Ξεκαθάρισμα της συμμετοχής της HelleniqEnergy στην ΔΕΠΑ Εμπορίας με «καθαρές λύσεις» ζητά η διοίκηση των πρώην Ελληνικών Πετρελαίων, όπως δήλωσε χθες στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Την ώρα που η αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από ένα τριετή πάγο και εξετάζονται διάφορες λύσεις όπως η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, η διοίκηση της ΗelleniqEnergy εμφανίστηκε χθες αποφασισμένη να «τελειώσει» με την συγκεκριμένη συμμετοχή στην οποία ελέγχει το 35%. Το υπόλοιπο 65% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι η εταιρεία επιδιώκει είτε να αγοράσει αυτό το ποσοστό, είτε να πωλήσει το δικό της, αναφέροντας ότι θα υποστηρίξει ένα σχέδιο που προσφέρει «καθαρές λύσεις».  Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της HelleniqEnergy τοποθετείτε στο θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς σήμερα η εταιρεία «πατά» σε δύο πόδια στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της Elpedison στην οποία έχει συνεπενδύσει με την ιταλική Edison και ελέγχει το 50% και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. H τελευταία έχει τον δικό της αντίστοιχο επιχειρηματικό βραχίονα (την Φυσικό Αέριο  Αττικής) που έχει πολύ μεγάλη δυναμική στην αγορά.

Σε σχέση με την πορεία της αγοράς η διοίκηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη, θεωρώντας εφικτό στόχο την κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA στο ύψος του 1 δις για το 2023. Ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στην  αγορά των καυσίμων είπε ότι στο τρίτο τρίμηνο παρατηρείται αναστροφή στην ζήτηση και βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, που είχαν μια τεράστια πτώση στο β’ τρίμηνο αλλά και εξομάλυνση στην τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ο πυλώνας των ΑΠΕ

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες, η διοίκηση αναφέρθηκε χθες και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί για τις ΑΠΕ, ώστε να αποφασίσει αν το πλάνο για εγκατεστημένη ισχύ 2 GW μέχρι το 2030 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ήδη μετά το μπαράζ εξαγορών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW μέχρι το 2025, έρχεται πιο μπροστά.

Ο επικεφαλής του ομίλου μίλησε και για την επέκταση της εταιρείας εκτός Ελλάδας που όπως τόνισε υπηρετεί τον στόχο διαφοροποίησης και ελέγχου του ρίσκου, ο οποίος επιτυγχάνεται με εξαγορές έργων σε Κύπρο και Ρουμανία.

Ο όμιλος απέκτησε τέσσερα φωτοβολταϊκά ισχύος 211 MW στην γειτονική χώρα που θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ τετάρτου τριμήνου 2023 και τρίτου τριμήνου 2025, ενώ υπέγραψε και συμφωνία πλαίσιο με άλλο επενδυτή για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 600 MW.

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε και για την μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει η εταιρεία στο σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού «ΟΡΑΜΑ 2025» και έκανε λόγο για ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Επισήμανε όμως ότι χρειάζεται προσοχή για το πώς επενδύει κάποιος στις ΑΠΕ, έναν τομέα πολύ απαιτητικό σε κεφάλαια, σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.

Σήμερα το χαρτοφυλάκιο του ομίλου διαθέτει  περίπου 680 MW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή (ή έτοιμα προς κατασκευή) ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 4 GW. Στην Ελλάδα, τα 11 φωτοβολταϊκά που αγοράστηκαν πρόσφατα στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 180 MW, θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε λειτουργία από το τρίτο τρίμηνο του 2024 και το 50% της ενέργειας έχει ήδη συμφωνηθεί να διατίθεται μέσω PPA.

Ο όμιλος  αυξάνει συνεχώς την παρουσία του στις διμερείς συμβάσεις  καθώς η Helleniq Energy είναι και η ίδια μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, προωθεί και έργα αποθήκευσης ισχύος 100 MW στην Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση να τονίζει πως θα συμμετάσχει και στις επόμενες σχετικές δημοπρασίες της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

Διαβάστε ακόμη

Το κρυφό ταλέντο, ο Τσίπρας… τα μαλλιά και η δουλειά, το σκληρό πόκερ για τον ΒΟΑΚ, ο Χάρης και η Cenergy

Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων

Πώς θα διατεθούν τα επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ