Περίπου 350.000 αιτήματα για επικαιροποίηση των στοιχείων των πολιτών μέσω του eGov-KYC έχουν δεχθεί από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα οι τράπεζες, «γλυτώνοντας» ισόποσες συναντήσεις εντός των φυσικών καταστημάτων και δη, σε μία περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Chief Compliance Officer της Τράπεζας Πειραιώς, κυρία Αργυρή Κασαπάκη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί οργανισμοί είναι ότι για το know your customer των πελατών – φυσικών και νομικών προσώπων – βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου απαιτείται πλήθος στοιχείων, τα οποία θα πρέπει να επαληθεύονται είτε από έγγραφα είτε από αξιόπιστες πηγές.

«Μέχρι πρόσφατα τα στοιχεία αυτά σχεδόν αποκλειστικά επαληθεύονταν βάσει εγγράφων, όπως το εκκαθαριστικό, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας κ.ά. Και, μάλιστα, εκτός από την τήρηση αυτών των στοιχείων η υποχρέωση των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν εξαντλείται σε αυτό, αλλά θα πρέπει να τα επικαιροποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα που εξαρτώνται από το επίπεδο κινδύνου του κάθε πελάτη.

Ενδεικτικά, στους πελάτες υψηλού κινδύνου είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και να επικαιροποιούμε σε ετήσια βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακό συνέδριο, με τίτλο «Ξέπλυμα χρήματος & Φορολογική απάτη», που διοργάνωσε ο ACFE Greece, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης κατά της Απάτης, με την Deloitte να συμμετέχει ως χορηγός, για να συνεχίσει: «Υπήρχε, λοιπόν, ένα πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό λειτουργικό κόστος στις τράπεζες, ταλαιπωρία στον πελάτη, αλλά και η πιθανότητα επιβολής εποπτικών κυρώσεων εάν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Σαν απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε το μητρώο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης – το egov know your customer – το οποίο σε αυτή τη φάση καλύπτει τα φυσικά πρόσωπα».
Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα που προσφέρει μία ψηφιακή εναλλακτική στην προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς), εφόσον απαιτείται από τη νομοθεσία. Στο eGov-KYC υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης των παρακάτω στοιχείων:

  • Ταυτότητας από το μητρώο της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Επικοινωνίας από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
  • Εισοδήματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
  • Επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενου στο Δημόσιο από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΑΠΟΓΡΑΦΗ).
  • Επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ).
  • Επαγγελματικής δραστηριότητας επιτηδευματία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Κάθε φυσικό πρόσωπο, λοιπόν, μπορεί να κάνει χρήση των υπηρεσιών του αρκεί να έχει ΑΦΜ, ενεργούς κωδικούς taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό τηλεφώνου. Επίσης, για τη χρήση αυτού του μητρώου δίνει τη συγκατάθεσή του, για να καλυφθούν και τα θέματα των προσωπικών δεδομένων. «Είναι θετική η μέχρι σήμερα αποτίμηση για το συγκεκριμένο μητρώο, με την έννοια ότι η άντληση επικαιροποιημένων και έγκυρων στοιχείων για τους πελάτες μας οδηγεί σε μείωση των επιχειρηματικών κινδύνων, διευκόλυνση του έργου των τραπεζών και σε απομείωση της γραφειοκρατίας και, παράλληλα, δίνει μία καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης στον πελάτη», συνέχισε η κυρία Κασαπάκη και πρόσθεσε: «Από το τέλος Απριλίου που άρχισε η λειτουργία του επίμαχου συστήματος έχουμε περίπου 350.000 αιτήματα για διακριτά ΑΦΜ. Είναι ένα καλό νούμερο για μία καινούργια υπηρεσία, αφού απέτρεψαν 350.000 συναντήσεις μέσα στα τραπεζικά καταστήματα και ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας».

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία πολύ μεγάλη διευκόλυνση, υπάρχουν, ωστόσο, προβλήματα όπως έλλειψη στοιχείων, μη κάλυψη ειδικών κατηγοριών (βλ. συνταξιούχοι) κ.ά. «Θέλουμε να στηρίξουμε την υπηρεσία και μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) έχουμε προτείνει διορθωτικές ενέργειες, ήτοι τον εμπλουτισμό των πληροφοριών που λαμβάνουμε, όπως με στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα από το σύστημα Εργάνη, τη διασύνδεση με ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους, να έχουμε επιπλέον πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για την συναλλακτική συμπεριφορά των πελατών μας, ζητάμε την χώρα γέννησης, την οικογενειακή κατάσταση, φορολογικά, δηλαδή, την χρήση των εισοδημάτων κ.ο.κ. Αναμένουμε, τέλος, τη χρήση του συστήματος και από την πλευρά των νομικών προσώπων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

«Kαβείρια Palace»: Το λαμπερό resort που προσπάθησε να σώσει ο Ψωμιάδης ξανά στο σφυρί με τιμή… Black Friday (pics)

Τηλεργασία: Τι αποζημίωση δικαιούστε για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες

Tesla: Όταν ο Έλον Μασκ στέλνει email οι εργαζόμενοι… ή υπακούουν ή παραιτούνται