Επιχειρήσεις

5G στην ιατρική: Ένας νέος θαυμαστός κόσμος επιστημονικής πραγματικότητας

  • newsroom


Μπορεί η επαναστατική τεχνολογία του 5G να ενισχύσει την ιατρική και να βελτιώσει τη ζωή ατόμων με αναπηρία; Μέσα από το νέο θεματικό επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE που προβάλλεται στο YouTube κανάλι της, μαθαίνουμε για τις απεριόριστες δυνατότητες κι εφαρμογές του 5G μέσα από αφηγήσεις και συνεντεύξεις ειδικών με τη βοήθεια παραδειγμάτων, animation και γραφικών

Είναι δυνατόν το πουκάμισο που φοράμε να μας κάνει καρδιογράφημα; Υπάρχει η δυνατότητα να βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον γιατρό μας κι όμως εκείνος να μας χειρουργεί; Μπορεί ένα τηλε-οφθαλμιατρείο να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα ήταν αρνητικές τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον όλα αυτά γίνονται σταδιακά εφικτά με τη βοήθεια του 5G.

Οι πρωτοποριακές εφαρμογές των δικτύων 5ης γενιάς που θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής, τη διεύρυνση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, παρουσιάζονται στο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο». Η πρωτότυπη σειρά που προβάλλεται στο YouTube  κανάλι της COSMOTE, ξεδιπλώνει τις απεριόριστες δυνατότητες κι εφαρμογές του 5G με στόχο να μπορούν όλοι να μάθουν και να καταλάβουν τα πάντα γύρω από το 5G: τι είναι αυτή η επαναστατική τεχνολογία, ποιες είναι οι εφαρμογές της και πώς θα βελτιώσει τη ζωή μας.

Η «μεταμόρφωση» της ιατρικής

Στις σύγχρονες πόλεις, η εξέλιξη της ιατρικής έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας σημαντικά. Όμως, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μέρη όπου δεν υπάρχουν αναπτυγμένες νοσοκομειακές υποδομές ή οπτικές ίνες, το 5G μπορεί να δώσει λύση, μέσω της τηλεϊατρικής. Ο γιατρός θα μπορεί να βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα σημαντικών εξετάσεων, όπως καρδιογράφημα, υπέρηχο κ.α., επεμβαίνοντας εγκαίρως εάν κάτι δεν πάει καλά.

Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον χάρη στο 5G και τη χειρουργική ρομποτική, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε τηλε-επεμβάσεις, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε γνώση κι εξοπλισμό από και προς κάθε σημείο του πλανήτη, καταργώντας τα γεωγραφικά όρια. Ακόμη και στα αστικά κέντρα, κατά τη διάρκεια της μεταφορά ενός ασθενούς στο νοσοκομείο, μπορεί το 5G μέσω της έγκαιρης μεταφοράς των ζωτικών δεικτών του ασθενή στο γιατρό του νοσοκομείου, να κερδίσει πολύτιμο χρόνο στη διάγνωση, στην επέμβαση και στη θεραπεία.

Έτσι, οι εγχειρήσεις εξ αποστάσεως, η μετεξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής, αλλά και η παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών και γνώσεων σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη, θα γίνουν πραγματικότητα χάρη στο 5G. Επιπλέον, ο τομέας της προληπτικής ιατρικής θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη με την επέκταση του 5G, καθώς η παρακολούθηση των ιατρικών δεικτών μέσω wearables, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς κι επεξεργασίας των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέπει στους γιατρούς την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.

Στο νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο στην ιατρική και την προσβασιμότητα» αναλύεται, μέσα από αφηγήσεις και παραδείγματα ειδικών, ο ρηξικέλευθος ρόλος και η σημαντική συμβολή που θα έχει το 5G στην ιατρική, την τρέχουσα δεκαετία. Στο ίδιο επεισόδιο, οι ειδικοί περιγράφουν πώς οι υπερ-υψηλές ταχύτητες και ο χαμηλός χρόνος απόκρισης του δικτύου 5G, θα επιτρέψουν τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, καταρρίπτοντας στερεότυπα.

Ένας νέος θαυμαστός κόσμος επιστημονικής πραγματικότητας μας περιμένει. Αδημονούμε να τον ανακαλύψουμε.

Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα

Χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και την εντατική δουλειά των τεχνικών της, το COSMOTE 5G  γίνεται σταδιακά διαθέσιμο σε όλο και περισσότερες περιοχές. Συνολικά, η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G στην ελληνική επικράτεια έχει ξεπεράσει το 50% με τις ταχύτητες Mobile Internet να ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ η εταιρεία έχει θέσει στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G, έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιημένη 5G

συσκευή από το δίκτυο COSMOTE. Η λίστα με τη μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοχρέη: 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις για τα χρέη της πανδημίας

Ηλεκτρονική Αθηνών – Βγαίνουν στο σφυρί τα τελευταία… 36.877 «ιμάτιά» της

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες με κεφάλαια TLTRO