«Οποιος προλάβει» φθηνές γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς, παρά τα σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις που καταγράφονται  λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η χρονιά, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μικρή παράταση για να ολοκληρωθούν έως μέσα Ιανουαρίου με τις σημερινές αντικειμενικές –και όχι τις αυξημένες που θα ισχύσουν το 2022- οι μεταβιβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να συντάσσονται από εφέτος.

Καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικά πιεσμένος και οι εφορίες καθυστερούν στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που απαιτούνται, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ανοίξει και η πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταβιβάσεων MyProperty. Πρόκειται για επανάσταση, καθώς όχι μόνον θα επιταχύνει τις συναλλαγές, αλλά επιχειρεί να κάνει “by pass” στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία με τις περιττές (ή και αδιαφανείς ίσως σε κάποιες περιπτώσεις εκτός σχεδίου και αντικειμενικού συστήματος αξιών ακινήτων) επισκέψεις  και συναλλαγές στα τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ της χώρας.

Ωστόσο το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν λύνεται έτσι για τα χιλιάδες νοικοκυριά, των οποίων τα συμβόλαια έχουν μείνει «στον αέρα» λόγω καθυστερήσεων σε άλλους φορείς και στάδια: ακόμα και αν οι ΔΟΥ έβγαζαν αυθημερόν  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, οι χρόνοι έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους δήμους, οι τακτοποιήσεις τετραγωνικών ή αυθαιρέτων, οι έλεγχοι που απαιτούνται στα συμβολαιογραφικά γραφεία για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ ή άλλες οφειλές και βάρη, καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των χιλιάδων γονικών παροχών, δωρεών και αγοραπωλησιών που έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Στον αέρα» τα νοικοκυριά

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μπει σε έξοδα ήδη για να προλάβουν έως 31 Δεκεμβρίου όχι μόνον τις νέες αντικειμενικές που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τις τακτοποιήσεις τετραγωνικών στους δήμους  (αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών) καθώς και τις μεταβιβάσεις με βεβαίωση μηχανικού αντί ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου (αρμοδιότητας υπουργείου Περιβάλλοντος) . Γιατί όλα αυτά μεταφράζονται σε παγίδα έξτρα φόρων, αμοιβών  και χρεώσεων που δεν είχαν σκοπό να επωμιστούν όσοι ξεκίνησαν για να κάνουν συμβόλαιο τις τελευταίες 100 ημέρες του χρόνου, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις για τις αφορολόγητες γονικές παροχές, τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κλπ.

Για αυτούς τους λόγους και πολλοί συμβολαιογράφοι προειδοποιούν ή διώχνουν πλέον πελάτες που δεν προλαβαίνουν να ξεπεράσουν εγκαίρως τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και εξ αποστάσεως ή λάθος συνεννοήσεων που έχουν ανακύψει.

Διαβάστε ακόμη

Η Dory πάει DK, η Αττικής στην Ellington, ο ΓΑΠ… κάλτσες, ο Σκρέκας πήγε στον μέγα Αλεξέι, ενώ Hines και Μέλισσα ψάχνονται 

Λας Βέγκας: Αυτό είναι το νέο resort αξίας 4,3 δισ. – Διαθέτει «βίλες» και «παλάτια» με $15.000 τη βραδιά (pics)

Lamda: Επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το νέο hub στο Ελληνικό (pics)