Ομαδική αγωγή 1 δισ. λιρών αντιμετωπίζει η Amazon από λιανοπωλητές στη Βρετανία, οι οποίοι την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους για να ενισχύσει το δικό της μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της.

Η Βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Λιανοπωλητών (BIRA), η οποία εκπροσωπεί περίπου 35.000 λιανοπωλητές, επρόκειτο να καταθέσει την αγωγή στη βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) στο Λονδίνο, πριν λίγες μέρες.

Όπως δήλωσαν στο Reuters οι δικηγόροι της Ένωσης, στην αγωγή αναφέρεται ότι η Amazon έκανε χρήση μη δημοσίων δεδομένων που παρέχονται από λιανοπωλητές που πωλούν προϊόντα στη διαδικτυακή αγορά της (Amazon Marketplace), προκειμένου να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα σε φθηνότερες τιμές και απευθείας σε καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BIRA, Αντριου Γκούντακρ, τόνισε ότι οι μικροί λιανοπωλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν την Amazon, λόγω του μεγέθους και της εμβέλειάς της. Ωστόσο, η αγωγή έχει σκοπό να σταματήσει να οδηγεί τους λιανοπωλητές εκτός αγοράς.

«Η κατάθεση της αγωγής είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι λιανοπωλητές για όσα έχει κάνει η Amazon», ανέφερε ο Γκούντακρ σε ανακοίνωση. Η Amazon δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ακόμη, η αγωγή της BIRA υπογραμμίζει ότι η Amazon χειραγώγησε προς όφελός της τη λειτουργία «Buy Box» που υπάρχει στον ιστότοπό της, και η οποία εμφανίζεται κοντά στην κορυφή των ιστοσελίδων με προϊόντα. Το «Buy Box» αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αγωγής που υπέβαλαν καταναλωτές, διεκδικώντας έως 900 εκατ. λίρες.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το 2022 η CMA είχε ανακοινώσει ότι διερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο η Amazon επιλέγει τα προϊόντα που τοποθετούνται στο «Buy Box», ενώ πέρυσι δήλωσε πως η Amazon δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην πλατφόρμα της.

Διαβάστε ακόμη

Apollo Hills: Με premium παροχές οι κατοικίες στη Βούλα – Τιμές που αγγίζουν τα 13.000 ευρώ ανά τ.μ. (pics)

Ευρωεκλογές: Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών – Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός

Ενέργεια: Γιατί «κλειδώνουν» αυξήσεις στα τιμολόγια και τους επόμενους μήνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ