Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει προκαλέσει μια σειρά από αναταράξεις στην αγορά, με τις περισσότερες εταιρείες να προχωρούν σε εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει κάμψει τη δυναμική των επενδύσεων. Τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μόλις τον Απριλίο -και μάλιστα μέχρι τις ημέρες του Πάσχα- είχαν εγκριθεί για υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού από διάφορες Περιφέρειες της χώρας επενδυτικά σχέδια που προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, στις οποίες θέλουν να προχωρήσουν εταιρείες, υφιστάμενες και νέες.

Τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν παραγωγικές επενδύσεις, είτε στην κατεύθυνση της επέκτασης μεταποιητικών μονάδων είτε στη δημιουργία νέων, όπως για παράδειγμα η επέκταση της μονάδας φιαλών υγραερίου Camper Gaz της οικογένειας Βρυσανάκη στο Κορωπί, η ίδρυση νέας μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου από την Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας και η ίδρυση στην Τρίπολη νέας μονάδας κατασκευής καλουπιών και πλεγμάτων πετάλων για τις οπλές αλόγων από σιλικόνη και πολυουρεθάνη της Paradigm 3D, μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στις εκτυπώσεις 3D.

Επίσης από τις αξιοσημείωτες επενδύσεις είναι και αυτή της εταιρείας πληροφορικής Sieben για την ανάπτυξη νέας πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Επικοινωνιών, για την οποία ο Αναπτυξιακός επιδοτεί το κόστος απασχόλησης… Βέβαια, σταθερά στα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται τουριστικές μονάδες, οι οποίες όμως πλέον είναι σαφώς λιγότερες από τις υπόλοιπες επενδύσεις. Αν και επιχειρηματίες με τους οποίους μίλησε το «business stories» δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για μία παρατεταμένη δυσχερή κατάσταση λόγω του πολέμου, εντούτοις προς το παρόν δεν φαίνεται να βάζουν πάγο στα επενδυτικά τους σχέδια λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός τη χειρότερη δυνατή οικονομική εξέλιξη και αφετέρου τη διάθεση να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

Κώστας Τζιωρτζιώτης (Βιολάντα): Νέο εργοστάσιο στη Λάρισα

Κώστας Τζιωρτζιώτης

Ο Κώστας Τζιωρτζιώτης έχει καταφέρει μέσα στην κρίση να αναδείξει τη Βιολάντα σε μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων. Με συνεχείς επενδύσεις έχει καταφέρει να επεκταθεί σε χώρους και προϊόντα αποσπώντας σημαντικά μερίδια. Τώρα επενδύει στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής μπισκότων στη Λάρισα.

Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, για την οποία η θεσσαλική βιομηχανία θα λάβει ενίσχυση ύψους 884.250 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (1.418.840 ευρώ) αφορά την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων της νέας μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, ενώ το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων και των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πλάνο της τρικαλινής επιχείρησης, όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του θα μπορεί να παράγει τα εξής προϊόντα: Μπισκότα γεμιστά, μπισκότα πτι μπερ, Crackers, μπισκότα Μιράντα, Μπισκότα digestive.

Σημειώνεται ότι το κεντρικό εργοστάσιο της Βιολάντα βρίσκεται στα Τρίκαλα, με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 15.000 τόνων μπισκότων, δημητριακών και γεμιστής γκοφρέτας ετησίως, ενώ διαθέτει επίσης κέντρα διανομής σε Αθήνα (1.400 παλετοθέσεις) και Θεσσαλονίκη (1.500 παλετοθέσεις), επιπλέον του κέντρου διανομής που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεών της στα Τρίκαλα, χωρητικότητας 3.200 παλετοθέσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει επενδύσει στο εργοστάσιο της συνδεδεμένης εταιρείας Baker, επίσης στα Τρίκαλα, επένδυση η οποία ολοκληρώθηκε το 2017 με αντικείμενο τη δημιουργία καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής μπισκότων και σνακ.

Στέργιος Τσαγκούλης, Ιωάννα Σαΐτη (Intercomm Foods): Επεκτάσεις παρά τις αναταράξεις

Στέργιος Τσαγκούλης

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις κυρώσεις στη ρωσική αγορά και το πληθωριστικό σπιράλ να επηρεάζει την Intercomm Foods, εντούτοις η διοίκησή της υπό τον κ. Στέργιο Τσαγκούλη και την κυρία Ιωάννα Σαΐτη δεν πατάει φρένο στα επενδυτικά σχέδια για περαιτέρω επέκταση της μεγαλύτερης εξαγωγικής μεταποιητικής επιχείρησης βρώσιμης ελιάς και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων.

Η οικογενειακή επιχείρηση, που λειτουργεί εργοστάσια σε Λάρισα, Χαλκιδική και Αρτα, εξάγοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της σε ποσοστό 99%, θα προχωρήσει σε επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας στη Λάρισα.

Το επενδυτικό της σχέδιο, συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναμένεται να λάβει ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής συνολικού ύψους 1,05 εκατ. ευρώ.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς ο κ. Τσαγκούλης με πρόσφατες δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο προανήγγειλε μόνο για φέτος επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ που θα επιχειρήσει επίσης η εταιρεία να εντάξει στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου.

 

Παρά τις δυσκολίες, το 2022 αποτελεί μία σημαντική χρονιά για την εταιρεία λόγω της αναγνώρισης της προσφοράς του προέδρου της Ελευθέριου Σαΐτη στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας λαμβάνοντας σχετικό βραβείο στο πλαίσιο του θεσμού «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» της ΕΥ.

Δημήτρης Τακάς (Damavand Α.Ε.): Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται η ζήτηση

Δημήτρης Τακάς

Η εξαγορά της από το fund Diorama του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments, λίγα χρόνια πριν αποτέλεσε το έναυσμα για την έναρξη μιας ενδιαφέρουσας αναπτυξιακής πορείας και επέκτασης στη λιανική, σε συνεργασία με τη ΜΙΝΕΡΒΑ, για την Damavand.

Τώρα η εταιρεία, που είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή, τυποποίηση και επεξεργασία τομάτας, επενδύει περαιτέρω στην επέκταση της δυναμικότητάς της στη μονάδα παραγωγής τοματοπολτού στους Σοφάδες της Καρδίτσας προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά.

Η νέα επένδυση στην οποία προχωρά η διοίκηση υπό τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Τακά έχει προϋπολογισμό σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτή θα λάβει επιδότηση περίπου 600.000 ευρώ με βάση τις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου, όπου εντάχθηκε. Η εταιρεία δημοσιοποίησε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 1η Ιουλίου 2020-30 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 25,29 εκατ. ευρώ, έναντι 19,39 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019-20, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 973.000 ευρώ, έναντι 273.000 ευρώ, με το περιθώριο κερδοφορίας μετά από φόρους να αυξάνεται από το 1,41% στο 3,83%.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση, σύμφωνα με τη διοίκηση της Damavand, η εταιρεία κινείται με ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της κατά ποσοστό άνω του 15% σε σχέση με τη χρήση 2020-21, ενώ διατηρεί και αυξάνει τα συμβόλαια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το fund Diorama ελέγχει το 82,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το υπόλοιπο 17,8% η Damavand Trading Ltd της οικογένειας Καραχάλιου.

Γιάννης Τσερέπας (Lariplast): Επέκταση της μονάδας παραγωγής πλαστικών συσκευασίας τροφίμων

Γιάννης Τσερέπας

Μπορεί στα χρόνια της πανδημίας η επένδυση που είχε κάνει ο Γιάννης Τσερέπας στις προστατευτικές μάσκες να έχουν συγκεντρώσει αρκετή δημοσιότητα, εντούτοις η κύρια δραστηριότητα της Lariplast γύρω από το πλαστικό εξακολουθεί να είναι αυτή που θέτει βάσεις για το μέλλον της θεσσαλικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό τρέχει ήδη στο εργοστάσιο της Λάρισας ένα επενδυτικό σχέδιο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά αποκλειστικά την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής πλαστικών ειδών συσκευασίας τροφίμων.

Τα τελευταία, στην εποχή του COVID-19, έχουν λάβει σημαντική δυναμική πανευρωπαϊκά, με αποτέλεσμα η Lariplast να διατηρεί ανοδική πορεία τόσο στην εγχώρια, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, με δεδομένο ότι συνεχίζει να ακολουθεί στρατηγική εξωστρέφειας. Για τη συγκεκριμένη επένδυση η βιομηχανία θα πάρει φορολογική απαλλαγή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Τσερέπας πρόσφατα στην ημερίδα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που είχε διοργανώσει η ΕΥ είχε εκφράσει την άποψη ότι αυτή η εποχή, όπου αλλάζει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης όπως το ξέραμε, ευνοεί τον «επαναπατρισμό» της βιομηχανίας στη χώρα και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι επενδύσεις της Lariplast, η οποία έχει παραγωγική παρουσία και στη Γαλλία.

Χρυσόστομος Μαυρόπουλος (Eurocatering A.E.): Νέο θερμοκήπιο και μονάδα καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών

Χρυσόστομος Μαυρόπουλος

Η περίπτωση της Eurocatering του επιχειρηματία Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, γνωστή για το σήμα «Φρεσκούλης», είναι από τις πλέον επιτυχημένες στο κομμάτι των έτοιμων προς κατανάλωση λαχανικών και σαλατών. Εξ ου και η σημαντική αναπτυξιακή πορεία που καταγράφει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, τα σχέδια του κ. Μαυρόπουλου είναι ακόμα μεγαλύτερα για την εταιρεία, με νέες παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπου θέλει να επεκταθεί. Ενα σχέδιο εξάλλου το οποίο άνοιξε την πόρτα, προ ενός έτους περίπου, στα funds του EOS Capital Partners υπό τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη και Ellikonos 2 υπό τον κ. Παντελή Παπαγεωργίου, τα οποία και «έριξαν» 11 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας μειοψηφικά μερίδια.

Η επένδυση που τρέχει τώρα η Eurocatering και η οποία εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο αφορά την κατασκευή θερμοκηπίου, καθώς και την ίδρυση μιας νέας οργανωμένης μονάδας καλλιέργειας φυλλωδών λαχανικών σε δύο όμορα οικόπεδα έκτασης 7.695,67 τ.μ. το καθένα, στη θέση Αγία Τριάδα ή Πλάση στα Ιρια Αργολίδας. Η επένδυση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου σχεδόν 10 εκατ. ευρώ που τρέχει η Eurocatering σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Για τη συγκεκριμένη επένδυση θα λάβει ως επιχορήγηση περίπου 335.000 ευρώ.

Χρήστος Παπαδημητρίου (Kalamata Papadimitriou): Το comeback μετά την καταστροφή

Χρήστος Παπαδημητρίου

Η καταστροφή που υπέστη το εργοστάσιο της Kalamata Papadimitriou λίγα χρόνια πριν, από τη σφοδρή κακοκαιρία που είχε χτυπήσει την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, δεν έκαμψε τις προσπάθειες της οικογένειας Παπαδημητρίου.

Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και η οικογενειακή επιχείρηση μπήκε και πάλι σε μια σειρά, συνεχίζοντας την αξιοσημείωτη πορεία της εντός και εκτός συνόρων. Τώρα η εταιρεία, της οποίας επικεφαλής είναι ο Χρήστος Παπαδημητρίου, προχωρά σε μία νέα επένδυση στο εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, επεκτείνει τη δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης ξιδιού, καθώς και της παραγωγής μουστάρδας και κρεμών βαλσαμικού, όπου η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε σημαίνουσα δύναμη. Για την επένδυση που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ η εταιρεία θα λάβει επιχορήγηση 166.000 ευρώ.

Γιάννης Καντώνιας (Exalco): Επεκτείνει και το βαφείο στο εργοστάσιο της Λάρισας

Γιάννης Καντώνιας

Το μπαράζ των επενδύσεων στις εγκαταστάσεις της Exalco συνεχίζεται από την οικογένεια Καντώνια της Βιοκαρπέτ. Εξάλλου, η εταιρεία διέλασης αλουμινίου έχει εξελιχθεί εδώ και χρόνια στην αιχμή του ομίλου Βιοκαρπέτ διατηρώντας σταθερή ανοδική πορεία ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Η νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Λάρισας που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο αφορά την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας βαφής προϊόντων αλουμινίου και φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Exalco.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση η βιομηχανία θα λάβει ενίσχυση περίπου 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Το deal της Ελλάκτωρ, οι λέοντες και οι ύαινες, η γαλλική ελίτ των μπίζνες στην Αθήνα, ο Κρητικός με την Αρτόπολις και η Prodea 

Έξι χρόνια για μια τουριστική επένδυση στην είσοδο της Λευκάδας! (pics)