Επενδύσεις

Prodea: Αναζητά ευκαιρίες στα οικιστικά ακίνητα, επιθετική πολιτική στα logistics

  • Στεφανία Σούκη


H ΑΕΕΑΠ εξετάζει αυτή την στιγμή επενδύσεις και projects άνω των 400 εκατ. ευρώ

Ευκαιρίες σε οικιστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών αναζητεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία παράλληλα συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικά ‘’πράσινα’’ γραφεία, έχοντας να επιδείξει το τελευταίο καιρό και πιο επιθετική πολιτική στο κομμάτι των logistics.

Στα πλάνα της μεγαλύτερης εγχώριας Επενδυτικής Ακινήτων, με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου της, αναφέρθηκε χθες η διοίκηση της εταιρείας υπό τους Χρ. Παραχριστοφόρου και Αρ. Καρυτινό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Καρυτινός «η εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα ενεργή σε σχέση με νέες επενδύσεις κι εξετάζει ακίνητα και επενδυτικά projects που αντιστοιχούν σε μία αξία άνω των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βελτιώσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό της και τους κλάδους όπου επενδύει. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τομέας των logistics, επίσης τα πράσινα γραφεία και ο τουριστικός τομέας, μέσω του νέου επενδυτικού φορέα που έχει συσταθεί (σ.σ. από κοινού με την Ιnvel και την Yoda του ομίλου Παπαλέκκα)».

Σε σχέση γενικότερα με την πορεία του εγχώριου real estate ο κ. Καρυτινός ανέφερε ότι υπήρξε αρκετή κινητικότητα και ζήτηση εν μέσω Covid 19 σε συγκεκριμένα ακίνητα που βγήκαν στην αγορά.

«Πιστεύουμε ότι εφόσον ελεγχθεί η πανδημία- κάτι που ελπίζουμε έως τα τέλη του έτους- όλες οι διαδικασίες στην αγορά θα επιταχυνθούν. Ειδικά στον τομέα των γραφείων, τα ενοίκια για ποιοτικούς χώρους εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά και όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής η τηλεργασία δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση για τους λεγόμενους καλούς χώρους. Η δική μας άποψη είναι ότι το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια ειδικά στα γραφεία θα είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των χωρών. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια αυτή θα είναι η τάση και ήδη οι χώροι υψηλής ποιότητας- ακόμη και τώρα όπου υπάρχει η τηλεργασία και δεν έχει φανεί πλήρως ο αντίκτυπος στην αγορά πανευρωπαϊκά- έχουν μεγάλη ζήτηση. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αντίστροφο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ότι δηλαδή είμαστε μία χώρα χαμηλής προσφοράς. Δεν βλέπω τίποτα… σεισμικό να συμβαίνει στην κατηγορία των γραφείων».

Ο κ. Καρυτινός θεωρεί ότι ένας τομέας που επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι και το οικιστικό: «Αρχίζουμε να κοιτάμε προσεκτικά τα οικιστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, ένας τομέας που θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί εκ νέου η Golden Visa και υπάρξει και η κινητικότητα με την προσέλκυση νέων αγοραστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό λόγω και του νέου project του Ελληνικού». Προτεραιότητα δίνεται στα νότια προάστια της Αθήνας χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλες περιοχές.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων της εταιρείας, η διοίκηση ανέφερε ότι εξετάζει «όλες τις εναλλακτικές για το πώς θα προχωρήσει με τα σχέδιά της, μία από αυτές είναι και η έκδοση ομολόγου ή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο δεν έχουμε συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε αυτή την στιγμή».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Prodea Investments αποτελούνταν συνολικά από 359 εμπορικά ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.236 χιλ. τ.μ. και αξίας 2,123 δισ. ευρώ σύμφωνα με σχετική εκτίμηση των ανεξάρτητων τακτικών εκτιμητών.