μεμονωμένων κατοικιών υψηλών προδιαγραφών που νοικιάζονται στο νησί.

Σημαντική άνοδο κατά 22,5% καταγράφει επίσης η Μεσσηνία με μία μέση τιμή τώρα τα 7,14 ευρώ ανά τ.μ.., όπως και η Λακωνία με +22,3% και μέση τιμή στα 5,86 ευρώ ανά τ.μ., αλλά και στο Κιλκίς (+24,4%) όπου όμως τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλά, στα 4,44 ευρώ ανά τ.μ..

Για την Αθήνα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενοικιάσεις, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στα νότια προάστια με 11,3 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο και αύξηση στο β’ τρίμηνο του 2023 κατά 6,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Η δεύτερη υψηλότερη μέση τιμή παρατηρείται, όπως είναι εύλογο, στα βόρεια προάστια με 10,67 ευρώ ανά τ.μ. και +6,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ψηλά με 9,52 ευρώ ανά τ.μ. και ένα +5,8%.

Ευρύτερα στην Αττική, η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίου βρίσκεται στα προάστια του Πειραιά με 7,14 ευρώ ανά τ.μ. με αύξηση +4,7% μέσα σε ένα χρόνο και ακολουθούν τα δυτικά προάστια με 7,63 ευρώ ανά τ.μ..

Στη συμπρωτεύουσα, στον δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή ενοικίου είναι τώρα στα 8,48 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ περιφερειακά οι τιμές είναι χαμηλότερες, στα 6,33 ευρώ ανά τ.μ..