Το σύνθημα «στροφή στην πρωτογενή παραγωγή» μπορεί να ακούστηκε πολύ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εν τούτοις χρειάστηκε να αλλάξει το γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα για να υπάρξει ώθηση.

Και τούτο διότι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από Ελληνες επιχειρηματίες όσο και από διεθνή κεφάλαια, κυρίως στο κομμάτι των επενδύσεων στις υδροπονικές καλλιέργειες κηπευτικών, με αιχμή την ντομάτα, πλέον παίρνει σάρκα και οστά.

Από τους πιο παλιούς στην αγορά, όπως το σχήμα των επιχειρηματιών Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Σταύρου Νένδου, Μιχάλη Αραμπατζή, Αχιλλέα Φώλια και Θέμη Μακρή, που συνασπίστηκαν υπό τη Wonderplant, και τους κυρίους Κωνσταντίνο Χαλιωρή, Θανάση Καλπίνη και Παναγιώτη Σίμου, οι οποίοι επίσης συνασπίστηκαν υπό τα Θερμοκήπια Θράκης, μέχρι νέους παίκτες που φιλοδοξούν να μπουν δυναμικά στον χώρο έχουν αναλάβει ή αναμένεται να αναλάβουν το επόμενο διάστημα μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων.

Ολοι τους θεωρούν ότι μέσω της υδροπονίας μπορούν να επιτύχουν σταθερές επιδόσεις και σχέσεις με το λιανεμπόριο φιλοδοξώντας σε πρώτη φάση να καλύψουν το κενό που παρατηρείται σήμερα μεταξύ ελληνικής παραγωγής και ζήτησης και σε δεύτερη φάση να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.

Σημειωτέον, οι επενδύσεις στην υδροπονική καλλιέργεια απαιτούν state of the art κλιματιζόμενα θερμοκήπια και συνοδεύονται πάντα από μια παράλληλη επένδυση σε εναλλακτική μορφή ενέργειας, κυρίως βιοαέριο, καθώς αποτελεί κλειδί στην αυτονομία της μονάδας, στην εξοικονόμηση σημαντικού μέρους του λειτουργικού κόστους και παράλληλα συμβάλλει στην κυκλική οικονομία. Γι’ αυτό εξάλλου και κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Παρακάτω το «business stories» επιχειρεί μια ακτινογραφία στην αγορά με βάση τα πρόσωπα που κινητοποιούν τις νέες μεγάλες επενδύσεις στον χώρο.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος / Wonderplant: Είδαν νωρίς τις ευκαιρίες και επενδύουν σε Δράμα και Δυτική Μακεδονία

Τις μεγάλες προοπτικές της υδροπονικής καλλιέργειας τις είχε εντοπίσει πολύ νωρίς η ομάδα των επιχειρηματιών πίσω από τη Wonderplant. Πρόκειται για τον κυρίους Θεοδωρόπουλο, Νένδο, Αραμπατζή, Φώλια και Θέμη Μακρή, μια ομάδα που έχει συνεταιριστεί και σε άλλες περιπτώσεις, με πιο γνωστή την Chipita.
Η Wonderplant, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2012, σήμερα σε έκταση 160 στρεμμάτων στην Πετρούσα Δράμας, που περιλαμβάνει 145.000 τ.μ. γυάλινα θερμοκήπια και 15.000 τ.μ. βοηθητικούς χώρους και συσκευαστήρια, παράγει περίπου 10.000 τόνους ντομάτα ετησίως σε τρεις διαφορετικούς τύπους (cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster, καθώς και την ντομάτα beef) μέσα από μια καθετοποιημένη διαδικασία από την καλλιέργεια έως τη συσκευασία. Η εταιρεία, που απασχολεί 165 άτομα προσωπικό (70% εξειδικευμένοι φυτοκόμοι, 16% τεχνικοί και 14% επιστημονικό προσωπικό), πλέον προχωράει σε νέα επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, για την προσθήκη επιπλέον 70 στρεμμάτων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασμού της Wonderplant, εκτός από το νέο θερμοκήπιο που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο των εγκαταστάσεών της, θα δημιουργηθούν νέα γεώτρηση, καθώς και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αλλά και νέος σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ετοιμάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Το σχέδιο ήδη έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανάπτυξη μονάδας θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας που θα συνοδεύεται από μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, ΣΗΘΥΑ).

Το εν λόγω σχέδιο είχε παρουσιαστεί ως ένα από τα είκοσι που είχε συμπεριλάβει η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του master plan για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών που θα πληγούν από τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης. Το σχέδιο της Wonderplant είναι άνω των 200 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίων 300 στρεμμάτων σε συνολική έκταση 600 στρεμμάτων όπου θα δημιουργηθούν υποδομές για την αυτονομία τους (τεχνητές λίμνες κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 19,21 εκατ. ευρώ, έναντι 21,648 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,25%. Τα καθαρά κέρδη ήταν 2,6 εκατ. ευρώ, από 3,15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κωνσταντίνος Χαλιωρής / Θερμοκήπια Θράκης: Νέα σημαντική επένδυση στην Ξάνθη

Στον κλάδο της υδροπονίας επενδύει περίπου εδώ και μία δεκαετία και η Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. με έδρα στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, την οποία δημιούργησαν οι εισηγμένες στο Χ.Α. Πλαστικά Θράκης της οικογένειας Χαλιωρή, που κατέχει ποσοστό 50,91%, και η εταιρεία χαλυβουργικών προϊόντων Ελαστρον, των κυρίων Καλπίνη και Σίμου.

Με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 196 στρέμματα στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης και στο Κορωπί Αττικής, τα Θερμοκήπια Θράκης αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα γεωθερμικά υδροπονικά θερμοκήπια στην Ευρώπη, παράγοντας κατά βάση ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες.

Πρόσφατο project της εταιρείας είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας με την κατασκευή νέων θερμοκηπίων στον Δήμο Τοπείρου, συνολικού ύψους 14,66 εκατ. ευρώ, μια επένδυση που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό, με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, από τη νέα επένδυση υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 60 νέες θέσεις εργασίας.

Η ενίσχυση της δυναμικότητας θα επιτρέψει την εταιρεία να διευρύνει και την εξαγωγική της δραστηριότητα καθώς σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων που παράγει διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Στόχος επίσης να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με την προσθήκη νέων κατηγοριών αγροτικών προϊόντων.

Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις των περίπου 12 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την εταιρεία το προηγούμενο διάστημα.

Η εταιρεία το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει να αναπτύξει την ετικέτα «Κήπος της Ξάνθης», αν και προς ώρας οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αγοράζουν την παραγωγή θέλουν ιδιωτική ετικέτα. Σε ό,τι αφορά τώρα την εικόνα των επιδόσεών της, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών το 2020 σημείωσε μια ελαφρά πτώση της τάξεως του 2,5%, καθώς έκλεισε στα 8,18 εκατ. ευρώ

Κωνσταντίνος Φιλιππίδης / ΕΝΤΕΚΑ: Από την πράσινη ενέργεια στην πράσινη γεωργία

Νέος παίκτης στον χώρο είναι και ο όμιλος ΕΝΤΕΚΑ, που κατά βάση δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο όμιλος συστήνοντας την εταιρεία Intelligent Green Crops δημιούργησε και λειτούργησε πέρυσι ένα πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο παραγωγής πράσινων λαχανικών και μυρωδικών. Το θερμοκήπιο υπό τον διακριτικό τίτλο «Μαγικός Κήπος» βρίσκεται στο Κάστρο Βοιωτίας καταλαμβάνοντας έκταση 25 στρεμμάτων με την πρόβλεψη να επεκταθεί στα 37 στρέμματα. Το ύψος της επένδυσης που ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας υπερέβη τα 6 εκατ. ευρώ.

Oι ενεργειακές ανάγκες του θερμοκηπίου καλύπτονται προσωρινά με βιομάζα για τη θέρμανση τον χειμώνα και με συστήματα τεχνητού δροσισμού για την ψύξη το καλοκαίρι. Αυτό, όμως, που σχεδιάζει η εταιρεία είναι η εγκατάσταση μονάδας ΣΗΘΥΑ για την αυτόνομη πλέον κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αφού τα θερμοκήπια συγκαταλέγονται στις πλέον ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.

Ψυχή της νέας επένδυσης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, που από το 1984 δραστηριοποιείται αδιαλείπτως στον τομέα των ΑΠΕ με την Ενεργειακή Τεχνολογία και Κατασκευές (ΕΝΤΕΚΑ). Δέκα χρόνια αργότερα, η πορεία του στις ΑΠΕ θα διασταυρωθεί με ένα παρόμοιο όραμα δύο νεαρών φοιτητών του Πολυτεχνείου και στενών φίλων, του κ. Παναγιώτη Λαδακάκου και του κ. Παναγιώτη Παπασταματίου. Από τότε οι τρεις τους θα ακολουθήσουν μια μεγάλη κοινή πορεία στην πράσινη ενέργεια που συνεχίζεται έως σήμερα.

Μιχάλης Λαμπρόπουλος / Edil: Σχέδιο για έξυπνη μονάδα υδροπονίας στη Μεγαλόπολη

Τη δημιουργία μιας έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη σχεδιάζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Edil Μιχάλης Λαμπρόπουλος πατώντας πάνω στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που πριμοδοτεί την περιοχή.

Η επένδυση αναμένεται να είναι άνω των 30 εκατ. ευρώ και θα προωθηθεί παράλληλα με το σχέδιο για τη δημιουργία σταθμού συμπιεσμένου φυσικού αερίου για την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λαμπρόπουλου προς τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 120 θέσεις εργασίας. Σημειωτέον, η πρόταση του κ. Λαμπρόπουλου ήταν μεταξύ των 20 πρώτων που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Δημήτρης Μηλιάκος / Bellamia Farms: Σε εξέλιξη η επένδυση στη Λαμία

Νέος παίκτης που όμως θα επιδιώξει ταυτόχρονα με την ελληνική αγορά να κυνηγήσει και τις εξαγωγές είναι η Bellamia Farms. Πρόκειται για την εταιρεία που σύστησε η Waterfall Capital Investors, fund ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, βάζοντας μπροστά τον πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρη Μηλιάκο. Ο τελευταίος έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην εταιρεία και συνεπικουρείται από τον κ. Σταύρο Ταμπάογλου, που έχει αναλάβει θέση διευθύνοντος συμβούλου.

Η Bellamia έχει συμφωνήσει με την ΕΤΑΔ για την εκμίσθωση 255 στρεμμάτων στη θέση Κοκκινόγεια του Δήμου Λαμιέων και το Αυλάκι του Δήμου Στυλίδας, προκειμένου να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας. Συγκεκριμένα, προωθεί την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων και υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας ντοματικών προϊόντων (σε τρεις ποικιλίες: μεγαλόκαρπη, κλωνάρι-τσαμπί και ντοματίνια), επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εγκατάσταση, εκτός από το θερμοκήπιο, θα διαθέτει και μονάδα ΣΗΘΥΑ, ισχύος 8,8 MW, μέσω της οποίας προβλέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα η δέσμευση της εκλυόμενης θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει βάλει στόχο να αξιοποιήσει και την έκταση 370 στρεμμάτων στην οποία παραμένουν εδώ και χρόνια τα κουφάρια των πάλαι ποτέ ισχυρών ελληνικών κλωστοϋφαντουργιών Βόμβυξ και Βομβυκρύλ.

Μάριο Ρίζος / Aurarius Investment: Μεγάλη επένδυση στη Μαγνησία

Σε μια σημαντική επένδυση στην ελληνική αγροτική παραγωγή θα προχωρήσει ο ελληνοαμερικανικός επενδυτικός βραχίονας με την ονομασία Aurarius Investment Group, με έδρα στην Καλιφόρνια και ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Μάριο Ρίζος.

Ο φάκελος της επένδυσης, που σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την υπαγωγή του στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. To fund στοχεύει μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ να αναπτύξει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας 150 στρεμμάτων στη Μαγνησία που θα συνδυαστούν με τη δημιουργία εγκαταστάσεων θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με απόδοση 10 MWh.

Στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας των υπό κατασκευή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων θα βρεθεί η παραγωγή ντομάτας και λαχανικών. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρεται στο φάκελο της Υδρανθός, είναι 25,6 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό η εταιρεία θα λάβει ως ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου επιχορήγηση ύψους σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Η Aurarius Investment Group, στην οποία καθήκοντα Operations & Regulatory Oversight έχει αναλάβει ο κ. Κώστας Δρίμερης, General Manager στην Αττική Οδό, εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί το 2011 με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με βιώσιμες μορφές αγροτικής παραγωγής καθώς και με τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με περιορισμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κωνσταντίνος Μαχαίρας / Sunterra: Στην υδροπονική επενδύουν πρώην στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος

Την αυξανόμενη δυναμική της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών θερμοκηπίου αντελήφθησαν πρόσφατα και τρία πρώην στελέχη του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, προχωρώντας στη σύσταση της Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια, με στόχο να παράγουν σταθερή ποσότητα εξαγώγιμων προϊόντων υψηλής ποιότητας, ξεκινώντας από την ντομάτα.

Ειδικότερα, στη Sunterra συμμετέχουν, με ποσοστό 25% ο καθένας, οι κύριοι:

Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΒ και απερχόμενος πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Τρύφων Κολλίντζας, πρώην ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΑΒ και πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών.
Δημήτρης Πρίντζιος, ο οποίος ήταν SVP Buying στη Διεύθυνση Αγορών του ομίλου ΑΒ και έχει οριστεί πλέον διαχειριστής της εταιρείας.
Κωνσταντίνος Καζαντζής, ιδιωτικός υπάλληλος.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν θα γίνει Γ’ παγκόσμιος πόλεμος (upd)

Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πρόωροι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Βασίλης Κορκίδης: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ελλείψεις, αλλά από επώδυνες αυξήσεις»