Επενδύσεις

Non Dom: 75 «κροίσοι» από 33 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες για Ελλάδα (πίνακας)

  • Κωστής Πλάντζος, Στέλιος Κράλογλου


Ο εφοπλιστής από το City, ο Ρώσος κατασκευαστής και ο επιχειρηματίας από το Μονακό που έρχονται για φορολογική εγκατάσταση - Μαζί τους και 157 εύποροι συνταξιούχοι με το κομπόδεμά τους

Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι 75 εύποροι επενδυτές και επιχειρηματίες, 214 συνταξιούχοι και άλλοι 1.000 τουλάχιστον μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες από 31 χώρες του κόσμου, θα άφηναν τη βολή και την εργασία τους στο εξωτερικό για να μεταφέρουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους στην Ελλάδα.

Ειδικά το 2015 και την περίοδο των capital controls, ένα πρόγραμμα φορολογικού επαναπατρισμού θα φάνταζε υπερβολικά φιλόδοξο.

Τότε δηλαδή που λόγω των δημοσιονομικών και άλλων περιορισμών, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και άλλοι εγκατέλειπαν τη χώρα ή φρόντιζαν να βγάλουν έξω τις περιουσίες τους.

Ακόμα δυσκολότερο θα ήταν να γίνει φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, κάποιος που έχει την έδρα του μέχρι σήμερα π.χ. στην Ελβετία, στο Μονακό, στο City του Λονδίνου, στην Κύπρο, στον Καναδά και… στο Χονγκ Κόνγκ.

Και για να το πετύχουν θα πλήρωναν μάλιστα άμεσα «ζεστό χρήμα» 120.000 ευρώ ως φόρο ο καθένας (κατά μέσον όρο) ή 9,4 εκατ. ευρώ συνολικά οι 75 ως τώρα στη χώρα μας -αντί να διαφεύγουν εισοδήματα και φόροι στο εξωτερικό όπως συνέβαινε επί χρόνια.

Για πρώτη φορά όμως, με το πρόγραμμα Νon Dom και με τη χαμηλή φορολόγηση που αυτό προβλέπει, ακόμα και με τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη χώρα μας για να επενδύσουν ή για να περάσουν τα ώριμα χρόνια τους σε κάποιο ελληνικό νησί.

Πολλοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν να ξεκινήσουν καριέρα ή να εργαστούν ως «ψηφιακοί νομάδες» στη χώρα μας, πληρώνοντας μεν μισό φόρο για τα επόμενα χρόνια, αλλά φέρνοντας μαζί τους τεχνογνωσία και υπεραξίες που έχουν αποκτήσει το εξωτερικό.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί το πλαίσιο κινήτρων για τους εύπορους, δηλαδή εκείνους που επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μία επένδυση τουλάχιστον 500.000 ευρώ και να φορολογούνται κατ’ αποκοπή με 100.000 ευρώ το έτος για τα εισοδήματα που φέρνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, από τις συνολικά 78 αιτήσεις επενδυτών που υποβλήθηκαν και τις 75 που εγκρίθηκαν μέχρι και σήμερα, φιγουράρει ένας εφοπλιστής από το City του Λονδίνου που σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα μεταφέροντας εδώ την εταιρεία του και την οικογένειά του.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση επιχειρηματία από το Μονακό που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική του δραστηριότητα μεταφέροντας την έδρα του στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μιλούν και για Ρώσο κατασκευαστή που έρχεται στη χώρα μας να εγκατασταθεί, αλλά και να προχωρήσει σε μεγάλο project.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ξένοι πλούσιοι βρίσκουν ιδιαίτερα δελεαστικό το ελληνικό πακέτο και έρχονται στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι, ενώ ταυτόχρονα επενδύουν μεγάλα ποσά κυρίως σε ακίνητα, αλλά και σε start-ups.

Ειδικότερα:

Πλούσιοι

Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα μπορεί να υπαχθεί για 15 έτη σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον πληροί -σωρευτικά- συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μεταξύ αυτών την πραγματοποίηση επένδυσης στην Ελλάδα ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ. Με την καταβολή ετησίως κατ’ αποκοπή φόρου 100.000 ευρώ εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή. Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν αυτές 77 επενδυτών, που συνοδεύτηκαν από 24 αιτήσεις συγγενικών προσώπων. Το σύνολο του βεβαιωθέντος φόρου είναι 10 εκατ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Συνταξιούχοι

Περισσότερες από 210 αιτήσεις έχουν καταφτάσει στην Εφορία από συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι θέλουν να φορολογούνται με 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο του προγράμματος το οποίο οδηγεί, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση, και σε αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Από τους 157 των οποίων η αίτηση ευδοκίμησε, οι πρώτοι 8 εγκρίθηκαν το 2020 και πλήρωσαν ήδη 19.000 ευρώ ενώ επιπλέον 149 εγκρίθηκαν μέσα στο 2021 και η εκκαθάριση για όλους αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Είναι εντυπωσιακό ότι κατά δεκάδες συνταξιούχοι έρχονται και από χώρες του νότου που εφαρμόζουν από χρόνια ανάλογα προγράμματα προσέλκυσης συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη κυρίως (πχ Ιταλία, Κύπρο, Πορτογαλία, Μάλτα κ.λπ.)

Εργαζόμενοι

Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται για 7 φορολογικά έτη σε ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.000 αιτήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το 70% εξ αυτών αφορά μισθωτούς (2 στις 3 αιτήσεις), το 20% ελεύθερους επαγγελματίες (1 στις 5) και 10% ατομικές επιχειρήσεις (1 στις 10).

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και εκατοντάδες Έλληνες που επαναπατρίζονται (από Γερμανία, Κύπρο, Αγγλία κ.λπ.) στη χώρα τους την οποία κάποτε εγκατέλειψαν.

Το πακέτο είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, γι’ αυτό και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα νομοθεσία των οικογενειακών γραφείων (family offices). Η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση που προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες. Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με την προσθήκη κέρδους 7% στις δαπάνες, το οποίο και φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή (24%) των κερδών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι 33 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προσέλκυσε μέσα σε 1,5 χρόνο τους πρώτους «φορολογικούς μετανάστες» υψηλού εισοδήματος είναι:

ΧΩΡΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

(ΑΡΘΡΟ 5Α ΚΦΕ)

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

(ΑΡΘΡΟ 5Β ΚΦΕ)

1

ΑΥΣΤΡΙΑ

2

2

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

1

3

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

1

4

ΒΕΛΓΙΟ

1

8

5

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

1

6

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2

7

ΓΑΛΛΙΑ

1

11

8

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

3

15

9

ΕΛΒΕΤΙΑ

12

16

10

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

22

20

11

Η.Π.Α.

5

8

12

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

4

13

ΙΣΠΑΝΙΑ

2

14

ΙΤΑΛΙΑ

46

15

ΙΣΡΑΗΛ

1

16

ΚΑΝΑΔΑΣ

2

17

ΚΥΠΡΟΣ

7

8

18

ΛΙΒΑΝΟΣ

3

19

ΜΑΛΤΑ

1

1

20

ΜΟΝΑΚΟ

3

21

Ν.ΑΦΡΙΚΗ

1

22

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

7

23

ΟΜΑΝ

1

24

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

1

25

ΠΑΝΑΜΑΣ

1

26

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

3

27

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

1

28

ΡΩΣΙΑ

3

2

29

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

1

30

ΣΟΥΗΔΙΑ

1

31

ΤΟΥΡΚΙΑ

1

32

ΤΣΕΧΙΑ

1

33

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

1

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ

75 157

ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

78 214

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

9,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 19.000 ΕΥΡΩ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΕ

9,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 19.000 ΕΥΡΩ

(Πηγή: ΥΠΟΙΚ / επεξεργασία protothema.gr)

Διαβάστε ακόμη 

Ποιοι ενδιαφέρονται για το ΜΙΝΙΟΝ: Προτάσεις για ξενοδοχείο, γραφεία και εμπορικές χρήσεις

Η δουλίτσα της Διάτμησης (πρώην… Φλομπέρ) το νέο ομόλογο, το «μαντήλι» του Φερίτ και η παρεξήγηση στο Annabel’s 

Στέλιος Χατζηιωάννου: easy παντού για τον Sir Stelios (pics)