Στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του Ιωάννη Σμυρλή, Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γεωργίου Κορμά – Economist, Real Estate Professional, Ιωάννη Γκάνου – CEO, Alpha Astika Akinita, Στέφανου Βλαστού Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ και Μάξιμου Καλατζή – Διευθύνων Σύμβουλος Makt αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας μας.

Ο κύριος Σμυρλής ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας στο ερώτημα, πως αποτυπώνεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αναφέροντας «Το real estate όπως και ο τουρισμός είναι παραδοσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Βάλαμε ένα στόχο να ξαναβρούμε το μπραντ, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες των ξένων επενδύσεων. Σε τρία χρόνια έχουμε 8 δισ. στρατηγικές Επενδύσεις έναντι 1 δισ. τα προηγούμενα 8 χρόνια».

Από αριστερά: Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γεώργιος Κορμάς, Economist, Real Estate Professional, Ιωάννης Γκάνος, CEO, Alpha Astika Akinita, Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ και Μάξιμος Καλατζής, Διευθύνων Σύμβουλος Makt

Και συνέχισε: «Το μομεντουμ για την Ελλάδα είναι διαφορετικό γιατί χειριστήκαμε ως ευκαιρία την κρίση. Η προοπτική μπορεί να είναι καλή απλά να πρέπει να κρατήσουμε την σταθερότητα και το προφίλ της χώρας που έχει βγει προς τα έξω».

Έκλεισε την τοποθέτηση του με τις εκτιμήσεις του για το πως μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει προβλήματα που εμφανίζονται σε άλλες χώρες και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που υιοθετούνται από την Ελλάδα; Συγκεκριμένα ανέφερε «Έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη χώρα στο top 10 των επενδυτικών προορισμών το 2021. Δουλεύουμε το silver economy, παράλληλα ενισχύουμε τους ψηφιακούς νομάδες.

Ο τουρισμός κάνει συνεχώς ρεκόρ και αυτό δημιουργεί ανάγκες για νέες επενδύσεις και κατασκευές. Δουλεύουμε ξεχωριστά τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές για όλες τις επενδύσεις».

Βλαστός: Η ΕΤΑΔ θα είναι πυλώνας προσέλκυσης για νέες επενδύσεις για τη χώρα

Τη συζήτηση άνοιξε ο κύριος Βλαστός λέγοντας πως η ΕΤΑΔ θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα ακίνητα όπως τουριστικού ενδιαφέροντος, ενεργειακά, logistics και ακίνητα του πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Είναι οι τομείς που θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το κομμάτι της ρηχής αγοράς. Έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις της χώρας».

Ακολούθως τόνισε, «Η ΕΤΑΔ έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως “disruptor”. Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε και επενδύουμε σε μια σειρά από ακίνητα όπως στο Ναύπλιο, στο Ηράκλειο, στο Ξενία Πάρνηθας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Είναι πράγματα αυτονόητα αλλά δεν γινόταν στο παρελθόν» ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση σημείωσε ότι θα είναι πυλώνας προσέλκυσης για νέες επενδύσεις για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Nέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Χάρης Βαφειάς: Αυξήθηκαν κατά 15.400% (!) τα καθαρά κέρδη της Ιmperial Petroleum

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και πότε – Οδηγός του υπουργείου