Επιχειρήσεις

Αναπτυξιακός: Επενδυτικά σχέδια άνω των 2 δισ. για την «ανάφλεξη» των τοπικών οικονομιών

  • Στέλιος Μορφίδης


Συνολικά υποβλήθηκαν 982 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού, άνω των 2 δισ. ευρώ

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της πανδημίας και την αναθέρμανση της οικονομίας δημιουργούν τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνολικά υποβλήθηκαν 982 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού, άνω των 2 δισ. ευρώ προκειμένου να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων».

Πρόκειται για μικρές επενδύσεις σε καίριους κλάδους της οικονομίας σε όλη την Ελλάδα που θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως «σημεία ανάφλεξης» των τοπικών οικονομιών μετά την πανδημία.

«Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η ταχύτατη υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων, η μείωση των άσκοπων γραφειοκρατικών διαδικασιών και η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ιδίως τη μικρομεσαία, για νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», σημειώνει σε δήλωση του ο Αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον 6ο κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα», κατατέθηκαν συνολικά 119 αιτήσεις εκ των οποίων 45 αιτήσεις στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 9 αιτήσεις στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Μακεδονίας – Θράκης) και 65 αιτήσεις στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 119 επενδυτικών σχεδίων που υπεβλήθησαν είναι της τάξεως των 764.306.705,50 ευρώ.

Στον 4ο κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», κατατέθηκαν συνολικά 863 αιτήσεις, εκ των οποίων 102 αιτήσεις στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 36 αιτήσεις στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Μακεδονίας – Θράκης) και 725 αιτήσεις στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 863 επενδυτικών σχεδίων που υπεβλήθησαν είναι της τάξεως των 1.327.848.080,13 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί και «τρέχει» το καθεστώς ενίσχυσης «Μηχανολογικός Εξοπλισμός» το οποίο έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε θα ανοίξει το Taxisnet – Ποιοι θα έχουν επιστροφή φόρου (vid)

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πάνε ταμείο τέλος Απριλίου

Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή (vid)