Επενδύσεις

Παπαθανάσης: «Βίβλος» το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις

  • newsroom


Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις

Στη νομοθετική δράση της κυβέρνησης που συμβάλλει στην επιτάχυνση ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος, ενέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, το νομοσχέδιο με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η δουλειά της κυβέρνησης δίνει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρατώντας τις νέες και τους νέους στους τόπους τους, αλλά ταυτόχρονα, με τις στρατηγικές επενδύσεις που σήμερα συζητάμε, αναστρέφουμε και το brain drain φέρνοντας πίσω νέες και νέους που έχουν φύγει κατά την περίοδο της δεκαετούς κρίσης, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. Αναφερόμενος μάλιστα σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι η αύξηση των επενδύσεων θα είναι για το 2021 στο 12,9%, ενώ το 2022 θα ανέλθει στο 15,1% «μειώνοντας το επενδυτικό κενό και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τη βίβλο των στρατηγικών επενδύσεων:

«Ενσωματώνουμε όλες τις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων των νόμων του ’10 και του ’19 σε ένα ενιαίο κείμενο και δημιουργούμε μία σαφέστατη απεικόνιση της νέας εποχής που έρχεται, της επιτάχυνσης που θέλουμε να φέρουμε. Επομένως, ο επενδυτής πλέον δεν χρειάζεται να πηγαίνει σε άλλους νόμους, θα μπορεί να διαβάζει έναν, και όταν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, θα μπορούμε να απευθυνόμαστε στους επενδυτές» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Αναφερόμενος στη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε ότι παραλάβαμε τη χώρα μας ουραγό στην Ευρώπη με 0,30% του ευρωπαϊκού ποσοστού, και τώρα είμαστε στο 0,7%, δηλαδή έχουμε αύξηση 100%. «Δεν πανηγυρίζουμε, σαφώς είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά, έτσι ώστε να φέρουμε άμεσα ξένες επενδύσεις», είπε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε:

«Για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα, δημιουργούμε αυτό το σαφές και ενιαίο κείμενο και περιλαμβάνουμε όλες αυτές τις νέες επενδύσεις: Διότι, πώς θα φέρετε τη Microsoft εδώ, όταν δεν υπήρχαν χωροταξικές διατάξεις για να μπορούν να εγκατασταθούν data center, τα στούντιο κινηματογράφου που θέλουν να φέρουν εδώ την παραγωγή ταινιών με πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και για την αγροδιατροφή και για τον ιατρικό τουρισμό και για τα απορρίμματα και για τα επιχειρηματικά πάρκα. Με το νομοσχέδιο δίνουμε το κίνητρο της χωροθέτησης, το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, φορολογικά κίνητρα, κεφαλαιακά κίνητρα και βεβαίως τη φορολογική κατοικία».

Για τις προβλεπόμενες μονάδες εργασίας, είπε ότι δεν έχουν αφαιρεθεί, εκτός από τις «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας». «Δεν μπορεί να μετρήσει κανείς την αξία με ένα καινοτόμο ερευνητικό εργαστήριο, που θέλει να έρθει εδώ και να ανακαλύψει, π.χ. το εμβόλιο του COVID-19. Τι θα πούμε – δεν είσαι εμβληματική επένδυση εσύ που πρόκειται να ανακαλύψεις ένα εμβόλιο, επειδή η επένδυσή σου είναι στα 10 εκατομμύρια και πρέπει να έχεις τόσες θέσεις εργασίας; Αυτή είναι η έννοια της εμβληματικής επενδύσεως. Στο προηγούμενο νόμο που είχατε 200 εκατομμύρια, ήταν άνευ αντικειμένου» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη:

eGov-KYC: 350.000 αιτήματα σε επτά μήνες – Ποια προβλήματα εντοπίζουν οι τράπεζες

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)

Τουρκική λίρα: Πτώση χωρίς φρένα – Για πρώτη φορά η ισοτιμία 13 λίρες ανά δολάριο