Με ταχείς ρυθμούς εξακολουθούν να τρέχουν οι διαδικασίες για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η Κοινωνίας της Πληροφορίας έκανε «ποδαρικό» την Τετάρτη 11/1 με δυο νέους διαγωνισμούς, τους πρώτους που προκηρύσσονται για το 2023, οι προϋπολογισμοί των οποίων φτάνουν αθροιστικά τα 17,4 εκατ. ευρώ.

Αφορούν τα έργα «SUB8. Ψηφιοποίηση Αρχείου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π)» και «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών».

Στην πρώτη περίπτωση η συνολική εκτιμώμενη αξία σύμβασης ανέρχεται έως 7.750.719,63 ευρώ με ΦΠΑ και στην δεύτερη 9.645.991 ευρώ με ΦΠΑ, με τα δικαιώματα προαίρεσης (αύξησης φυσικού αντικειμένου και υπηρεσιών συντήρησης).

Αντικείμενο του πρώτου έργου αποτελούν:

Η ψηφιοποίηση αρχείων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα τα αρχεία:

1. Της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας και πιο συγκεκριμένα το αρχείο των νηολογίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, του τμήματος Μητρώων Πλοίων και του τμήματος Μητρώων Ναυτικών και Ναυτιλιακών Εταιρειών,

2. Της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Κλάδου Β, του τμήματος Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας.

• Η προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης του ψηφιοποιημένου αρχείου

• Η παροχή λοιπών υπηρεσιών: ελέγχου, διαχωρισμού, καταλογογράφησης, κατηγοριοποίησης, καταχώρησης, καταστροφής και εγκιβωτισμού και μεταφοράς όπου χρειαστεί του φυσικού αρχείου, καθώς και λοιπές υπηρεσίες ψηφιακής διαχείρισης αρχείου που έχει ψηφιοποιηθεί, όπως ενδεικτικά διαχωρισμός ψηφιακών εγγράφων, αυτόματο indexing εγγράφων, άντληση δεδομένων από έγραφα. Σύνολο σελίδων, 8.431.174.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών αποτελεί η 14/02/2023 και πηγή χρηματοδότησης Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Μητρώο Πολιτών

Στην δημοσίευση της Διακήρυξης για την Διενέργεια Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού το έργο: «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών» περιγράφεται ως εξής:

Βασικός σκοπός του είναι η πλήρης αναβάθμιση του υφιστάμενου ΟΠΣ με κύρια επιδίωξη την αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργικότητάς του, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τρίτους Φορείς και την αναδιοργάνωση των υποδομών του εξασφαλίζοντας διαθεσιμότητα πόρων σε ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας.

Επιπρόσθετα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του μέσω υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης προς όφελος των φορέων λειτουργίας του και των άμεσα ωφελούμενων.

Οι στόχοι του:

Η φιλοξενία του παραγωγικού περιβάλλοντος του έργου σε public cloud Provider χρησιμοποιώντας υπηρεσίες IaaS. Η ΓΓΠΣΔΔ με στόχο την ενίσχυση των υποδομών GCloud έχει προχωρήσει σε Συμφωνία Πλαίσιο με συγκεκριμένους παρόχους για την εξυπηρέτηση φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας ακολουθώντας τους επιμέρους όρους και τις πολιτικές (Service Level Agreement) που έχουν προβλεφθεί σε αυτή.

Η αναδιοργάνωση του υφιστάμενου συστήματος με κύρια επιδίωξη την περαιτέρω επέκταση της λειτουργικότητάς του και την πληρότητα των δεδομένων του, ενισχύοντας χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια του μέσω της διάχυσης των γεγονότων ζωής σε επιμέρους πληροφοριακά συστήματα και εν τέλει στον Πολίτη. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανοικτότητα των δεδομένων του και θωρακίζεται ο ρόλος του ως πρωτεύοντος κεντρικού μητρώου του κράτους συνδράμοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Πολιτείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Το Πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» θεσμοθετήθηκε και υλοποιήθηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του επιχειρησιακού πεδίου των Δημοτολογίων και των Ληξιαρχείων της Χώρας (συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών) καθώς και την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας (data only) σε τρίτους φορείς όταν και εφόσον θα ήταν ώριμοι να τις χρησιμοποιήσουν. Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία τον Ιανουάριο του 2018.

Το έργο συσχετίζεται μεταξύ άλλων με την υλοποίηση μηχανισμού παροχής δεδομένων στο κεντρικό Μητρώο της Δημόσιας Διοίκησης (golden record) μέσω υπηρεσιών (web services) του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (μέσω αυτού θα είναι δυνατή η online ενημέρωση του κεντρικού μητρώου για εγγραφές πολιτών), την κατάργηση της τήρησης Μητρώου Αρρένων και έκδοσης στρατολογικού πίνακα από τους Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την υλοποίηση μηχανισμού μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η διάθεση πολυγλωσσικών πιστοποιητικών και Ληξιαρχικών Πράξεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι Πολίτες στις συναλλαγές τους σε άλλες χώρες (Έλληνες του εξωτερικού, Πολίτες τρίτων χωρών), την υλοποίηση διεπαφών με το ΟΠΣ της Ιθαγένειας ώστε να επιτευχθεί η ορθή διαχείριση των πολιτογραφήσεων νέων πολιτών με τη δημιουργία δημοτολογικής μερίδας εντός του Μητρώου Πολιτών κ.α..

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης η 13/02/2023 και πηγή χρηματοδότησης Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Διαβάστε ακόμη:

Τι αγοράζουν online οι Έλληνες και πόσα ξοδεύουν (πίνακες)

Οικογένεια Νίκα: «Θρίλερ» για το ακίνητο στη Στησιχόρου και τη συλλογή με τους πολύτιμους πίνακες (pics)

Τα πιο πρωτοποριακά πιάτα του εστιατορίου Noma – Σαν πίνακες που αφηγούνται ιστορίες