Στην εξαγορά της Nod.ai, μιας startup λογισμικού AI, σκοπεύει να προχωρήσει η AMD, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει τις δυνατότητες του λογισμικού της.

Την ανακοίνωση για την εξαγορά έκανε την Τρίτη η ίδια η εταιρεία, η οποία θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη μιας ενιαίας γκάμας λογισμικού για την τροφοδοσία των τσιπ που κατασκευάζει.

Όπως επισημαίνει το Reuters, θέλοντας να «προλάβει» την ανταγωνίστρια Nvidia, η AMD σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στο λογισμικό που είναι απαραίτητο για τα προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει.

Μέσα σε τουλάχιστον μία δεκαετία, η Nvidia έφτιαξε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αγορά τσιπ AI μέσω του λογισμικού που παράγει, αλλά και των προγραμματιστών της. «Εκτελούμε αυτήν τη στρατηγική και το κάνουμε μέσω εσωτερικών επενδύσεων και εξαγορών», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της AMD, Victor Peng.

Η εξαγορά της Nod.ai εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική, επειδή η τεχνολογία της επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύσσουν ευκολότερα μοντέλα AI που έχουν κατασκευαστεί για τα τσιπ της AMD. Η Nod.ai πουλά την τεχνολογία της, μεταξύ άλλων, σε μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων.

Στοιχεία του PitchBook δείχνουν ότι η Nod.ai, που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, έχει συγκεντρώσει περίπου 36,5 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το Reuters, η AMD δεν γνωστοποίησε τους όρους της συμφωνίας.

Όπως δήλωσε ακόμη ο Victor Peng, νωρίτερα φέτος η AMD δημιούργησε την ομάδα AI που θα καλύψει την εξαγορά της Nod.ai και η οποία απασχολεί περίπου 1.500 μηχανικούς, που σχετίζονται κυρίως με το λογισμικό.

Η AMD σχεδιάζει να συνεχίσει να επεκτείνει την ομάδα με επιπλέον 300 προσλήψεις φέτος και ακόμη περισσότερες το 2024. Σύμφωνα με τον Peng, η εξαγορά της Nod.ai είναι η δεύτερη στην οποία προχωρά η εταιρεία τους τελευταίους μήνες, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετες εξαγορές, ο ίδιος δήλωσε: «Πάντα ψάχνουμε».

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για τις μέσες τιμές του πετρελαίου – Τι σημαίνει για τις ενεργειακές εταιρείες

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

Μελέτη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει σε κατανάλωση ενέργειας μια χώρα όπως η Ολλανδία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ