Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, επισκέφτηκε τη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, στα πλαίσια επίσκεψης στην περιοχή για την ανάπτυξη επενδύσεων στον τουρισμό, στη βιομηχανική παραγωγή, στην έρευνα και την καινοτομία.

«Η προσωπική της ασφάλεια έτρεχε για να μαζέψει τα αδέσποτα σκυλιά, ώστε να μην επιτεθούν στην πρέσβη. Αυτό εγώ το λέω γελοιοποίηση» θυμάται ο Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), που ήταν παρών σε εκείνη την επίσκεψη της Κέιτ Σμιθ.

Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ)

Προφανώς τα αδέσποτα σκυλιά δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΒΙΠΕ της Πάτρας – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που την στοιχειώνει η είδηση ότι μεγάλη πολυεθνική βάζει «λουκέτο» και απολύσει δεκάδες εργαζόμενους. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό της έλλειψης μέριμνας και φροντίδας για τους χώρους όπου χτυπά η καρδιά της μικρομεσαίας βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας.

Οι υποδομές στις ΒΙΠΕ της Ελλάδας καταγράφουν βασικές ελλείψεις, σε κρίσιμους τομείς, ελλείψεις που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και περιορίζουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.

Οι βασικότερες εντοπίζονται σε:

– έλλειψη συνδεσιμότητας με τα εθνικά δίκτυα μεταφορών (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο)
– προβληματική διαχείριση απορριμμάτων/αποβλήτων και βιολογικών καθαρισμών
– παρωχημένες ενεργειακές υποδομές με ανεπαρκείς υποσταθμούς και απουσία ΑΠΕ
– ελλιπής ηλεκτροφωτισμός, προβληματικά οδικά δίκτυα, έλλειψη περιφράξεων
– ανεπαρκής κάλυψη για πρόσβαση στο διαδίκτυο

«Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι ενώ η παραγωγική μου μονάδα βρίσκεται στην ΒΙΠΕ της Πάτρας, τα γραφεία της εταιρίας αναγκάζομαι να τα διατηρώ μέσα στην πόλη, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στο διαδίκτυο στη ΒΙΠΕ. Μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε κάποιες στοιχειώδεις ταχύτητες. Ήταν τόσο ανεπαρκές το δίκτυο που ειλικρινά το λογιστήριο δεν μπορούσε να δει την παραγωγή ακόμα και μέσα στο δικό μας χώρο» περιγράφει ο Π. Μαντάς.

Η χρυσή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι μεγαλύτερες ΒΙΠΕ της Ελλάδας βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη (Σίνδου), Πάτρα, Βόλο, Αττική (Σχιστού), Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο, Τρίπολη και Κομοτηνή.

Η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στην Σίνδο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με πάνω από 800 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 600 ενεργές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις

Συνολικά στην χώρα λειτουργούν περίπου 30 «επίσημες» ΒΙΠΕ και φιλοξενούν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιομηχανικές μονάδες, που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Πολλές από αυτές έχουν έντονα εξωστρεφές προφίλ. Συνολικά, η παραγωγή αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε πάνω από 5% του ελληνικού ΑΕΠ. Ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, εφόσον υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις.

«Οι επιχειρήσεις των ελληνικών ΒΙΠΕ είναι ανάλογες με αυτές της γερμανικής ‘Mittelstand’, δηλαδή των μεσαίων επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ‘καρδιά της οικονομίας της Γερμανίας’. Έχουμε επιχειρήσεις πολύ δυναμικές και εξωστρεφείς, επιχειρήσεις που βρίσκονται στον έλεγχο Ελλήνων επιχειρηματιών. Οι ΒΙΠΕ μπορούν να λειτουργήσουν ως cluster, όπως γίνεται ήδη σε Ιταλία και Γερμανία, και να αναπτύξουν συνέργειες που θα τις καταστήσουν οικονομικούς κολοσσούς» σημειώνει ο Π. Μαντάς. «Η ελληνική πολιτεία – εκτός από την αναζήτηση ξένων επενδυτών- πρέπει να ‘ακούει’ περισσότερο και την ελληνική βιομηχανική επιχείρηση ώστε να λύνονται τα προβλήματα και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης» καταλήγει ο Π. Μαντάς.

«Η γερμανική Mittelstand: ένα μοντέλο οικονομικής επιτυχίας»: Έτσι διαφημίζει η γερμανική κυβέρνηση τις μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας που ανέρχονται σε πάνω από το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στη Γερμανία.

Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανακοίνωσε, τον Απρίλιο, την έναρξη διετούς επενδυτικού σχεδίου για τις ΒΙΠΕ, που φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1970.

Η ΕΤΒΑ έχει σήμερα την εκμετάλλευση και διαχείριση 25 Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.), την εκμετάλλευση με εκχώρηση της διαχείρισης σε 2 ΒΙ.ΠΕ. ενώ συνεχίζει τη δημιουργία νέων.

Το σχέδιο προβλέπει χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος εκ των οποίων θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που θα διατεθούν για το «λίφτιγνκ» των ΒΙΠΕ σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα, Πάτρα, Μελιγαλά και Ηράκλειο. Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών 1.000 στρεμμάτων στις βιομηχανικές περιοχές της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Μέρος του κόστους για τις αναπλάσεις θα κληθούν να καταβάλλουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ:

«Δεδομένου ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων Βιομηχανικών Πάρκων δεν έχει μπει ούτε καν ένα καρφί τα τελευταία 50 χρόνια και μόνον το γεγονός, ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στις ΒΙΠΕ αποτελεί ‘είδηση’. Προκειμένου όμως αυτά να μετασχηματιστούν και σε «καλή» είδηση για τα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, το επενδυτικό πλάνο, πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων».

Οι 22 τοπικοί σύνδεσμοι του ΠΑΣΕΒΙΠΕ έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των πιο άμεσων αναγκών ώστε σε κάθε Επιχειρηματικό Πάρκο να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που οι ίδιες οι εταιρείες κρίνουν ως πιο κρίσιμα.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η διόρθωση, η αντίδραση της αγοράς και τα μεσαία «διαμάντια» που κάνουν ράλι έως 90%

Θεόδωρος Φέσσας: Επενδυτική «επίθεση» παντού από τον όμιλο Quest με στόχο έσοδα άνω του 1,5 δισ.

Ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου το deal για το «Skyline»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ