search icon

Επιχειρήσεις

Αλέξης Πατέλης: Γιατί οι startups μας αφορούν όλους

«H χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι η ώρα μας» - Τι αναφέρει σε άρθρο του ο ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη σημασία προσέλκυσης τεχνολογικών, και όχι μόνο, επενδύσεων στην Ελλάδα

«Ο κ. Χάρης Καρώνης μεγάλωσε σε μια μέση οικογένεια σε μια συνοικία της δυτικής Aττικής και αποφοίτησε το 1991 από το 11ο Λύκειο Περιστερίου. Τρεις δεκαετίες αργότερα είναι ο κύριος μέτοχος στον πρώτο ελληνικό «μονόκερo», δηλαδή μία εταιρεία startup με αποτίμηση πάνω από 1 δισ.

Κάποιος νέος που διαβάζει αυτές τις γραμμές σήμερα, μπορεί να ονειρεύεται ότι υπάρχει ένας χώρος στον οποίο μπορεί να πετύχει τους στόχους του με βάση τις ικανότητές του, και όχι την περιοχή στην οποία γεννήθηκε ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό του. Ο χώρος της τεχνολογίας προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία της ανάπτυξης ενός ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, με την κοινωνική κινητικότητα. Σε μία χώρα όπου οι «γνωριμίες» παίζουν πολλές φορές τον καθοριστικό ρόλο, είναι σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες για ανέλιξη, ανεξάρτητα από την κοινωνική μας αφετηρία. Μία κοινωνική και οικονομική ανανέωση που σπάει τα στεγανά.

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές ελληνικών startups από ξένους κολοσσούς. Και φημολογείται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και τρίτη. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία;

Στα βορειοδυτικά της Ευρώπης, η Ιρλανδία αναπτύχθηκε την περασμένη δεκαετία με μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 8% ετησίως και αποτελεί σήμερα μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ε.Ε. Η Ιρλανδία ενθάρρυνε και κατόρθωσε να προσελκύσει παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς αλλά και να δημιουργήσει ένα ζηλευτό οικοσύστημα καινοτομίας.

Νοτιοανατολικά, και πιο κοντά γεωγραφικά σε εμάς, το Ισραήλ έγινε το έθνος των startups και η ανάπτυξη την ίδια περίοδο εκτινάχθηκε στο 3,5% ετησίως.

Και η Ελλάδα;

H χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι η ώρα μας. Η προσέλκυση επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς απαιτεί μεθοδικότητα και υπομονή. Η συστηματική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας -το ελληνικό ταλέντο, εντός και εκτός χώρας, η πολιτική σταθερότητα, η γεωπολιτική ισχύς και η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις- σε διάστημα χρόνου λιώνει τις όποιες αρχικές προκαταλήψεις.

Η τεχνολογία λειτουργεί και ως μετασχηματιστής και των πιο παραδοσιακών εταιρειών. Δημιουργεί μια κρίσιμη μάζα γνώσης, κεφαλαίων και καινοτομίας που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία. Ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυξάνει την παραγωγικότητα και μας φέρνει στο μέλλον. Δημιουργεί πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Απλοποιεί τη ζωή μας. Δυναμώνει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Καταπολεμά τη φοροδιαφυγή και την αδικία.

Η καινοτομία που παράγεται ενισχύει τις εξαγωγές μας και βελτιώνει το εξωτερικό μας ισοζύγιο. Και φυσικά το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι συμπολίτες μας που επιλέγουν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Εξάλλου μία επένδυση σημαίνει πρωτίστως εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της χώρας. Προοπτική. Μία ξένη πολυεθνική δεν πρόκειται να επενδύσει στη χώρα μας, αν δεν πιστεύει στη σταθερότητα και τις προοπτικές της.

Πριν η Microsoft αποφασίσει να δημιουργήσει τρία data centers στην Ελλάδα, έπρεπε πρώτα να σιγουρευτεί ότι είμαστε μία ισχυρή χώρα. Και η απόφασή της αυτή λειτουργεί και ως πυξίδα για επενδύσεις από άλλες εταιρείες. Που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να επενδύσουν ακολουθώντας τα βήματα ενός κολοσσού. Ο «κίνδυνος της χώρας» (το λεγόμενο country risk) που έχει εξαλειφθεί πλήρως, αποτελεί το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο πατά η ιδιωτική πρωτοβουλία για να ανθήσει.

Το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Στην αρχή μία πρώτη επένδυση. Μετά από ένα διάστημα χρόνου και άλλη. Μια ρόδα που αποκτά ορμή.

Η Pfizer, για παράδειγμα, αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων της στη Θεσσαλονίκη αφού είδε την υψηλή ποιότητα του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού. Η J.P. Morgan, παράλληλα με την επένδυση στη Viva, αποκτά και μία τραπεζική άδεια. Θα επεκτείνει, δε, τις πιστώσεις της για κεφάλαιο κίνησης -μέσω της Viva- προς μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Μία τρίτη πολυεθνική σκέφτεται να βάλει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών που θα επιτρέπουν την τηλεργασία.

Δημιουργείται έτσι ένας ενάρετος κύκλος προς όφελος όλων. Ο πλούτος διαχέεται. Πρωτίστως όμως ανοίγει τον ορίζοντα στα παιδιά που έχουν όνειρα για το μέλλον τους. Η Ελλάδα προσηλωμένη στο στόχο της, η Ελλάδα που προχωρά μπροστά.»

Διαβάστε ακόμη:

Boissée Finances: Οι Γάλλοι ανοίγουν και τρίτο ξενοδοχείο στην Αθήνα κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Blue Sea Power: Με τρία projects Gas-to-Power ισχύος 272 MW σε Κω, Χίο και Λέσβο

H ελληνική Dream Team των διεθνών επενδυτικών τραπεζών (pics)

Exit mobile version