«Είμαστε άνθρωποι των έργων κι όχι των λόγων». Με αυτή τη φράση η νέα διοικητική ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Παν. Σταμπουλίδη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον των δημοσιογράφων σε μία εκδήλωση κατά την οποία ανέπτυξαν το σχεδιασμό του Ταμείου για τους προσεχείς μήνες.

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά από το newmoney για το εάν το 2022 μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Πολίτης εμφανίστηκε σίγουρος ότι ακόμη και να ξεπεραστεί αρκεί να μην μεταβληθεί η διαταραχθεί το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Ένα περιβάλλον στο οποίο η πανδημία μπορεί να έχει επηρεάσει σημαντικά, εν τούτοις καταγράφεται μία σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως εξάλλου κατέδειξαν και οι τελευταίοι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ. «Θέλουμε να καβαλήσουμε το ‘κύμα’ που έχει δημιουργηθεί», σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης.

Ο κ. Δημήτρης Πολίτης

Πάντως εάν επιβεβαιωθούν τα λεγόμενα του τότε το 2022 θα αποτελέσει μία απ’ τις ελάχιστες χρονιές που θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους των εσόδων, αν και η νέα διοίκηση έσπευσε να τονίσει ότι ζητούμενο για το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί μόνο το έσοδο από κάθε αποκρατικοποίηση ή αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας αλλά το τοπικό οικονομικό αντίκτυπο που θα δημιουργήσει.

Ήδη πάντως μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς θα έχουμε εξελίξεις σε μία σειρά από πρότζεκτς.

Έτσι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Βόρειας Αφάντου (γκολφ) στην εταιρεία Μ.Α. Angeliadis του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη, κλείνοντας έτσι μία πολυετής εκκρεμότητα. Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο κ. Αγγελιάδης συμφώνησε να δώσει με τη σειρά του την προς αξιοποίηση έκταση στον όμιλο Μήτση. Κάτι για το οποίο επισήμως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε χθες άγνοια, αν και ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται απ’ τους όρους του διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί.

Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Italgas για to 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής προσφέροντας συνολικά 733 εκατ. ευρώ. «Η επιτυχία εκτός από το τίμημα που δόθηκε, είναι ότι από τη στιγμή της προσφοράς μέχρι τις υπογραφές έγιναν όλα γρήγορα», τόνισε ο κ. Πολίτης.

Στο μεταξύ θα γίνει εντός των προσεχών ημερών και η ανακήρυξη της Reds προτιμητέος επενδυτής για την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου έχοντας επικρατήσει στο eauction που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο θα ανακηρυχθεί και ο προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο «φιλέτο» στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος διαγωνισμός της χρονιάς με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό να έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα. Μάλιστα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έλεγε χθες πως ήδη υπάρχουν 9 ενδιαφερόμενοι για την έκταση που έχουν καταθέσει σχετικό φάκελο.

Από εκεί και έπειτα το μεγάλο στοίχημα, όπως παραδέχθηκε, είναι τα πρότζεκτς που δρομολογούνται για το 2022. Σε αυτά θα είναι ο νέος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, που ήδη προετοιμάζεται, ξεχωρίζει. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη μάλιστα μπορεί ο διαγωνισμός να είναι στον αέρα ακόμα και τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα, η Εγνατία Οδός έχει δρόμο ακόμη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ να σημειώνει πως στόχος είναι το οικονομικό κλείσιμο, να προλάβει να γίνει προς το τέλος του 2022, με την ολοκλήρωση της μεγάλης λίστας των προαπαιτούμενων.

Για τις Αποθήκες Φυσικού αερίου Καβάλας, σημείωσε ότι ήδη έχει περάσει από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και μεταφράζεται η πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές και άμεσα θα δημοσιευθεί. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Από εκεί και έπειτα μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι Καβάλας και λίγο αργότερα, πιθανόν το Μάρτιο, θα ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Όπως εξήγησε ο κ. Πολίτης, το λιμάνι της Καβάλας απαιτεί πιο απλή διαδικασία γιατί είναι υποπαραχώρηση, Επίσης κοντά στο Πάσχα αναμένεται να ακολουθήσουν αυτές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Την ίδια ώρα παραδέχθηκε ότι για το λιμάνι του Ηρακλείου, που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Εντός του πρώτου τριμήνου επίσης στόχος είναι η κατάληξη του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ. Όπως έλεγε ο κ. Πολίτης αυτή τη στιγμή είναι ανοικτός ο τρίτος γύρος σχολίων των 3 επενδυτών, στη σύμβαση ενοικίασης. Το εργοστάσιο πρέπει να δοθεί εν λειτουργία, σημείωσε, και διευκρίνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ για λογαριασμό των υπουργείων.

Στις προθέσεις της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ επίσης είναι η επίσπευση σειράς τοπικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την έναρξη του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Πύλου προ ημερών, αναμένεται να ξεκινήσει και αυτός για τη Μαρίνα των Mega Yacht στην Κέρκυρα. Επίσης κινητικότητα θα υπάρξει και στα ιαματικά λουτρά, με τις Θερμοπύλες και τα Καμένα Βούρλα να είναι και τα πιο ώριμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τους. Σημειωτέον πως προ ημερών ξεκίνησε και ο διαγωνισμός για το κτίριο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης πως η διαδικασία του διαγωνισμού για το μειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν πρόκειται να επανεκκινήσει εάν δεν φύγει η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

Σε ο,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Πολίτης αρνήθηκε ότι «είναι παρκαρισμένη», σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα λέγοντας παράλληλα πως «περιμένουμε το δικαστήριο».

Τα νέα έργα Ωρίμανσης

Στη νέα στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ ξεχωριστή θέση έχει η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων της οποία προΐσταται ο κ. Σταμπουλίδης. Υπενθυμίζεται πως η Μονάδα αυτή έχει αναλάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προχωρήσει την ωρίμανση έργων ώστε να προλάβει η Δημόσια Διοίκηση τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για σημαντικά έργα όπως το ΟΑΚΑ, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, 80 νοσοκομεία και 35 Εθνικοί Δρυμοί.

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα ποσό για την αναβάθμιση των υποδομών της, όπως τα νοσοκομεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα δάση. Έχουμε στελεχώσει ήδη την ομάδα μας και προχωράμε με γρήγορο ρυθμό την ωρίμανση σημαντικών έργων», εξηγούσε ο κ. Σταμπουλίδης αποκαλύπτοντας πως στα πρώτα 7 προτζεκτς, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, που ανέλαβε η Μονάδα θα έρθουν περίπου στα μέσα του μήνα να προστεθούν και τέσσερα νέα.

Προς το παρόν άμεσα προετοιμάζονται τα εξής έργα:

  • Ο  καθαρισμός διάνοιξη και δασοπροστασία 35 Εθνικών Δρυμών, έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Ενέργειας
  • Η συντήρηση του ΟΑΚΑ, το εμβληματικό έργο που δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η προκήρυξη θα γίνει πριν το τέλος του έτους
  • Η ωρίμανση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ειδικά το μεγάλο κομμάτι που αφορά τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο, ώστε στις αρχές του δεύτερου τριμήνου να βγει η πρόσκληση στους επενδυτές.
  • Η ωρίμανση των 8 νοσοκομείων που θα γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές του, ενώ ακολουθούν ακόμη 72 που προτεραιοποιεί το υπουργείο Υγείας
  • Η αναβάθμιση 150 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα
  • Εμβληματικά έργα της Δημόσιας Διοίκησης όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών που θα μεταφερθεί από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο.

Στα νέα έργα, όπως αποκάλυψε ο κ. Σταμπουλίδης συμπεριλαμβάνονται δύο σημαντικά πρότζεκτς που αφορούν Logistics και τα οποία η σκέψη είναι να αναπτυχθούν μέσω ΣΔΙΤ. Το πρώτο αφορά το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σε συνεργασία με την ΓΑΙΟΣΕ θα επιχειρηθεί η ένταξη του στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία ενός hub logistics στο Δήμο Φυλής στην Αττική, σε μία μεγάλη έκταση που γειτνιάζει με την Αττική οδό όπου θα μετεγκατασταθούν όλες οι μονάδες που σήμερα βρίσκονται στον Ελαιώνα.

Διαβάστε ακόμη:

Η Dory πάει DK, η Αττικής στην Ellington, ο ΓΑΠ… κάλτσες, ο Σκρέκας πήγε στον μέγα Αλεξέι, ενώ Hines και Μέλισσα ψάχνονται 

Lamda: Επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το νέο hub στο Ελληνικό (pics)

MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις