Κεφάλαια ύψους 397 εκατ. ευρώ κατάφεραν να αντλήσουν το 2021 δέκα εταιρείες, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, όπως αυτή της πανδημίας, να προσελκύει επενδυτές τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της επικράτειας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα «Startups in Greece: Venture Financing Report 2021-2022», που συντάσσεται για 5η συνεχόμενη χρονιά από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners και την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), το top 10 των εταιρειών που φέτος πήραν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση έχει ως εξής: Blueground (154 εκατ. ευρώ), Viva Wallet (66,3 εκατ. ευρώ), Flexcar (50 εκατ. ευρώ), Hellas Direct (32 εκατ. ευρώ), LearnWorlds (27,6 εκατ. ευρώ), Plum (20,5 εκατ. ευρώ), Byrd (16 εκατ. ευρώ), Causaly (14 εκατ. ευρώ), Intelligencia (10,24 εκατ. ευρώ) και Hack The Box (6,7 εκατ. ευρώ).

«Η Blueground θεωρείται και επισήμως η ελληνική εταιρεία που έχει αντλήσει τα περισσότερα κεφάλαια διαχρονικά. Είναι πολύ κοντά να χαρακτηριστεί -εάν δεν έχει ήδη- “μονόκερος”, δηλαδή να χτυπήσει μια αποτίμηση κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Σχετικά κοντά σε αυτά τα νούμερα για το 2021 ήταν και η Viva Wallet, ενώ αμφότερες μετρούν πάνω από οκτώ χρόνια λειτουργίας, διαθέτοντας γραφεία σε περισσότερες από 13 χώρες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής του Found.ation, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, για να προσθέσει: «Στην πραγματικότητα μετράμε και equity και debt financing, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες έχουν πάρει και δανειακή ενίσχυση ως μέρος του μοντέλου τους. Από τη στιγμή, λοιπόν, που αυτό το κεφάλαιο είναι από τη φύση του αναπτυξιακό, πρέπει να προσμετράται στη συνολική χρηματοδότηση, εκτός εάν οι ίδιες οι εταιρείες ή οι επενδυτές αποφασίσουν να το διατυπώσουν με διαφορετικό τρόπο».

Blueground

Η ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 2013 στον χώρο της φιλοξενίας μισθώνοντας σε στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και άλλων οργανισμών πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα διαμερίσματα διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο πέριξ των 4.500 κατοικιών σε 15 πόλεις. Στόχος της ομάδας, η οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την υγειονομική κρίση με σχεδόν το 1/4 αυτής να τίθεται εκτός εταιρείας, παραμένει η επέκταση σε περισσότερες από 50 πόλεις έως το 2025.

Viva Wallet

Με παρουσία σε 23 χώρες, τρεις άδειες, εκ των οποίων δύο ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος -μία εδώ και μία στην Αγγλία-, και μια εξαγορά τράπεζας (Praxia Bank) είναι λογικό η Viva να βρίσκεται στα ραντάρ των επενδυτών. Στόχος της, σύμφωνα με τον founder και CEO, Χάρη Καρώνη, είναι να κλείσει την τρέχουσα χρονιά με τριπλάσιο τζίρο σε σχέση με το 2020, με την Ελλάδα να συμμετέχει στα συνολικά έσοδα σε ποσοστό κάτω του 10% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου -σήμερα το εξωτερικό καταλαμβάνει ποσοστό 62%-, και στο χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνονται έξι χώρες που θα αγγίζουν τα όρια της Ελλάδας (Αγγλία, Γαλλία, Βρυξέλλες, Πορτογαλία κ.ο.κ.).

Flexcar

«Η FlexCar έχει ήδη επενδύσει στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για άμεσες επενδύσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να αυξήσουμε στο προσεχές μέλλον». Αυτό τόνιζε σε συνέντευξή του στο «business stories» ο κ. Κωνσταντίνος Δάβαρης, εις εκ των ιδρυτών της εταιρείας που τα τελευταία τρία χρόνια βοηθά τους Ελληνες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: την απόκτηση ενός αυτοκινήτου εύκολα, γρήγορα και χωρίς τη δέσμευση πολλών κεφαλαίων. Οι πελάτες της, μάλιστα, μπορούν να το κρατήσουν για όσο καιρό θέλουν, αλλά και να το επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή, να το αντικαταστήσουν ή και να το αγοράσουν.

Hellas Direct

Φιγουράρει στη λίστα των «Financial Times» με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ τα μέλη της ομάδας της αυτοσυστήνονται ως… πωρωμένοι με την τεχνολογία. «Αποφασίσαμε να την αξιοποιήσουμε για να αλλάξουμε ριζικά έναν κλάδο που παρέμενε στάσιμος τις τελευταίες δεκαετίες: την ασφαλιστική αγορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά. H Hellas Direct ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα τη δραστηριοποίησή της στην αγορά της Ρουμανίας, με τον σχεδιασμό να προβλέπει περαιτέρω επέκταση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

LearnWorlds

Μολονότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, το αντικείμενό της γνώρισε μεγάλη άνθηση την περίοδο της πανδημίας. Η LearnWorlds δραστηριοποιείται στον κλάδο της ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), έχει δηλαδή αναπτύξει μια πλατφόρμα δημιουργίας online μαθημάτων, η οποία επιτρέπει σε εκπαιδευτές και οργανισμούς να δημιουργούν διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να πουλήσουν online μέσα από τη δική τους ιστοσελίδα. Σήμερα μετράει περισσότερους από 4.300 πελάτες σε πάνω από 120 χώρες, με την ομάδα της να ποντάρει σε περαιτέρω αναβάθμιση του προϊόντος της, μετά και τη χρηματοδότηση από το αμερικανικό private equity Insight Partners.

Plum

Πρόκειται για έναν προσωπικό βοηθό στη διαχείριση χρημάτων -βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη-, ο οποίος διευκολύνει τους χρήστες να αποταμιεύουν εύκολα χρήματα χωρίς κόπο, χρεώσεις και μεγάλες αλλαγές στις μέχρι σήμερα συνήθειές τους. Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή συνδέεται στους τρεχούμενους λογαριασμούς, αναλύει τις συνήθειες των χρηστών ως προς τα έξοδά τους και αποταμιεύει αυτόματα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Byrd

Η Byrd ιδρύθηκε στη Βιέννη το 2016 και χρησιμοποιεί λογισμικό που βασίζεται στο cloud για να συνδέσει λιανοπωλητές με fulfillment centers και υπηρεσίες αποστολής σε πολλές χώρες.

Causaly

Η Causaly έχει δημιουργήσει αλγόριθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να οπτικοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βοηθώντας ακόμη και στις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών.

Intelligencia

Η Intelligencia, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, βοηθάει τις φαρμακευτικές και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας να προβλέψουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας διευκολύνοντας τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων.

Hack The Box

Το Hack The Box είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης στην κυβερνοασφάλεια που μέσα από εργαστήρια εικονικής εισβολής (virtual hacking), καθώς και μια πληθώρα διαδραστικών μαθημάτων επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Taizoon Khorakiwala: Ο Ινδός εκατομμυριούχος που «σαρώνει» στα ελληνικά τρόφιμα

Το εφοπλιστικό κάλεσμα του ζεύγους Κούστα (pics)