Ο πήχης των ετήσιων εσόδων του ομίλου Quest άρχισε να ανεβαίνει πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ και η μέχρι τώρα πορεία του επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του πενταετούς στρατηγικού πλάνου που έχει εκπονήσει η διοίκηση σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή οίκο.

Στόχος του συγκεκριμένου business plan αποτελεί η εκτίναξή τους σε ένα ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου μέχρι το 2026, εφόσον βοηθήσουν οι συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά και η κατάσταση στην οικονομία.

Το 2022 «έκλεισε» με έναν κύκλο εργασιών ο οποίος διαμορφώθηκε στο ύψος του 1 δισ. και 32 εκατ. ευρώ (+12,7% από το 2021), συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία 10-11 χρόνια και συνοδευόμενος από ισχυρή κερδοφορία ενώ οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 (286 εκατ. ευρώ, +20,1%) έφεραν στο μυαλό πολλών ένα σχόλιο του Θεόδωρου Φέσσα κατά την πρόσφατη παρουσίαση της Uni Systems, όταν ο επιχειρηματίας χρησιμοποίησε -μεταξύ άλλων- τη φράση «Sky is the limit» για να περιγράψει τις προοπτικές της θυγατρικής στον κλάδο της πληροφορικής.

Προφανώς, αυτές οι 4 λέξεις από τα χείλη του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου Quest περικλείουν τη γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών του

Μόνο για φέτος, οι νέες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να ανέλθουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, αναλόγως πάντα των ευκαιριών οι οποίες θα παρουσιαστούν για τις θυγατρικές τους προσεχείς μήνες.

Το πρώτο «χτύπημα» της χρονιάς, για το 2023, προήλθε από τον τομέα της πληροφορικής, με την εξαγορά της Έπαφος, πριν από μερικές ημέρες, έναντι 2,47 εκατ. ευρώ (σ.σ. η συνολική επένδυση ενδέχεται να φτάσει έως τα 4.940.000 ευρώ εντός διετίας, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας), αλλά δεν θα είναι το μοναδικό.

Σύμφωνα με τον φετινό προγραμματισμό, όπως έχει αναφέρει νωρίτερα το newmoney, το budget των 30+ εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις του ’23 θα κατευθυνθεί κυρίως προς τον τομέα των υποδομών και το last mile για τις ταχυμεταφορές (ACS), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την εξαγορά ή την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πιο εξειδικευμένες περιοχές του κλάδου της πληροφορικής και για την δημιουργία νέων καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Όλος ο σχεδιασμός – Το πλάνο της ΓΕΔ

Η μεγαλύτερη επένδυση των προηγούμενων ετών υλοποιήθηκε από τον όμιλο Quest για το νέο υπερσύγχρονο logistics hub και τις κεντρικές υπηρεσίες της ACS, leader του κλάδου των ταχυμεταφορών, προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ, που έχει εκτοξεύσει την δυναμικότητα διαλογής δεμάτων σε περισσότερα από 50.000 ανά ώρα.

Η συνέχεια δίνεται με την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου των «έξυπνων θυρίδων», που αριθμεί 120 Smartpoint Lockers και αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της δραστηριότητας της ACS, με την προσδοκία ότι θα ανέβει σταδιακά όσο το καταναλωτικό κοινό θα εξοικειώνεται με αυτές.

Δεν θεωρείται τυχαίο, ότι η ACS αναπτύσσεται με πιο ταχείς ρυθμούς από τον μ.ο. του κλάδου και εκτιμάται ότι καταφέρνει αυτή την εποχή να κερδίζει μερίδια σε μια ανταγωνιστική αγορά…

Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόσφατη επένδυση του ομίλου Quest συνδυάστηκε με την είσοδο της Quest Holdings ως στρατηγικού επενδυτή από πέρσι στην ιστορική εταιρεία εμπορίας λευκών οικειακών συσκευών ΓΕ Δημητρίου, εγχείρημα το οποίο θα απαιτήσει συνολικά περί τα 30 εκατ. ευρώ για το «καθολικό restart» της.

Με «αιχμή του δόρατος» τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi η ΓΕΔ, ως νέα θυγατρική, μαζί με την Clima Quest (αντιπρόσωπο της μάρκας Gree) προσδίδουν στον όμιλο πρωταγωνιστικό ρόλο και στον κλάδο του κλιματισμού. Μάλιστα, σύντομα αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πλάνο της ΓΕ Δημητρίου.

Οι επιδοτήσεις για την αντικατάσταση παλαιών συσκευών από τα νοικοκυριά εξασφαλίζουν την περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων και όπως τονίστηκε πριν από λίγο καιρό σε ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα του τριμήνου, η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου Quest κατά 22,5% (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, ΓΕΔ, FoQus) αποδίδεται τόσο στον κλάδο των κλιματιστικών όσο και στις πωλήσεις του οικοσυστήματος της Apple (iPhone).

Η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων λιανικής της iStorm, από όπου πωλούνται τα δημοφιλή προϊόντα της Apple, από 14 (10 σε Ελλάδα- 4 σε Κύπρο) σε 18-20 είναι σημαντικό κομμάτι του επενδυτικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με όσα έχουν επισημανθεί σχετικά, ο αριθμός καταστημάτων της Κύπρου καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, συνεπώς η επέκταση συσχετίζεται βασικά με την ελληνική αγορά. Το αν θα καταστεί δυνατό να ανοίξουν όλα τα νέα καταστήματα μέσα στο 2023 ή αν η υλοποίηση του σχεδιασμού θα προχωρήσει και πλέον του έτους, θα ξεκαθαρίσει ανάλογα και με το αν και πότε θα βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις.

Επιπλέον, υπάρχει νέα εμπορική δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Xiaomi (με την προοπτική να επεκταθούν και άλλοι υφιστάμενοι τομείς σε αυτήν).

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η νέα επενδυτική στρατηγική για την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της Quest Energy (ισχύος 34 MW σήμερα) συμπεριλαμβάνει την κατασκευή (με εργολαβίες) νέων ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων, περισσότερων ίσως σε αριθμό και μικρότερης ισχύος, πέρα από όσα φ/β έχουν εξαγοραστεί ή θα εξαγοραστούν, με στόχο να διασφαλίζεται η κερδοφορία τους και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στο δίκτυο.

Στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi), όπου υπάρχει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων 550+ εκατ. ευρώ και η εκτίμηση για τα φετινά έσοδα ξεπερνά τα 190 εκατ.ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές εταιρειών μετά από αυτή της Έπαφος, όταν εντοπισθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Το επενδυτικό πλάνο της προηγούμενης πενταετίας ανήλθε στα 140+ εκατ. ευρώ για τον όμιλο Quest και αυτό του 2022 ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ.

Αν θα προκύψει μελλοντικά κάποιο νέο μεγάλο project όπως ήταν η επένδυση των 45+ εκατ. ευρώ στο logistics hub της ACS ή μια εξαγορά στο μέγεθος της ΓΕΔ (με πλάνο 30 εκατ. ευρώ), είναι κάτι για το οποίο η απάντηση θα δοθεί προσεχώς…

Στον αντίποδα, το 2021 υπήρξε αποεπένδυση από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με την πώληση της συμμετοχής της Quest Συμμετοχών στην Cardlink προς τον γαλλικό όμιλο Worldline έναντι 93 εκατ. ευρώ, με υπεραξία 87 εκατ. περίπου  επί  των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Η Γ.Σ., το μέλλον, η πορεία

Οποιαδήποτε επικαιροποίηση τυχόν προκύψει στον επενδυτικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό του ομίλου Quest ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, αναμένεται να γίνει γνωστή στο πλαίσιο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης (15/6) της μητρικής Quest Συμμετοχών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Θεόδωρος Φέσσας μεταβίβασε, σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 29 Μαΐου 2023 ως εισφορά εις είδος 53.634.195 μετοχές της εισηγμένης (ποσοστό 50,021% του μετοχικού κεφαλαίου της) στην Tedinvest ltd, της οποίας είναι μέτοχος 100%. Η μεταβίβαση έγινε εξωχρηματιστηριακά, χωρίς χρηματικό διακανονισμό (FoP).

Η ερμηνεία που δίνεται στην κίνηση του κ.Φέσσα είναι ότι παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία για την μελλοντική μετάβαση στην επόμενη ημέρα του ομίλου όταν οι σημερινοί μέτοχοι αποφασίσουν να αποσυρθούν, χωρίς να μεταβάλλει τις τωρινές ισορροπίες του.

Στις αρχές Απριλίου πάντως ο Θεόδωρος Φέσσας είχε σχολιάσει ενώπιον των αναλυτών το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του ομίλου παρουσιάζουν στελέχη λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «αν κάποια στιγμή ο πρόεδρος τρελαθεί ή φύγει, η εταιρεία έχει και βάθος και εύρος και συνέχεια στην λειτουργία της, πολύ βασικό για όλες τις εισηγμένες» κάνοντας λόγο για άξια ηγεσία.

Σε ερώτηση δε, αν έχει δεχτεί αιτήματα για να δώσει μέρος των μετοχών που κατέχει απάντησε, τότε, κατηγορηματικά «όχι».

*Η διακύμανση του κύκλου εργασιών του ομίλου Quest κατά την περίοδο 2010-2022:

2010: 331,463 εκατ. ευρώ
2011: 307,333 εκατ. ευρώ
2012: 282,918 εκατ. ευρώ
2013: 294,652 εκατ. ευρώ
2014: 314,949 εκατ. ευρώ
2015: 353,405 εκατ. ευρώ
2016: 388,227 εκατ. ευρώ
2017: 436,449 εκατ. ευρώ
2018: 497,680 εκατ. ευρώ
2019: 600,319 εκατ. ευρώ
2020: 721,359 εκατ. ευρώ
2021: 947,882 εκατ. ευρώ
2022: 1 δισ. και 31,867 εκατ. ευρώ

Διαβάστε ακόμη

Ο ροκ-σταρ CEO της Nvidia Corp που «έπιασε» το $1 τρισ. – Έχει τατουάζ και δεν αποχωρίζεται τα δερμάτινα τζάκετ

ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: Φόροι για «Κροίσους» των 50.000 ευρώ

Μεταβιβάσεις: Πώς να «ξεμπλοκάρετε» το ακίνητό σας από τον δήμο μέσα σε 5 ημέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ