Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να μοιάζει έτοιμο να αλλάξει «πίστα» και τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι οι καλύτερες μέρες είναι προ των πυλών, ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν να καβαλήσουν το «άρμα» της εν εξελίξει ανόδου, η οποία υπόσχεται μεγάλες μελλοντικές αποδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη «μετράει» κέρδη άνω του 12% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ από τις αρχές του έτους το ράλι υπερβαίνει το 30%. Τα blue chips, όπως είναι εύλογο, είναι οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές».

Όμως, η αύξηση του επενδυτικού ρίσκου και η προσπάθεια διάχυσης της ανόδου δεν έχουν αφήσει παραμελημένη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία βλέπει τα ετήσια κέρδη να διαμορφώνονται στο +30%, με τη μεταβολή στο 30ήμερο να καθορίζεται άνω του 13%.

Οι επενδυτές έχουν ξεχωρίσει αρκετά «διαμαντάκια», τα οποία υπόσχονται γενναιόδωρες αποδόσεις αλλά και σημαντικά μερίσματα, δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας του α’ τριμήνου, των ευοίωνων προοπτικών της οικονομίας ευρύτερα, αλλά και της διαφαινόμενης πολιτικής σταθερότητας.

Το τεχνολογικό «τρίο»

Από τους μεγάλους κερδισμένους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι, αναμφίβολα, οι τεχνολογικές/πληροφορικές εταιρίες, οι οποίες εμφανίζουν εντυπωσιακές επιδόσεις, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τα μεγάλα project του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου από το ράλι του διεθνούς τεχνολογικού κλάδου.

Η Epsilon, για παράδειγμα, κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τρυπώντας το «ταβάνι» των 8 ευρώ και μετρώντας σωρευτική άνοδο σχεδόν 25% μέσα στο 2023. Αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίησή της να οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς τα 450 εκατ. ευρώ.

Η διαχρονική πορεία της Epsilon

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Profile, η μετοχή της οποίας προσεγγίζει το ορόσημο των 4 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% από τις αρχές του έτους και κατά 17% από τις αρχές του Μαΐου. Η χρηματιστηριακή της αξίας κυμαίνεται στις παρυφές των 100 εκατ. ευρώ.

Η Entersoft, από την πλευρά της, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, έχοντας ως στόχο να επιστρέψει στο ορόσημο των 6 ευρώ, το οποίο συνιστά το υψηλότερο όλων των εποχών. Το φετινό ράλι ήδη ανέρχεται κοντά στο 30%, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.

Οι δύο κατασκευαστικές

Πέραν της πληροφορικής, όμως, εξίσου υψηλές επιδόσεις παρατηρούνται και στις κατασκευαστικές, με την ΑΒΑΞ, για παράδειγμα, να ξεπερνά το 1,1 ευρώ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021, εμφανίζοντας συνολική μεταβολή άνω του 40% μέσα στο 2023. Τα κέρδη στο τελευταίο 30ήμερο, δε, ανέρχονται σε τουλάχιστον 22%.

Η πορεία της ΑΒΑΞ στην τελευταία 5ετία

Η Intrakat, ταυτόχρονα, έχοντας κέρδη άνω του 27% μέσα στο έτος, διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022, παραμένοντας σταθερά άνω του 1,8 ευρώ. Οι προοπτικές, μάλιστα, είναι τεράστιες, δεδομένου ότι η εταιρεία αποτελεί αυτήν την στιγμή τη Νο.2 κατασκευαστική στη χώρα.

Η τετράδα – φωτιά

Από εκεί και πέρα, η Cenergy, η οποία μόλις την Πέμπτη αποχαιρέτησε τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, προκειμένου να εισαχθεί στον «25άρη», έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 90%, ευρισκόμενη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στην ισχυρή κερδοφορία και τις ευοίωνες προοπτικές.

Η διαχρονική πορεία της Cenergy

Η Fourlis, την ίδια ώρα, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, μετρώντας άνοδο 40% από τις αρχές του 2023, ενώ η Ideal, χάρη στο μπαράζ εξαγορών, έχει καταφέρει να αυξήσει την αξία της κατά 40% μέσα στο τρέχον έτος, σκαρφαλώνοντας στην περιοχή των 5 ευρώ -για πρώτη φορά στην τελευταία 20ετία.

Φυσικά, από τους κερδισμένους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ΕΧΑΕ, η οποία έχει αξιοποιήσει στο έπακρον την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και την αισθητή βελτίωση της εικόνας του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να καταγράφει κέρδη 65% μέσα στο 2023, φθάνοντας έως το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας (5,2 ευρώ), προτού διορθώσει στα όρια των 5 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Θεόδωρος Φέσσας: Επενδυτική «επίθεση» παντού από τον όμιλο Quest με στόχο έσοδα άνω του 1,5 δισ.

ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Φόροι για «Κροίσους» των 50.000 ευρώ

Μεταβιβάσεις: Πώς να «ξεμπλοκάρετε» το ακίνητό σας από τον δήμο μέσα σε 5 ημέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ