Από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, όταν και το εμβληματικό αυτό ακίνητο κατακυρώθηκε στα 2.761.000 ευρώ όλοι αναζητούσαν να βρουν τον νέο ιδιοκτήτη του, με διάφορα σενάρια να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, νέος ιδιοκτήτης του εμβληματικού ακινήτου στην Ύδρα είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Κάτσος, πρώην ιδιοκτήτης της Pharmathen και βασικός μέτοχος της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως πρόκειται για ιδιωτική αγορά και δεν σχετίζεται με τις επενδυτικές δραστηριότητες του επιχειρηματία.

Ποιος είναι

Ο Βασίλης Κάτσος διαδεχόμενος τον πατέρα του Νίκο Κάτσο, το 1993 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Pharmathen Α.Ε., και μαζί με την αδελφή του κατάφεραν να αναπτυχθεί ταχύτατα με σημαντικές επενδύσεις και να συμπεριληφθεί η εταιρεία στις μεγάλες του κλάδου στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των μετοχών της φαρμακευτικής εταιρείας αποκτήθηκε το 2015 από κεφάλαια υπό τη διαχείριση της BC Partners έναντι 475 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσω της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital, η οικογένεια Κάτσου υλοποίησε μεταξύ άλλων επενδύσεις την «Παλίρροια» και την Cafetex (Coffeeway), ενώ αποκτήθηκε και ποσοστό στο project στο Ελληνικό.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Καλό Λιβάδι η οποία πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για την αγορά του ακινήτου, έχει ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Παναγικώτη Σελλά και εδρεύει στη ΛΚ. Κηφισίας 44 στο Μαρούσι, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της VNK Capital.

Το μοναδικό ακίνητο

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για το ακίνητο ξεκίνησε με την τιμή εκκίνησης στα 2.055.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε, μετά από δίωρη παράταση, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, οπότε και άλλαξε χέρια με 706.000 ευρώ παραπάνω, στα 2,76 εκατ. ευρώ. Το σφυρί χτύπησε κανονικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κόρης του εκλιπόντος Μαρίας να ανακόψει τον πλειστηριασμό μέσω ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου και απορρίφθηκαν.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά ακίνητα του κοσμοπολίτικου νησιού καθώς αναπτύσσεται σε λόφο «αντικρίζοντας» όλο το λιμάνι και το παραθαλάσσιο κέντρο της Ύδρας.

Για τον Δημήτρη Κοντομηνά το νησί αποτελούσε αγαπημένο προορισμό ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Ενδεικτικό της μεγάλης αδυναμίας του στην Ύδρα είναι το γεγονός ότι μετά το θάνατό του, προ τριμήνου, εκεί εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στις 14 Μαρτίου, μια ημέρα πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το ακίνητο ανήκε από το 1995 στην εταιρεία «Διευρωπαϊκή Επενδύσεων- Οικονομικοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» που εδρεύει στο γνωστό συγκρότημα της Demco επί της Αττικής Οδού και η κατάσχεση του έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2021 υπέρ της Eurobank, -που είναι και η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού-, για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), η οποία είχε εγγράψει προσημείωση από το 2010 για 2,6 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο, έκτασης 363,14 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Κάβος και η οικία, κατά την αρχική της φάση αποτελείτο από έξι κύρια δωμάτια και λοιπά χρειώδη, επιφανείας 230,22 τ.μ., με βοηθητικό χώρο επιφάνειας 69,50 τ.μ.

Σε τρία επίπεδα

Με βάση την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία, σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας (πάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), η οποία έχει ανακαινιστεί με άριστης ποιότητας υλικά πρόσφατα και όπως διαπιστώθηκε κατά την επί τόπου αυτοψία διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον φάκελο της οικοδομικής αδείας, αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες:

-Στην πρώτη στάθμη περιλαμβάνει υδατοδεξαμενή βάσει εγκεκριμένων σχεδίων.

-Στη δεύτερη στάθμη υπάρχει κύριος χώρος 220,22 τ.μ., ενώ έχει δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος επιφάνειας 5,25 τ.μ. κάτω από εξωτερική κλίμακα ανόδου στον όροφο, και ημιυπαίθριος χώρος επιφάνειας 45,40 τ.μ., με αυθαιρεσίες που έχουν τακτοποιηθεί.

-Στην τρίτη στάθμη βρίσκεται η κύρια κατοικία εμβαδού 227,74 τ.μ., όπου επίσης υπάρχουν υπό τακτοποίηση αυθαίρετες επεκτάσεις.

Η κατοικία αποτελείται από καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, λουτρό και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο. Η στάθμη αυτή κατά ένα μεγάλο τμήμα της δεν έχει φυσικό φωτισμό (λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους). Σε παραπάνω στάθμη περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο.

Έχει δάπεδα και εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και λουτρά πολυτελούς κατασκευής και για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

Στην έκθεση τονίζεται ότι διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας, ενώ χαρακτηρίζεται ως «πολυτελώς ανακατασκευασμένη κατοικία συνολικής επιφάνειας 453,21 τ.μ.». Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ο άριστος βαθμός συντήρησης του κτιρίου (όσο αυτό ήταν εφικτό από την εξωτερική επιθεώρηση).

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, στο ακίνητο διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες για τις οποίες προκύπτει η υπαγωγή τους στις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων διατάξεις των σχετικών νόμων.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι ακόμα δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο του Ν. 4178/2013 και ότι συγκεκριμένα έχουν εξοφληθεί 25 από τις 60 δόσεις. Έτσι από την αγοραία αξία του ακινήτου αφαιρέθηκε το υπόλοιπο του προστίμου ύψους 7.500 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, βάσει συγκριτικών στοιχείων και με δεδομένη την ποιότητα κατασκευής – ανακατασκευής, την άριστη θέση με άμεση πρόσβαση από και προς το λιμάνι, αλλά και την απεριόριστη θέα, προέκυψε ως εύλογη τιμή τα 4.551,50 €/τ.μ.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα… Μυκόνου με επώνυμα σφυριά και αναστολές (pics)

Ποια αγαθά και υπηρεσίες διατηρούν ή αλλάζουν συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

Έρχονται νέες λίστες με «μαύρο χρήμα» κρυμμένο στο εξωτερικό